duminică, 31 ianuarie 2016

La cinema...

Activitățile de timp liber oferă posibilitatea observării elevului și a grupului de elevi în alte circumstanțe, alte spații sau situații. În cazul în care cererea pentru o activitate de timp liber vine din partea elevilor, profesorul este cu mult mai mulțumit, deoarece elevii săi sunt ași în gestionarea propriului timp liber. 
Sub aceste prerogative, clasele a III-a de la Școala Gimnazială Stroiești și clasele a II-a/a IV-a de la Școala Primară Zaharești au conlucrat împreună în cadrul proiectului ”La cinematograf”, concretizat într-o ieșire la film, o masă la restaurant și timp de joacă în parc.
Felicitări!





vineri, 29 ianuarie 2016

Când voi fi mare, ce voi fi oare?

Astăzi, 29 ianuarie 2016, au avut loc activități metodice în cadrul Comisiei Diriginților. Doamna prof. Ciobanu Cristina a susținut o lecție demonstrativă la clasa a V-a B. Subiectul temei a fost ”Când voi fi mare, ce voi fi oare?”, iar dintre obiectivele lecției amintim: stimularea interesului pentru investigarea viitorului propriu și  aprofundarea cunoștințelor privitoare la meserii și profesii. La activități au participat toți profesorii diriginți.
Felicitări!


duminică, 24 ianuarie 2016

Hora unirii...și a înfrățirii...




Vasile Alecsandri
Hora Unirii
1857

Hai să dăm mână cu mână
Cei cu inimă română,
Să-nvârtim hora frăţiei
Pe pământul României!

Iarba rea din holde piară!
Piară duşmănia-n ţară!
Între noi să nu mai fie
Decât flori şi omenie!

Măi muntene, măi vecine,
Vină să te prinzi cu mine
Şi la viaţă cu unire,
Şi la moarte cu-nfrăţire!

Unde-i unul, nu-i putere
La nevoi şi la durere.
Unde-s doi, puterea creşte
Şi duşmanul nu sporeşte!

Amândoi suntem de-o mamă,
De-o făptură şi de-o seamă,
Ca doi brazi într-o tulpină,
Ca doi ochi într-o lumină.

Amândoi avem un nume,
Amândoi o soartă-n lume.
Eu ţi-s frate, tu mi-eşti frate,
În noi doi un suflet bate!

Vin' la Milcov cu grăbire
Să-1 secăm dintr-o sorbire,
Ca să treacă drumul mare
Peste-a noastre vechi hotare,

Şi să vadă sfântul soare
Într-o zi de sărbătoare
Hora noastră cea frăţească
Pe câmpia românească!



*http://www.romanianvoice.com/poezii/poezii/horaunirii.php

sâmbătă, 16 ianuarie 2016

Lui Eminescu - 166 de ani de geniu


«Dacă lumea ar trebui să piară şi eu aş putea s-o scap printr-o minciună,                                                                 eu n-aş spune-o, ci aş lăsa lumea să piară.»                                                                                                                                                                                    Mihai Eminescu,  “Cezara”

            
        ”Atunci când alegi să te opui instinctului de conservare, îţi asumi singurătatea; o oarecare mângâiere a acestei nefericiri e aceea că eşti altfel decât mulţimea. Nu este momentul, nici locul potrivit să decretăm dacă a fost nefericit sau nu, dacă opera lui e predominant tristă ori ba, etc. Trebuie consemnat, mai ales în zi de sărbătoare, că întreaga sa scriitură, cu precădere poezia, a avut un efect binefăcător asupra dezvoltării ulterioare a Literaturii române.
         La fiecare jumătate a lunii ianuarie ne întrebăm ce am putea face sau ce am putea scrie în câteva cuvinte astfel încât să rămână pe hârtie ceva ce n-a mai fost scris? Cisterne întregi de cerneală s-au consumat în ultimul secol doar pentru a-i preaslăvi versul. Nici nu îi mai pomenesc aici pe detractorii săi, care au consumat alţi mulţi hectolitri de cerneală otrăvită. Cu cât mai mult şi mai des citim ce a scris El,  ajungem să ne cunoaştem mai bine şi să ne înţelegem – ca specie muritoare în general şi ca români în particular.” (http://www.globe-trotter.ro)
         Un profesor al școlii noastre spunea : ”Toți cei care au scris despre Eminescu au câștigat o bucată de pâine”. Ce am mai putea scrie sau ce am putea face pentru a reda ilustrul său geniu? 


Lectură din Eminescu...
Pe urmele lui...
(Imagini de la Școala Primară Zaharești, prof.înv.primar Foca Brândușa)


Candelă lui Eminescu...


Eminescu ne inspiră...