duminică, 10 iulie 2016

Școala de Vară 2016 ”Urmașii lui Ștefan cel Mare”



        Activitatea educativă formală se desfășoară conform calendarului după un program bine stabilit, în perioada cuprinsă de lunile septembrie-iunie. Totuși școala nu se termină odată cu începerea vacanței mari. Calendarul stipulează clar: ”Anul şcolar 2015-2016 începe pe data de 1 septembrie 2015 și se încheie pe data de 31 august 2016” (art.2, OMENCS 5079/31.08.2015). În aceste condiții școlile vin cu oferte ce completează activitatea educativă formală ca: drumeții, excursii, tabere, expoziții, concursuri precum și proiecte atractive, cu tematici diverse, pentru recreerea și oferirea de alternative a petrecerii timpului liber, incluse în școala de vară.
         Două cuvinte ”antonimice” școală/vară (deoarece vara este echivalentă cu vacanța)  își găsesc punctele comune  în spațiul educațional. Școala are nevoie de soldați vii ce luptă pentru îndeplinirea idealului educativ. De aici rezultă o stare de permanență educațională  ce trebuie asigurată de către cadrele didactice, de către elevi și chiar de părinți.
         Pentru a asigura starea de permanență amintită, atât de necesară și în timpul vacanțelor, Școala Gimnazială Stroiești a propus proiectul educațional ”Urmașii lui Ștefan cel Mare” pentru a fi înscris în calendarul județean al școlilor de vară. Proiectul a răspun unei cerințe majore a școlii noastre, cea de a-și promova viziunea ca lider în comunitatea locală, dar a oferit un răspuns și nevoii elevilor de a-și petrece timpul liber în mod eficient. Activitățile au ținut seama de resursele locale, valorificarea acestora și implicarea a cât mai mulți parteneri. Unul dintre elementele centrale ale proiectului a fost  comunicarea asertivă, bazată pe adaptare continuă la partener și respectare a regulilor de grup. Ideea de comunitate, transcrisă atât de simplu în cuvântul ”clacă” ( fără a avea desigur valențele cunoscute) a fost nota disctinctivă a proiectului. Activitățile  propuse au  devenit juste experiențe de învățare..
Proiectul ”Urmașii lui Ștefan cel Mare” a fost unic atât ca program propus pentru școala de vară, cât ca și dinamică  a grupului țintă.  Chiar dacă nu există  experiență în acest domeniu, considerăm că proiectul a devenit un ”precedent” al altor proiecte similare. 
Mulțumim pe această cale doamnei inspector educație permanentă prof. Tatiana Vîntur pentru aprobarea și includerea în calendarul Școlilor de vară a proiectului, doamnei director prof. Maria Ciuc pentru susținerea desfășurării proiectului, domnului primar Mihai Senic pentru oferirea sălii din cadrul Căminului Cultural. De asemenea, apreciem efortul păstrătoarelor de tradiții Senic Elena, Batariuc Elisabeta, Bîrtoi Maria și Mărgineanu Ana de a-i iniția pe elevi în tainele artei populare. Felicităm prezența doamnelor prof. înv. preșcolar Loredana Bubuțanu de la Grădinița Pinocchio Fălticeni și prof. înv. primar Natalia Dumitrov de la Școala Primară Bosanci. Mulțumim domnișoarei Solovan Teodora care a participat în calitate de voluntar la activitățile proiectului.
Ne exprimăm recunoștința față de elevii prezenți, față de părinți și față de cei ce ne-au susținut în buna implementare a proiectului. 

Rezultatele proiectului:
- 35 de elevi implicați în proiect ( cu vârste între 6 și 13 ani, din școala noastră și din afara școlii, printre care doi elevi români de la o școală belgiană.
- 5 voluntari  implicați în proiect
- 4 profesori implicați în coordonarea activităților
- albume foto, blazonul școlii de vară, cămăși populare gigantice, desene pe asfalt gigantice

Au consemnat,
prof. Rusu Lilioara Mariana
prof. Rusu Toader


 Debutul Școlii de vară
 Jocuri de cunoaștere
 Jocuri de cunoaștere
 Pauză
 Pauză
”Stejarul din Borzești”
 Reguli
 Reguli
 Reguli
 Colaborare
 Team building
 Team building
 Lucrând la desene uriașe
 Chipul lui Ștefan
 Expoziție cu blazone
 Popularii
 Nerăbdare
 Statuile muzicale
 Distracție
 Învățăm să coasem ii
 Diplome pentru invitați
 Poză de grup
 Invitatele noastre
 Poză de grup
 Cămașă populară bărbătească pentru Cartea Recordurilor
  Cămașă populară femeiască pentru Cartea Recordurilor
 Ne bucurăm de reușită
 Verde
 Jocuri vechi și noi
 Jocuri vechi și noi
 Jocuri vechi și noi
 Jocuri vechi și noi
 Jocuri vechi și noi
 Pictură pe față
 Cântec și voie bună
 Diplome
 Diplome
 Diplome
 Diplome
 În aer liber

 Blazonul Școlii de vară



 Sfârșitul Școlii de vară

sâmbătă, 2 iulie 2016

Parcul Național Călimani - ultima redută cucerită

Vineri, 01 iulie 2016, un grup alcătuit din profesori, elevi și foști elevi ai școlii au cucerit o nouă atracție turistică a zonei noastre - Parcul Național Călimani, Rezervația Naturală ” 12 Apostoli”. Numită și ”Bucegii Bucovinei”, rezervația are câteva elemente definitorii: megaexpoziție a naturii, rezervație geologică unică prin frumusețea  și forma rocilor, poziționată în nordul craterului vulcanic al Munților Călimani. 
Grupul  a urmărit traseul tematic ce pornește din localitatea Gura Haitii. Am ajuns în Vatra Doreni cu personalul de la ora 5.45. Am petrecut momente de relaxare în Parcul Veverițelor din Vatra Dornei, apoi cu ajutorul microbuzelor am ajuns în localitatea Gura Haitii. 
Ne-am bucurat de o vreme frumoasă, de un peisaj vrednic  de poveste  și de membri ai grupului cu foarte mult simț al umorului.
Traseul de aproximativ 3 ore ne-a condus  la înălțimea de 1760 de metri unde, prinse într-o horă celestă, vestitele stânci din lavă cimentată, adevărate scuplturi ale naturii, cu figuri zoomorfe şi antropomorfe, străluceau în lumina soarelui.
Am putut vedea  figura unui moș cu barbă (spre nord), a unui bătrân (spre sud), a unui urs cu capul plecat, a unei femei ce amintește silueta lui Nefertiti etc. Remarcabilă este figura misterioasă a Moșului, o replică a sfinxului din Bucegi, ce prezintă trei feţe distincte, toate cu chip uman, orientate spre cele trei cărări ce se îndreaptă spre el: către Gura Haitii prezintă o faţă lată, brahicefală; spre nord are un cap mai mic, cu o frunte mai îngustă şi o bărba alungită; iar spre sud are o faţă mai înaltă şi îngustă, de tip dolicocefal, având parcă şi un coif pe creştet.
Aproape de Moş, este o stâncă izolată, zveltă, figură cu părul ondulat. Apar stânci cu aspect de turnuri sau piramide, asemenea unor piloni. Rezervaţia mai cuprinde "Mareşalul", "Ramses al II-lea", "Godzila" ,  "Poarta Hârlei", "Nefertiti" ş.a.


A consemnat, 
prof. Ruști Florin Daniel