vineri, 24 decembrie 2021

23 decembrie 2021 - Exemple de organizare a activității didactice

”Date fiind configurația acestui an școlar și provocările pe care acesta le-a adus copiilor și personalului din învățământ, Ministerul Educației a decis să ofere posibilitatea unităților școlare să adapteze modul în care se va organiza activitatea didactică din ziua de 23 decembrie. 

Astfel, fiecare director de școală va putea hotărî, după consultarea cadrelor didactice, dacă în data de 23 decembrie elevii vor desfășura cursuri cu prezență fizică sau dacă activitățile pot fi adaptate astfel încât să răspundă așteptărilor în contextul particular al sărbătorilor, în care activitățile de învățare să se poată organiza într-o manieră nonformală și informală, eventual printr-un proiect pe o temă care să implice întreaga familie și care să fie prezentat ulterior colegilor, după vacanță. 

Am luat această decizie atât pentru a veni în întâmpinarea dorinței copiilor și părinților de a dedica această zi pregătirilor pentru Ajunul Crăciunului, cât și în spiritul descentralizării promovate în acest an de Ministerul Educației, astfel încât unitățile de învățământ să-și poată adapta mai eficient activitățile în concordanță cu așteptările și nevoile societății.” 


(https://www.edu.ro/declaratie_ministru_activitate_25_decembrie_2021)


Având în vedere motivația oferită de domnul ministru Sorin Mihai Câmpeanu și instrucțiunile primite de la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Școala Gimnazială Stroiești a propus și aprobat, în cadrul Consiliului Profesoral, Proiectul educațional ”Tradiții și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou din Bucovina” ca punct de sprijin în organizarea activității didactice pentru ziua de 23 decembrie 2021


Cadrele didactice, elevii, preșcolarii, părinții și bunicii și-au dat concursul pentru ca această zi să fie una a activităților educative în familie, interrelaționarea și nonformalul fiind coordonatele principale ale lucrului propus.


Împodobirea brăduților de Crăciunfrământarea aluatului pentru colăceirealizarea unor oameni de zăpadăvizite la Târgul de Crăciuntimp liber petrecut în spații de joacălectură lângă brăduțul împodobitumblarea cu colindul pe la casele profesorilor dragi, au fost doar câteva dintre activitățile pe care elevii sau preșcolarii le-au desfășurat cu mult interes. 


Mulțumim, și de această dată, tuturor părinților și aparținătorilor pentru implicare, cadrelor didactice pentru dirijarea armonioasă a activității educaționale, elevilor și preșcolarilor pentru râvna depusă. 


Crăciun fericit!

La mulți ani!























joi, 23 decembrie 2021

Să vină Crăciunul...

Sărbătoarea Crăciunului a fost mult așteptată și în acest an școlar. Având posibilitatea de  a organiza mici manifestări la nivel de clase, din păcate fără prezența altor persoane, cadrele didactice în colaborare cu părinții elevilor și preșcolarilor au facilitat organizarea unor serbări tematice în cadrul proiectului educațional ”Să vină Crăciunul!”

La Școala Primară ”Ilie Grămadă” și GPN Zaharești a fost organizată ”Mega-petrecerea de Crăciun”. Doamnele educ. Muscă Gabriela, înv. Foca Brîndușa și domnul înv. Rusu Toader l-au primit pe Moș Crăciun cu poezii și colinde. Datorită unui sponsor generos, toți copiii au servit pizza și sucuri naturale, bucurându-se de cadourile primite.

Doamna profesor Marinela Burac a fost susținătorul activităților propuse de elevii clasei a VI-a: vizita ”Darul de Crăciun” la Căminul de Bătrâni al Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava și activitatea ”Secret Santa”, o tradiție de origine occidentală ce presupune ca membrii unui grup să facă schimb de cadouri. 

Preșcolarii de la grupa mare ”Voinicii” de la GPN Stroiești, coordonați de educ. Bădeliță Ștefania Rita, l-au așteptat pe Moș Crăciun în ”Atelierul de jucării”. Micii elfi au pregătit poezii, colinde și urături. 

Doamna înv. Bondar Adriana a ales tematica tradițională a serbării de Crăciun, coordonând elevii clasei a III-a în activitatea ”Tradiții și obiceiuri de Crăciun din Bucovina”. Îmbrăcați în frumoasele haine tradiționale, adunați în jurul bradului de Crăciun, elevii au rostit poezii tematice, au colindat și au urat. 

Tematica tradițiilor și obiceiurilor de Crăciun a fost propusă de doamna prof. Rîpan Adriana Laura elevilor de gimnaziu. Au fost desfășurate activitățile ”Tradiții și obiceiuri de iarnă” și ”În așteptarea Crăciunului” împreună cu elevii claselor a V-a și a VI-a.

Doamna educ. Gabriela Iurcu a condus preșcolarii grupei mici de la GPN Stroiești în ”Lumea fantastică a poveștilor și poeziilor de Crăciun”. Așezați în jurul șemineului cald și vegheați de brăduțul frumos împodobit, copiii l-au așteptat pe Moș Crăciun cu bucurie, cu poezii și cântecele. 

Domnii profesori Ruști Florin Daniel și Matei Claudiu au fost organizatorii Cetelor de colindători, urători și obiceiuri tradiționale de Crăciun și Anul Nou. A fost o acțiune complexă și completă, care a angrenat o mulțime de elevi din învățământul gimnazial. Complexitatea a fost dată de diversitatea programului realizat și de intenția elevilor pentru a prezenta acest program în fața cadrelor didactice de la Școala Gimnazială Stroiești, în fața lucrătorilor de la Primăria Comunei Stroiești și a S.C. EUROLUC TRANS S.R.L., partenerii unității școlare. Acțiunea a fost completă întrucât toate fondurile în bani realizate cu această ocazie au fost direcționate spre o cauză umanitară.

Doamna înv. Rusu Lilioara Mariana și  elevii clasei a IV-a au îmbrăcat ”Puloverul fermecat al copilăriei”, au citit povești din cărțile primite în dar și s-au bucurat de globulețele personalizate, așteptându-l pe Moșul cu colinde, pizza și suc. 

Felicitări tuturor!

Sărbătoare frumoasă, în orice casă!