marți, 31 mai 2016

Prof. Huțuleac Ovidiu - finalist în Liga Profesorilor Excepționali

Liga Profesorilor Excepţionali, iniţiativă a Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, a ajuns la cea de a treia etapă. Din sutele de cadre didactice înscrise în concurs a fost selectat  un număr  de 30 de profesori, fiecare dintre ei cu şanse serioase de a intră în marea finală.

Domnul  Huțuleac Ovidiu, profesor de matematică la Școala Gimnazială Stroiești,  este finalist al acestei ediții. Începând din 30 mai şi până pe 5 iunie are loc perioada de voting online care va selecta doar 10 candidați pentru marea finală. Școala noastră își arată susținerea pentru domnul profesor Huțuleac Ovidiu și de aceea vă invită să îi acordați un vot accesând pagina http://www.fundatiadanvoiculescu.ro/2016/05/hutuleac-ovidiu/ și apăsând butonul DA.


        ”Sunt cadru didactic din 1995, timpul petrecut până acum în învățământ fiind împărțit în mod egal între anii în care am fost învățător și anii de când sunt profesor de matematică. Am predat atât în mediul rural cât și în cel urban, în învățământul tradițional dar și în alternativa educațională Step by Step, acumulând astfel o multitudine de experiențe deosebite. În prezent sunt profesor la Școala Gimnazială Stroiești din județul Suceava. Am fost preocupat tot timpul de sporirea nivelului de atractivitate a activităților școlare observând încă din anii ’90 interesul elevilor față de lecțiile desfășurate cu sprijinul softurilor educaționale. Aplicațiile prezente în AEL m-au inspirat (nefiind chiar mulțumit de ele) sa creez propriile softuri educaționale, specifice matematicii gimnaziale. Aceste aplicații, puse la dispoziția tuturor doritorilor în mod gratuit pe site -ul INFORMATHGIM (https://sites.google.com/site/informathgim/home) constituie, consider eu, principala mea contribuție la dezvoltarea educației din țara noastră. Bineînțeles că sunt conștient de faptul că “matematica se învață cu creionul în mână” dar, în această societate informatizată în care trăim, creionul se așează în mână cu ajutorul tehnologiei. Astfel vom fi în pas cu societatea, și vom câștiga interesul elevilor noștri, pregătindu-i exact pentru ceea ce îi așteaptă.

         Încerc să realizez pregătirea elevilor într-un mod cât mai util și atrăgător.

        Aplicațiile realizate și prezente pe site -ul INFORMATHGIM le oferă elevilor un mediu plăcut și incitant pentru dobândirea și fixarea cunoștințelor. În altă ordine de idei, am încercat să le ofer, pe lângă cunoștințele transmise, și un exemplu moral și de comportament.” mărturisește domnul profesor Huțuleac Ovidiu pe pagina concursului.

Dintre activitățile desfășurate:

1.Lansare de carte ”Culegere de Geometrie – clasa a VI-a”, editată de prof. Huțuleac Ovidiu, specialitate matematică. 
Culegerea a apărut la Editura StudIS Iași, cu ISBN 978-606-775-191-8, și cuprinde noțiuni teoretice, aplicații practice și o listă de soluții la partea aplicativă. Se remarcă stilul  oral, accesibil, figurile geometrice realizate de autor, precum și conținutul structurat: dreptele, unghiurile, perpendicularitatea, paralelismul și proprietățile triunghiurilor. ”Am încercat să o fac cât mai accesibilă și cât mai ușor de înțeles. Se regăsesc în cuprins o mulțime de figuri și desene reprezentative, explicații cu privire la instrumentele de lucru utilizate în geometrie. Geometria nu este ceva de speriat. Dovada: numărul de pagini al culegerii, materia pentru clasa a VI-a este surprinsă în aproximativ 100 de pagini. Atunci când geometria este abordată pas cu pas este foarte ușor de înțeles și aplicat.” a mărturisit domnul prof. Huțuleac Ovidiu. Doamna director, prof. Maria Ciuc i-a urat succes domnului profesor în editarea culegerilor pentru celelalte nivele de studiu. Doamna prof. Măriuța Barbaroș a recomandat achiziționarea culegerii. ”Se întâmplă foarte rar să poți cumpăra o carte și să obții și un autograf al autorului. Domnul profesor merită cu adevărat aprecierea noastră”. Autorul a fost nevoit să răspundă și întrebărilor din public: cât timp i-a luat scrierea acestei culegeri, când va începe să lucreze la următoarele culegeri, care este importanța geometriei în studiul matematicii, etc.


2. INFORMATHGIM - site de exersare online a aplicaţiilor matematice 

Domnul profesor  Huţuleac Ovidiu a pus la dispoziţia elevilor Şcolii Gimnaziale Stroieşti (şi nu numai lor) posibilitatea de a exersa online la disciplinele Algebră şi Geometrie.Pe pagină puteţi descoperi aplicaţii interesante de matematică : "distanţa dintre două puncte", "pătratul binomului", "recunoaşterea ipotenuzei", "înălţimea în triunghi", etc.
 
3. Participări la proiectele educaționale organizate în școală, desfășurarea de activități metodice, cercuri pedagogice, lecții demonstrative, etc. 

Felicitări și mult succes!

joi, 26 mai 2016

Proiect transfrontalier ”Mâinile noastre”




 Luna mai a adus Școlii Gimnaziale Stroiești un parteneriat cu o unitate școlară din Ucraina. Este vorba despre un proiect desfășurat atât în școala noastră, cât și în Complexul Instructiv Educativ Stroiești din regiunea Cernăuți, Ucraina.
 Scopul proiectului a fost de a mobiliza unitățile de învățământ în acțiuni de înfrățire instituțională (twinning educațional, iar obiectivele educaționale au fost: 

O1 – Realizarea unui arc între imaginile școlilor partenere prin activitățile de informare, de popularizare a activităților desfășurate, a proiectelor reprezentative
O2 – Implicarea elevilor și preșcolarilor în activități specifice: educație plastică, educație tehnologică, educație moral-civică




 Activitățile desfășurate au fost:


”Școlile noastre”
Școala Gimnazială Stroiești
Complexul Instructiv Educativ Stroești

Activități de informare cu elevii și profesorii, în cadrul ședințelor sau activităților didactice despre istoricul și ethosul școlilor partenere
”Mâinile noastre”
Școala Gimnazială Stroiești
GPN Stroiești
Complexul Instructiv Educativ Stroești

Activitate practică de decupare a unor forme de mâini, pe care elevii și preșcolarii din școlile partenere vor ștampila amprenta propriei mâini (pe o parte cei din România, pe cealaltă parte cei din Ucraina, în urma transmiterii lor prin poștă)
”Veșmintele noastre”
Școala Gimnazială Stroiești
GPN Stroiești
Complexul Instructiv Educativ Stroești

Parada costumelor populare, prezentarea obiceiurilor și tradițiilor locale, gastronomie și turism local, etc.
”Darurile noastre”
Școala Gimnazială Stroiești
Școala Primară Zaharești
Complexul Instructiv Educativ Stroești

Transmiterea prin poștă și prin intermediul internetului a unor daruri simbolice: cărți, fotografii, vederi, etc.


 
”Timpul și distanța… Acest două cuvinte, măsuri și dimensiuni ale existenței umane… Timpul,  care  deopotrivă cuprinde în el  curajul  şi frica,  deznădejdea  şi extazul, sacrul şi profanul,  este cea mai grea plagă pe care o poate duce omul. Da, el, omul, care timp de o viaţă, crede, aspiră, idealizează, duce această grea povară: a timpului, a trecerii timpului, a muabilităţii şi  efemerităţii  vieţii. Însă şi timpul  poate fi învins...  Chiar și distanțele…
Dovadă că timpul poate fi învins  stau  numele noastre care sunt imuabile; numele lucrurilor care ne înconjoară,  pentru că timpul nu are putere asupra numelui. Numele este cel ce leagă, cel ce dezleagă,  cel ce dăinuieşte în veac. Oamenii trec şi trecerea lor nu face decât să se mai bătătorească un drum.
Măsura distanței… atât de diferită pentru un om și pentru o furnică, dar este aceeași… Căci, orice loc este mai aproape, atunci când sufletul e în acel loc. Și  orice distanță poate ține la depărtare două mâini, dar nu și două inimi.
Timpul  poate fi învins...  Chiar și distanțele… Dovadă este  proiectul transfrontalier ”Mâinile noastre”, proiect ce unește în aceeași îmbrățișare două școli  din două localități cu același nume, dar din țări diferite: România și Ucraina.  
           Vrem ca acest proiect să însemne doar un singur  nume,  numele Împreună...”


Echipa de proiect


Imagini din cadrul activităților

 Complexul Instructiv Educativ Stroiești din regiunea Cernăuți, Ucraina








 Școala Gimnazială Stroiești





marți, 24 mai 2016

Festivalul Artis 2016

Duminică, la Iulius Mall Suceava , de la ora 10.00, în zona food court s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Festivalului Judeţean „Artis”, la care au participat mici artişti, cu talente mari. Spre încântarea publicului, copiii s-au întrecut în interpretare muzicală și dans, atât în secțiunea tradițională, cât și în cea modernă.
Proiectul îşi propune să încurajeze şi să promoveze latura artistică a şcolarilor, fiind organizat de Şcoala Gimnazială Nr. 4 Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Şcoala Gimnazială ,,Dimitrie Păcurariu’’ Şcheia, Şcoala Gimnazială „Sf. Ilie”, Şcoala Gimnazială „Grigore Ghica Voievod” Suceava și Eco-Şcoala Gimnazială Bosanci.

Școala Gimnazială Stroiești a fost reprezentată la acest festival de un echipaj format din 8 perechi de elevi ai clasei a II-a coordonați de doamna învățătoare Bondar Adriana.
Felicitări!



Lecție demonstrativă la Comisia metodică a diriginților

Doamna prof. Cristina Sabin, diriginte la clasa a V-a A,  a susținut în data de 20.05.2016 o lecție demonstrativă în cadrul Comisiei metodice a diriginților.
Subiectul tratat a fost ”Igiena personală”, iar competențele urmărite au cuprins: identificarea tipurilor de igienă personală, prezentarea regulilor de igienă personală, înțelegerea noțiunilor de igienă personală, precum și importanța lor pentru viața omului, denumirea obiectelor de igienă personală, recunoașterea comportamentelor pozitive/negative deduse din păstrarea/nepăstrarea normelor de igienă.

Felicitări!


sâmbătă, 21 mai 2016

Campania Globală pentru Educație 2016

Sub sloganul ”Finanțați viitorul - dreptul la educație pentru toți!”, Campania Globală pentru Educație din acest an dorește să atragă atenția asupra faptului că, fără o finanțare suficientă, transparentă și adecvată nevoilor, educația de calitate pentru toți copiii riscă să rămână doar un deziderat.
Vă împărtășim imagini sugestive de la activitățile desfășurate în școala noastră.



sâmbătă, 14 mai 2016

"Orice zi e bună pentru a fi voluntar!"



 CE?
Voluntariatul este activitatea desfășurată din proprie inițiativă, prin care o persoana fizică își oferă timpul, talentele și energia în sprijinul altora fără a aștepta o recompensă.
Patru principii definitorii stau la baza activității de voluntariat și o deosebesc de de activități similare (precum internshipul/practica, etc):
  1. Este o activitate desfășurată în beneficiul comunității / beneficiul public.
  2. Este o activitate neremunerată sau care nu urmărește un câștig financiar.
  3.   Este o activitate desfășurată de bunăvoie, fără vreo constrângere de vreun fel sau altul.
  4. Este de regulă derulată într-un cadru organizat (sub tutela unei organizații sau a unui grup de inițiativă), spre deosebire de acțiunile spontane de binefacere.

 CINE?
Echipa de proiect,
Director Maria Ciuc
Prof. înv.primar Rusu Toader
Prof. înv. primar Rusu Lilioara Mariana
Prof. Ruști Florin Daniel
Prof.înv.preșcolar Bădeliță Ștefania Rita
Prof.Burac Marinela
Prof. Matei Claudiu
 Parteneri,
                                     Primăria Comunei Stroiești
                                     Voluntar Barbaroș Adrian
                                     Voluntar Boca Elena
                                     Voluntar Cocari Ioana Nicoleta

Grup țintă,
Elevii și preșcolarii Școlii Gimnaziale Stroiești/ GPN Stroiești


 UNDE?
Școala Gimnazială Stroiești
Școala Primară Zaharești
Căminul Cultural Stroiești
Comuna Stroiești

 CÂND?                                                                     

 9 – 15 mai 2016


 DE CE?

Scop
Mobilizarea cât mai multor elevi și instituții locale  pentru a sărbători împreună voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunității și pentru a recunoaște public activitatea voluntarilor
Sprijinirea participării instituțiilor, elevilor și a copiilor la activități de voluntariat având ca finalitate  transformarea acestora în agenți sociali cu valoare și cu abilități importante în folosul familiei, școlii, comunității și societății

Obiective:
O1 – Realizarea unui portret al voluntarului ideal prin întâlniri cu voluntari din comunitate ce activează în diverse asociații
O2 – Implicarea elevilor și preșcolarilor în activități specifice de voluntariat: colectă de carte și promovarea colectării selective a deșeurilor la nivel de școală/comunitate




”Portret de voluntar” - Adrian Barbaroș - Salvați Copiii Suceava







 Expoziția de desene ”Colectez selectiv”




 Distribuirea de fluturași



 Sesiune de formare - Elena Boca - GLT ”Cuceritorii” Suceava




Recompense pentru viitorii voluntari


 Primele cărți donate

vineri, 13 mai 2016

Târgul ofertei educaționale 2016

Târgul Ofertelor Educaționale s-a desfășurat la Iulius Mall, vineri, 13 mai 2016, cu participarea unităților de învățământ liceale și profesionale din județul Suceava, în vederea deciziei elevilor din clasa a VIII-a pentru examenul de admitere 2016.
Mai multe detalii puteți afla AICI .

Elevii claselor a VIII-a A și a VIII-a B au fost însoțiți la acest eveniment de doamnele diriginte prof. Simona Bas și prof. Marinela Burac.




duminică, 8 mai 2016

Copiii Europei 2016

Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă (CSEI) Suceava a organizat sâmbătă, 7 mai, cea de-a III-a ediţie a Expoziţiei-concurs „Copiii Europei”, prin care elevii şi cadrele didactice au marcat Ziua Europei. Coordonatorii de proiect, prof. Dorina Cocari şi prof. Mirela Fărcane, au propus ca punct de pornire afişul selectat să reprezinte Ziua Europei în 1997, cu mesajul „Building Europe Together”, elevii fiind încurajaţi de întreaga echipă organizatoare (directoarea CSEI, Camelia Darie, dir. adj. Cristina Clim, prof. Dorina Cocari, Mirela Fărcane, Cristina Teodorovici, Monica Baltag, Eleonora Boambă, Margareta Cîrligeanu, Georgeta Daniliuc) să întâmpine ziua de 9 mai cu desene şi mesaje care să redea cel mai bine ideea de Uniune Europeană. Expoziţia-concurs s-a desfăşurat în parteneriat cu Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” - Filiala Suceava, CIED “Bucovina” Suceava, Asociaţia GEC „Bucovina”, Organizaţia „Salvaţi Copiii” - Filiala Suceava, Palatul Copiilor Suceava, Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava.
Organizat pe două secţiuni: Arte plastice şi Arte decorative, şi două modalităţi de participare: directă şi indirectă, concursul a înregistrat un număr mare de participanţi, din 23 de judeţe (392 cu participare indirectă şi 90 cu participare directă).
Participarea directă pe ateliere de lucru a oferit prilejul întrunirii a 16 echipaje, fiecare echipaj format din câte cinci elevi, reprezentanţi ai şcolilor din localitate şi zonele învecinate: Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava, Şcoala Gimnazială Nr. 4 Suceava, Şcoala Gimnazială Nr. 8 Suceava, Şcoala Gimnazială „Jean Bart” Suceava, Şcoala Gimnazială Nr. 10 Suceava, Şcoala Gimnazială „Miron Costin” Suceava, Şcoala Primară Zahareşti, Şcoala Gimnazială Adâncata, Şcoala Gimnazială Salcea, Şcoala Gimnazială Pârteştii de Jos, Şcoala Gimnazială Ipoteşti şi Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava.

Școala Primară Zaharești a participat la acest concurs cu un echipaj coordonat de doamna înv. Brândușa Foca. 
Felicitări!








marți, 3 mai 2016

Școala Altfel 2016 - O activitate de succes ”Ars Ludica - Vis din copilărie”



ROMÂNIA
MINISTERUL EDUCAŢIEI  NAȚIONALE ȘI CERCETĂRII ȘTIINȚIFICE
INSPECTORATUL ŞCOLAR  AL JUDEȚULUI SUCEAVA
ŞCOALA GIMNAZIALĂ STROIEŞTI
JUDEŢUL SUCEAVA

O ACTIVITATE DE SUCCES

ŞCOALA ALTFEL
,,SĂ ŞTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN!”
18.04 - 22.04.2016


A. FISA DE ACTIVITATE

ŞCOALA GIMNAZIALĂ STROIEȘTI
Strada Principală, sat Stroiești, com. Stroiești, jud. Suceava, 727500
Adresă e-mail:  stroiesti_edu@yahoo.com

NIVELURILE DE ÎNVĂŢĂMÂNT: primar şi gimnazial

NUMĂRUL ELEVILOR DIN ŞCOALĂ: 364

NUMĂRUL CADRELOR DIDACTICE: 28

COORDONATORII ACTIVITĂŢII:
Ø      prof.înv. primar  Rusu Toader-consilier educativ – mentor
Ø      prof. Burac Marinela
Ø     prof. Râpan Laura
Ø     prof. Matei Claudiu
Ø     prof. Sabin Cristina
Ø      director prof. Ciuc Maria
Ø      prof.înv. primar Rusu Lilioara Mariana


1. TITLUL ACTIVITĂŢII,,ARS LUDICA – Vis din copilărie” (vernisaj expoziție)

2. DOMENIUL: Cultural

3. SCOPUL ACTIVITĂŢII:
           
Dezvoltarea spiritului de colaborare; socializarea şi interrelaţionarea pentru îmbogățirea cunoştintelor despre artă şi fumos; dezvoltarea spiritului de comunicare, a spiritului critic şi al prieteniei; valorificarea muncii depuse în atelier

4. OBIECTIVELE EDUCAŢIONALE ALE ACTIVITĂŢII:

Ä     Familiarizarea şi conştientizarea cu norme sociale de colaborare şi convieţuire în grup , mai ales în grup organizat cu alte persoane     
Ä     Educarea trăsăturilor de voinţă şi caracter şi formarea de atitudini pozitive faţa de propria persoană şi ceilalţi din jur , participanţi la aceleaşi acţiuni sau activităţi

5. ELEVII PARTICIPANŢI: 120 de elevi;

Grupul ţintă de elevi: colectivele claselor I - VIII → 364 elevi;

Procent de participanţi din numărul total de elevi din grupul ţintă: 32,96%.

6. DURATA ŞI LOCUL DESFĂŞURĂRII ACTIVITĂŢII:

Durata pregătirii activităţii: 18.04.2016

Desfăşurarea activităţii: 19.04.2016

Locul desfăşurării activităţii: Căminul Cultural Stroiești

7. DESCRIEREA ACTIVITĂŢII:
           Parteneriatul funcțional dintre școală, primărie și comunitate este demonstrat de vernisajul expoziției realizată de doamna Eleonora Ferar, din localitatea Stroiești, expoziție ce a adunat 40 de lucrări cu tematică diversă (natură, clădiri, animale, chipuri) în tehnici diferite (tempera, ulei), de dimensiuni variate. Modelul domniei sale este de apreciat. Fiind un arhetip al femeii simple, de la țară, ce a avut o copilărie modestă, prin  expoziția ”Vis din copilărie”  a demonstrat că oricine poate ”sparge tiparul”  atâta vreme cât se dedică pasiunii, talentului, visului copilăriei.

I) Conţinut:
v     Activităţi pre-eveniment:
Ø      Pregătirea sălii și a spațiului expozițional
Ø      Amenjarea expoziției

v     Activitatea propriu-zisă
Ø      Vernisajul expoziției
Ø      Organizarea grupurilor de elevi
Ø      Mini-interviu cu realizatoarea expoziției
Ø      Prezentarea unor momente de lucru specifice atelierului
Ø      Oferirea diplomei de excelență

v      Activităţi post-eveniment:
Ø     Disponibilitatea realizatoarei expoziției de a îndruma elevii talentați în timpul orelor de desen și educație plastică

II) Metode:  Conversația, Demonstrația, Expunerea, Interviul

III) Sarcini de lucru:

Ø      Pregătirea sălii și a spațiului expozițional – consilierul educativ și elevi
Ø      Amenjarea expoziției - Eleonora Ferar
Ø      Vernisajul expoziției - consilierul educativ
Ø      Organizarea grupurilor de elevi - profesorii diriginți/ învățătorii
Ø      Mini-interviu cu realizatoarea expoziției- consilierul educativ
Ø      Prezentarea unor momente de lucru specifice atelierului - Eleonora Ferar
Ø      Oferirea diplomei de excelență - primar Senic Mihai, director Maria Ciuc
Ø      Oferta de a îndruma elevii talentați în timpul orelor de desen și educație plastică – Eleonora Ferar


IV) Caracter interdisciplinar
            Activitatea a implicat abordări interdisciplinare: muzică, dezvoltare personală, elemente de consiliere și orientare,  educație moral-civică, etc.

V) Parteneriate
            Activitatea a fost realizată în colaborare cu Primăria Comunei Stroiești  - primar Senic Mihai, Căminul Cultural Stroiești - referent Bogdan Bodnariuc, profesorii diriginți de la clasele V-VIII și învățători.

8. REZULTATE

Ø     Articol pe platforma blog a școlii
Ø     Articol în revista SGS-Școala Altfel
Ø     Album electronic de fotografii
Ø     Expoziție cu durată determinată
Ø     Mediatizarea proiectului, promovarea şi diseminarea acestuia în cadrul ședințelor  cu părinţii din aprilie-mai 2016 și cu ocazia  primului Consiliu profesoral din luna aprilie 2016, reportaj TV Intermedia

9.  IMPACT
            Având în vedere că realizatoarea expoziției nu are cursuri de specialitate în arte, cele 40 de lucrări expuse au fost apreciate atât verbal, cât și în scris pe ”Carta Aprecierilor” de elevi și profesori. Dimensiunea expoziției, dar și organizarea unui astfel de eveniment în zona rurală sunt organizate elemente esențiale de impact, alături de  numărul elevilor și cadrelor didactice ce au participat la acțiune.


10. MOTIVAŢIA propunerii pentru participare la concurs

Ø   Proiectul ”ARS LUDICA - Vis din copilărie” poate fi  ales ca reprezentativ pentru activitățile Școala Altfel 2016 desfășurate la Școala Gimnazială Stroiești, întrucât arată eforturile elevilor și cadrelor didactice de a se apropia de modelul asertiv, activ – participativ promovat de activitățile nonformale.

Ø   Proiectul a avut cel mai mare procentaj de participanți, 32,96% 

B. MARTURII ALE PARTICIPANTILOR

Varteniuc Elena Simona ( președinte CȘE): ”Doamna Eleonora Ferar este o femeie talentată. Tablourile ei sunt viu colorate și inspiră noi generații de pictori”
Matei Claudiu Ionel (profesor religie): ”E de apreciat efortul doamnei Eleonora Ferar. O femeie simplă, fără pregătire teoretică, nu a realizat doar trei-patru tablouri, ci patruzeci. Dincolo de valoarea artistică, mai mică sau mai mare, doamna Ferar a făcut pași importanți în realizarea visului din copilărie. Acest lucru trebuie apreciat și din modelul dumneaei să se inspire toată lumea.”

Anda Bejan (public extern): ”Toate activitățile desfășurate în Școala Altfel au fost frumoase. Mă bucur că acestea sunt popularizate. Astfel aflăm ceea ce se întâmplă în școală.”

C. DOVEZI ALE ACTIVITATII









Reacții ale elevilor:
Sauță Iuliana VI B - Reacție la Expoziția ”Vis din copilărie”










Școala Altfel 2016 - O activitate de succes ”Copilăria, o lume minunată!”



ROMÂNIA
MINISTERUL EDUCAŢIEI  NAȚIONALE ȘI CERCETĂRII ȘTIINȚIFICE
INSPECTORATUL ŞCOLAR  AL JUDEȚULUI SUCEAVA
ŞCOALA GIMNAZIALĂ STROIEŞTI
JUDEŢUL SUCEAVA

O ACTIVITATE DE SUCCES

ŞCOALA ALTFEL
,,SĂ ŞTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN!”
18.04 - 22.04.2016


A. FISA DE ACTIVITATE

ŞCOALA GIMNAZIALĂ STROIEȘTI
GRĂDINIȚA CU PROGRAM NORMAL STROIEȘTI
Strada Principală, sat Stroiești, com. Stroiești, jud. Suceava, 727500
Adresă e-mail:  stroiesti_edu@yahoo.com

NIVELURILE DE ÎNVĂŢĂMÂNT: preșcolar, primar şi gimnazial

NUMĂRUL ELEVILOR/PREȘCOLARILOR DIN ŞCOALĂ: 364/56

NUMĂRUL CADRELOR DIDACTICE: 28

COORDONATORII ACTIVITĂŢII:
Ø      prof.înv.preșcolar Bădeliță Ștefania Rita
Ø     prof.înv.primar Foca Brândușa

1. TITLUL ACTIVITĂŢII,,Copilăria, o lume minunată” - excursie

2. DOMENIUL: Cetățenie democratică și responsabilitate socială

3. SCOPUL ACTIVITĂŢII:
           
Dezvoltarea abilităților copilului de a intra în relație cu cei din jurul său (adulți și copii) prin joc, prin stimularea și dezvoltarea stimei de sine, prin comunicare interpersonală și relaționare


4. OBIECTIVELE EDUCAŢIONALE ALE ACTIVITĂŢII:

Ä     crearea unei motivații optime pentru activitatea extrașcolară
Ä     realizarea de activități de dobândire a deprinderilor de viață independentă și autonomie personală
Ä     vizitarea obiectivelor economice și culturale din municipiul Suceava

5. PARTICIPANŢI: 15  elevi / 22 preșcolari

Grupul țintă: colectivele de preșcolari ai GPN Stroiești/ elevii Școlii  primare Zaharești; 56/ 31
Procent de participanţi din numărul total de elevi din grupul ţintă: 39,28% (preșcolar)/ 48,38% (școlar)

6. DURATA ŞI LOCUL DESFĂŞURĂRII ACTIVITĂŢII:

Durata pregătirii activităţii: 11.04.2016 – 15.04.2016

Desfăşurarea activităţii: 18.04.2016

Locul desfăşurării activităţii: Traseul    Stroiești – Plopeni – Mun. Suceava – Stroiești

7. DESCRIEREA ACTIVITĂŢII:
          Activitatea ”Copilăria - o lume minunată”, inițiată de prof.înv.primar Foca Brândușa și prof.înv.preșc.  Bădeliță Rita Ștefania, a constituit un bun prilej pentru cei mici de a cunoaște obiective turistice, culturale sau istorice din municipiul Suceava și de a-și dezvolta independența și autonomia personală. Au fost vizitate Aeroportul ”Ștefan cel Mare” Plopeni, Observatorul Astronomic Suceava și Parcul de joacă Areni.

I) Conţinut:
v     Activităţi pre-eveniment:
Ø      Realizarea documentație necesare
Ø      Obținerea avizelor din partea direcțiunii și a instituțiilor partenere

v     Activitatea propriu-zisă
Ø      Participarea la ședința de instruire
Ø      Organizarea grupului de elevi/preșcolari
Ø      Desfășurarea excursiei

v      Activităţi post-eveniment:
Ø      Diseminarea acțiunii pe pagina școlii și paginile personale ale participanților

II) Metode:  Conversația, Demonstrația, Instructajul

III) Sarcini de lucru:

Ø      Realizarea documentație necesare, prof.înv.primar Foca Brândușa
Ø      Obținerea avizelor din partea direcțiunii și a instituțiilor partenere, prof.înv.primar Foca Brândușa
Ø      Participarea la ședința de instruire, prof.înv.preșcolar Ștefania Bădeliță Rita
Ø      Organizarea grupului de elevi, prof.înv.preșcolar Ștefania Bădeliță Rita
Ø      Desfășurarea excursiei, prof.înv.preșcolar Ștefania Bădeliță Rita și prof.înv.primar Foca Brândușa
Ø      Diseminarea acțiunii pe pagina școlii și paginile personale ale participanților, consilier educativ Rusu Toader



IV) Caracter interdisciplinar
            Activitatea a implicat abordări interdisciplinare: comunicare interpersonală, dezvoltare personală, reguli, norme de circulație,  elemente de consiliere și orientare,  educație pentru cetățenie activă, etc.

V) Parteneriate
            Activitatea a fost realizată în parteneriat cu Școala Primară ”Ilie Grămadă” Zaharești, Aeroportul ”Ștefan cel Mare” Suceava, Universitatea Ștefan cel Mare Suceava.

8. REZULTATE

Ø     Articol pe platforma blog a școlii
Ø     Articol în revista SGS-Școala Altfel
Ø     Album electronic de fotografii
Ø     Mediatizarea proiectului, promovarea şi diseminarea acestuia în cadrul ședințelor  cu părinţii din aprilie-mai 2016 și cu ocazia  primului Consiliu profesoral din luna aprilie 2016

9.  IMPACT
           
            Preșcolarii au descoperit o lume nouă, atât de aproape de ei, dar uneori fără accesibilitate. Vizita la Aeroport, premieră pentru mulți dintre participanți, intrarea într-un avion, discuțiile cu persoanele abilitate au transformat visul copiilor în realitate. Cosmosul, descoperit prin vizita la Observator, a întărit imaginea elevilor asupra a ceea ce îi înconjoară. Parcul de joacă a reamintit că a fi copil este minunat.


10. MOTIVAŢIA propunerii pentru participare la concurs

Ø   Proiectul ”Copilăria, o lume minunată!” poate fi  ales ca reprezentativ pentru activitățile Școala Altfel 2016 desfășurate la Școala Gimnazială Stroiești, întrucât există o nevoie deosebită  pentru activitățile dedicate cetățeniei active și responsabilității sociale.
B. DOVEZI ALE ACTIVITATII