sâmbătă, 26 martie 2016

Să vorbim frumos despre școală...

 Cercul pedagogic al coordonatorilor Comisiei de prevenire a violenței în mediul școlar cu tema „Conflict.Mediere.Comunicare.” s-a desfășurat astăzi, 25 martie 2016, la Sala de conferințe Iulius Mall Suceava. Cercul a fost coordonat de I.Ș.J. Suceava, inspector pentru educație permanentă prof. Tatiana Vîntur și organizat împreună cu Colegiul Tehnic„Al.I.Cuza” Suceava: director Ovidiu Arganisciuc, director adjunct Beatrice Filipiuc, coordonator de proiecte și programe educative prof. Monica Elena Huțu.
Activitățile s-au desfășurat după următoarea agendă:
  • Şcoala - un mediu prietenos, Beatrice FILIPIUC
  • Experienţe educaţionale, Monica HUŢU
  • Violența în mediul școlar - modalități de prevenție, intervenție și monitorizare: Gabriela SCUTARU, Tatiana VÎNTUR
  • „Alege să fii liber!”, Liliana ORZA (ANITP - Suceava)
  • Delincvența juvenilă, Ionuț Epureanu (IPJ Suceava)
  • Dependență și independență, Simona Sidoriuc (CPECA Suceava)
  • Comunicare nonviolentă - Daniela Vîrvara (Școala Gimnazială nr.10 Suceava)
  • Medierea conflictelor” - exerciţii metodice, Caiet metodic - Tatiana Vîntur
Bune practici: Conflict. Mediere. Comunicare.
  • Campanie de prevenire a violenței - R.E.S.P.E.C.T.
  • „Copiii de făină” – Colegiul Naţional „M. Eminescu” Suceava, prof. Maria Căruntu, elevii Mălina Miron, Maria Petraşuc
  • Medierea conflictelor – I.Ş.J. Suceava
  • Împreună pentru o lume armonioasă, experiențe educaționale:
–Aurica Chidoveţ – Şcoala Gimnazială Putna
–Daniela Ceredeev - Şcoala Gimnazială Vatra Moldoviţei
–Alina Creţu, Monica Lepcaliuc – CTIA Suceava
–Eugenia Rusu – Şcoala Gimnazială nr.1 Gura Humorului
–Florentin Lehaci – Şcoala Gimnazială „D. Gusti” Fundu Moldovei
–Miruna Oprea - Şcoala Gimnazială Oniceni.
  • Concluzii.
Una dintre ideile deosebit de valoaroase lansate la cercul desfășurat astăzi  a fost ”să vorbim  frumos despre școală”. Asta nu înseamnă doar a folosi expresii de complezență sau de dragul cuiva. Înseamnă să crezi cu tărie că școala înseamnă ceva. Are școala însemnătate pentru tine ca profesor, pentru tine ca elev, pentru tine ca părinte, dar și pentru tine care nu mai ai nici o treabă cu școala? Poate răspunzând la această întrebare, vom descoperi de ce este important să vorbim frumos despre școală. După cum spunea inspectorul general al ISJ Suceava, prof. Gheorghe Lazăr, Ministerul nostru se numea acum ceva vreme MINISTERUL ÎNVĂȚĂMÂNTULUI. Câți dintre noi se gândesc de ce acum se numește MINISTERUL EDUCAȚIEI??? Sunt atâtea plieri necesare, reformări, restructurări, dar să nu uităm un lucru:  să vorbim frumos despre școală. Oriunde, oricând și cu oricine.


                                                                             A consemnat,
                                                                             Consilier educativ Rusu Toader

Săptămâna Francofoniei la Școala Gimnazială Stroiești

Manifestările dedicate zilelor francofoniei au debutat miercuri, 16 martie 2016, la Biblioteca Județeană I.G. Sbiera Suceava. Elevii clasei a VII-a B alături de prof. Maria Ciuc și-au dat întânire, într-un cadru festiv, cu colegii lor de la Școala Gimnazială Reuseni - Udești și Liceul Tehnologic ”Mihai Eminescu” Dumbrăveni. Aici s-a desfășurat activitatea ”Parada tricourilor francofone” - una dintr-o serie de activități prevăzute în parteneriatul încheiat la începutul anului școlar între cele trei unități de învățământ. Cu mult entuziasm și implicare elevii celor trei școli au transpus simbolurile oficiale și culturale ale Franței pe tricouri, prezentându-le într- veritabilă paradă.
Manifestările au continuat la nivel de școală cu aportul clasei a VIII-a care a participat la un proiect dedicat gastronomiei franceze, elevii exersându-și îndemânarea în bucătărie, gătind și apoi prezentând colegilor lor rezultatele muncii și rețetele folosite.
Momentul culminant  a fost dat de prezentarea într-un grandios spectacol artistic, la care au participat toți elevii școlii, a unor momente poetice, muzicale și teatrale, coordonate de profesorii din catedra de limba franceză a școlii: prof. Ciuc Maria, prof. Burac Marinela, prof. Ignat Carmen.

Bien joué. Félicitations !



























vineri, 25 martie 2016

Ora de religie și conținuturile didactice specifice acesteia în percepția elevilor, părinților și cadrelor didactice - Primum Gradum 2016

Einstein constata la un moment dat că ”știința fără religie este șchioapă, iar religia fără știință este oarbă”. Acest binom ”neîmpăcat” în opinia unora este demonstrat de atâta vreme, deoarece și Diderot, prin secolul al XVIII-lea, amintea : ”Toată educația bine făcută se reazămă pe religie”. Replica marelui filosof este dezideratul de la care pornește cercetarea domnului profesor Matei Claudiu: ora de religie între partea materială (conținuturi didactice specifice) și partea nematerială (cum lucrează aceste conținuturi înspre clădirea spirituală a oamenilor). Lucrarea de față prezintă o curgere lină, caracterizată de oralitate, realizată în ”duh și adevăr” pedagogic, o curgere bazată pe izvorul a peste 70 de titluri bibliografice, printre care, la loc de cinste se află cuvântul revelat BIBLIA sau SFÂNTA SCRIPTURĂ. Lucrarea este strucurată pe 8 capitole, toate completându-se unul pe celălalt:introducere și argument, educația religioasă (forme și conținuturi), percepții asupra orei de religie și valența formativă a acestei ore, concluzii, proiecte didactice și bibliografie.
Religia este văzută ca o disciplină a sufletului, iar educația religioasă întrupează această disciplină în conținuturi. Lecția de religie este cu statut special deoarece pe lângă conținuturi este necesară ”integrarea unui moment cultic” care în școlile laice, datorită provocărilor moderne, cu siguranță, este mai greu de realizat. Profesorul, prin exemplul personal și având ca principiu că orice educator trebuie să aibă în față modelul hristic, va transforma orice școală, fie laică, fie cultică, într-un ”centru de dezvoltare atât spirituală cât și socială”. Așa cum o numește și autorul, această transformare este o ”paradigmă paideutică strălucitoare” dar nu imposibil de realizat.
Lecturând cercetarea redescoperim cu bucurie ce înseamnă de fapt educația religioasă și ora de religie. Dincolo de conținuturi ( pe care orice copil le poate uita) rămân câteva  forme extrașcolare de realizare a educației religioase ce se mențin vii în mintea noastră:
- cateheza, ”formare duhovnicească”
-pelerinajul, care este o formă de ”recunoaștere și meditație creștină” sau ”drumul tânărului către Hristos”
- vizitele la mănăstiri și biserici, unde într-o sinestezie de culoare, sunet și miros, descoperi sfatul duhovnicesc.
Aceasta este de fapt și dimensiunea moral formativă a orei de religie - reglarea caracterului și personalității pe fond spiritual/religios.
Dincolo de blamări ca : statutul orei de religie, opțiunea de a ”face” sau a ”nu face” ora de religie, prezența icoanelor în școli, sau dincolo de efortul unor asociații de a susține și îmbunătăți predarea religiei în școală, nu trebuie uitat că ”oglinda familiei” sunt copiii. Practicarea religiei se învață (atât în școală, dar cu atât mai mult acasă). Părinții, cadrele didactice, instituțiile trebuie să conlucreze în a oferi suport dohovnicesc copiilor (la fel cum oferă suport afectic, emoțional, economic). Doar în aceste condiții ora de religie se transformă în ”educație bine făcută”.
Felicităm munca de cercetare a domnului profesor Matei Claudiu iar eforturile domniei sale să îi aducă doar bucurii (atât duhovnicești cât și materiale. Salutăm îmbogățirea C.D.I.-ului școlii cu o asemenea prestigioasă lucrare.


18 martie 2016 - zi de deosebită valoare didactică la şcoala noastră.

În urma desfășurării inspecției și a susținerii lucrării de specialitate un coleg al colectivului şcolii  a obținut gradul didactic I.

În învățământ, cadrele didactice pot susține examene pentru obținerea definitivării și a gradului didactic II. Pentru obținerea gradului didactic I sunt necesare susținerea mai multor inspecții, urmate de o lucrare de specialitate tip cercetare. Gradul didactic I este corolarul activității didactice a profesorului. El reprezintă cununa eforturilor cumulate de-a lungul mai multor ani de studiu, pentru ca profesorul să obțină perfecționare maximă. Gradul didactic I este condiționat de obținerea gradului didactic II, iar gradul didactic II este condiționat de obținerea definitivării în învățământ. Așadar, aceste trepte de evoluție în cariera didactică sunt reprezentative pentru o școală ce are cadre didactice capabile de performanță.

Domnul profesor Matei Claudiu  care a susţinut lucrarea  ”Ora de religie și conținuturile didactice specifice acesteia în percepția elevilor, părinților și cadrelor didactice” este cel mai proaspăt ”posesor” al gradului didactic I. 

Membrii comisiei, profesori de la Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca: conferenţiar universitar doctor Vasile Timiș și lector universitar doctor  Paula Bud, alături de inspector  școlar  părintele profesor Gheorghe Hostiuc au apreciat calitatea lucrării prezentate și profesionalismul candidatului cu nota 10.

Nu putem încheia fără a aduce recunoștința și mulțumirea noastră respectabililor membri ai comisiei. Modul în care ne-au vorbit, nouă și candidatului, ne-a transpus într-o atmosferă de conferință academică. Prin cuvântul său profesorul Vasile Timiș a fost izvod viu al trăirii echilibrate, al împăcării cu sine și cu ceilalți, stare ce ne-a transmis-o înmiit. Doamna lector universitar Paula Bud a făcut referire la scrierile din vechiul testament, în special la ”dreptul Iov”, ca model de conduită și inspirație pentru trăirea creștină. Părintele inspector Gheorghe Hostiuc ne-a apropiat de dimensiunea sacră a orei de religie, realizând frumoasa analogie: profesor/preot, slujitori  la altarul catedrei/bisericesc. 



   
Felicitări, cu toată dragostea, tuturor!






duminică, 20 martie 2016

Earth Hour 2016

De la an la an ”mișcarea” Earth Hour a cuprins tot mai mulți adepți. Ne bucurăm că în acest an ne aflăm printre cele 2 miliarde de oameni ce pledează pentru cauza ”Pământ”.
Proiectul ”Ora Pământului-19 martie 2016” , dezvoltat la nivel local de Școala Gimnazială Stroiești (cu sprijinul doamnei director Maria Ciuc) a fost sprijinit de Primăria Comunei Stroiești și Postul de Poliție al Comunei Stroiești.
Au participat 40 de elevi ai școlii, și cel mai îmbucurător lucru este că printre aceștia s-au aflat și elevi din generațiile trecute care, în prezent, studiază la diverse licee din municipiul Suceava.

Activitățile s-au desfășurat după următorul program:
1. Activități liber alese: jocuri de cunoaștere și relaționare, team-building, desene, etc.
2. Plimbarea Earth Hour pe traseul a două străzi din localitatea noastră.
3. Campania ”Stinge lumina!”

Apreciem sprijinului domnului primar Mihai Senic, care ne-a și însoțit de altfel la Plimbare, pentru spațiul Căminului Cultural Stroiești și pentru participarea în mod solidar, prin stingerea iluminatului public, în intervalul 20.30-21.30, la campania ”Stinge lumina!”. Mulțumiri doamnei învățătoare Rusu Lilioara pentru asistența acordată.
Îi mulțumim, de asemenea, domnului agent-șef de post Curelar Ciprian pentru punerea la dispoziție a unui echipaj de însoțire și a unei mașini pe durata Plimbării.
Felicit participanții la acest proiect, elevi și foști elevi ai școlii,  și mulțumesc tuturor celor care pentru o oră, o dată pe an, se gândesc la viitor.





joi, 3 martie 2016

De Dragoste...

Prof. Marinela Burac i-a provocat pe elevii gimnaziști la o întrecere în realizarea celor mai frumoase felicitări de dragoste. Vă invităm să urmăriți expoziția!











Povestea Mărțișorului 2016

  


Concursul Județean cu Participare Națională ”Povestea Mărțișorului”

concurs aprobat CAEJ 2016, poziția 2.C1,

Şcoala Gimnazială Stroiești



LISTA CÂȘTIGĂTORILOR
















Concursul Județean cu Participare Națională ”Povestea Mărțișorului”

concurs aprobat CAEJ 2016, poziția 2.C1,

Şcoala Gimnazială Stroiești



DISEMINAREA ACTIVITĂȚILOR

        
         Dezideratul de la care a pornit proiectul este redat în rândurile argumentative ce urmează: ”Păstrarea tradiţiilor este o componentă esenţială a dezvoltării morale, sociale, culturale şi spirituale, copiii trebuind să fie educaţi de mici să respecte şi să păstreze tradiţiile.Cine alţii sunt mai puri şi inocenţi decât copiii? Ne-am gândit că lucrurile create şi imaginate de copii sunt mult mai valoroase decât clasicele mărţişoare aşa că,  am propus acest proiect pentru a încuraja elevii/preşcolarii să-şi pună imaginaţia şi dibăcia la contribuţie pentru a duce mai departe  tradiţia mărţişorului românesc.”
         Așadar, scopul proiectului îl reprezintă stimularea creativităţii şi a potenţialului artistic al preşcolarilor/elevilor prin aplicarea unor tehnici specifice artelor plastice şi abilităţilor practice;  cunoaşterea, conservarea, transmiterea şi afirmarea  valorilor tradiţionale româneşti. Principale obiective sunt: stimularea creativităţii elevilor şi preşcolarilor; cultivarea sensibilităţii şi a aptitudinilor artistice ale copiilor; stimularea interesului elevilor/preşcolarilor pentru tradiţii şi obiceiuri româneşti, prin  documentare şi realizare de lucrări practice; promovarea dialogului şi comunicării între preşcolarii/elevii din diferite grădiniţe şi şcoli precum și realizarea unei expoziţii.
         Ediția din acest an a reunit lucrările a 482 de elevi din 26 de județe coordonați de 151 de cadre didactice. Secțiunile de participare sunt:
- mărţişoare realizate în tehnici diferite aşezate pe un suport (hârtie, textile);
- felicitări, colaje, confecţionate din materiale diverse (hârtie, materiale textile, lemn, ceramică, mărgele, paiete)
         De la an la an spațiul expoziției este tot mai mare, lucrările realizate sunt de o foarte bună calitate, iar munca echipei de evaluare devine tot mai dificilă. Creațiile elevilor  pot fi admirate la expoziția realizată pe  holul Inspectoratului Școlar Județean Suceava dar și în expoziția organizată la Școala Gimnazială Stroiești în perioada 1 - 11 martie 2016.

Echipa de proiect,
Bădelița Rita Ștefania
Rusu Toader
Foca Brândușa
Rusu Lilioara Mariana
Iurcu Gabriela
Bondar Adriana

















 Expoziția organizată la sediul ISJ Suceava









 Expoziția organizată la Școala Gimnazială Stroiești


 Articol pe:
 http://www.crainou.ro/2016/03/28/118-elevi-premiati-pentru-imaginatie-si-dibacie/