vineri, 24 iunie 2022

”Go WEST!!!” - Excursie tematică de vacanță

În perioada 17-19 iunie 2022, elevii de la Școala Gimnazială Stroiești, coordonați de prof. Ruști Florin Daniel și prof. Foca Brîndușa, au desfășurat o excursie tematică de vacanță în Vestul Țării. Dintre obiectivele vizitate amintim Cetatea Oradea și orașul Oradea, Peștera și Ghețarul de la Scărișoara, Cetatea Alba Iulia și  Momentul Schimbării Gărzii, Groapa Ruginoasa, Cascada Vălul Miresei de la Răchițele, AquaPark Oradea și Grădina Zoologică din Târgu Mureș.

Felicităm această inițiativă de a aduce alternative la petrecerea timpului liber!

Sperăm că acest proiect este un început bun al vacanței pentru elevii participanți!

Așadar, VACANȚĂ PLĂCUTĂ în continuare!












miercuri, 15 iunie 2022

Cu alai prin Nordul Țării

Ziua de 9 iunie 2022 a însemnat pentru elevii din învățământul primar de la Școala Gimnazială Stroiești o ocazie pentru a-și îmbogăți bagajul de cunoștințe moral civice, ecologice, artistice și intelectuale cu ajutorul excursiei tematice ”Cu alai prin Nordul Țării...”.

Dintre obiectivele vizitate amintim: ”Atelierul de olărit” de la Marginea, Muzeul Memorial ”Mihai Eminescu” Ipotești, Lacul cu nuferi Ipotești, Pădurea Baisa. Întrucât, a fost semnalată o alertă referitoare la evadarea a doi lei din Parcul Zoologic Rădăuți, acest obiectiv de documentare științifică nu a mai putut fi vizitat. 

Ca momente de respiro, s-au propus următoarele activități: vizionarea unui film 3D la Cinema Uvertura Botoșani, servirea prânzului la Popas Cucorăni, timp de joacă și de înghețată în Parcul tematic ”Barza”din Dumbrăveni

Mulțumim părinților pentru sprijinul acordat acestui proiect tematic, iar conducerii școlii și inspectorului de resort, doamnei prof. Tatiana Vîntur, pentru aprobarea excursiei.

Aprecieri deosebite grupurilor de elevi pentru conduita exemplară!

Felicitări cadrelor didactice pentru implicare și reușita activității!
















 

vineri, 10 iunie 2022

Gaudeamus igitur - Să ne bucurăm, așadar...

Imnul academic "Gaudeamus igitur", ascultat cu precădere la finalul cursurilor universitare, stabilește poziția de pe care ar trebui să vedem orice sfârșit, inclusiv sfârșitul de an școlar.

Traducerea acestui vers "Să ne bucurăm, așadar..." realizează o conexiune extrem de interesantă între finalitate și succes, între competențe și competitivitate.

Așadar, cei ce au promovat și cei ce nu au promovat; cei ce au primit distincții și premii și cei ce nu au primit; cei cu gând bun și cei cu gânduri alterate; elevi și profesori,  preșcolari și părinți,  bunici și întreaga comunitate,  SĂ NE BUCURĂM!

Elevii din învățământul primar și grădinarii de la Școala Gimnazială Stroiești și Școala Primară Zaharești au simțit,  în marea lor inocență, bucuria finală a anului școlar prin serbări tematice, petreceri și festivități școlare specifice.

Părinții și bunicii au retrăit bucuria unei Serbări a Abecedarului, au gustat din tortul dulce al copilăriei și au re-experimentat jocul cu baloane.

Profesorii, ca de obicei,  au fost extrem de solicitați. Pentru ei, un proiect de serbare necesită reale competențe de organizare, creativitate și expresie culturală. În modestia lor, nu au așteptat nimic...

Poate un pix, cu o altfel de cerneală, cu care să semneze în condica vieții academice încă un capitol încheiat cu bine.

Să ne bucurăm, așadar!


















joi, 9 iunie 2022

Sustenabilitatea performanței, continuitatea recompensației

Recompensele îmbracă diverse forme. Cuvântul bun sau atenția acordată, sentimentul pur sau o emoție împărtășită, un dar material sau un prinos duhovnicesc, în aprecierea primitorului, oricare ar fi acestea, au valoarea cea mai mare.

Mergând pe modelul pragmatic, Primăria Comunei Stroiești și Consiliul Local al Comunei Stroiești, ținând cont de susținerea continuă a performanței și continuitatea recompenselor financiare, au acordat la sfârșitul anului școlar 2021-2022 următoarele suplimente în bani laureaților gimnaziului stroieștean:

Clasa a V-a - 200 de lei
POPOVICI BIANCA ANDREEA (VA)
ANDRUHOVICI CRISTIAN (VB)

Clasa a VI-a - 300 de lei
CRAINICIUC MIHAI
MANIU ALEXANDRA 
SIDOR ALEXIA

Clasa a VII-a - 400 de lei
ȘUTU IOANA MAGDALENA (VIIA)
PÂNZARU SERGIU ȘTEFAN (VIIB)

Clasa a VIII-a - 500 de lei
LUCACIUC GABRIELA SABINA (VIIIA)
SENIC GABRIEL (VIIIB)

Mulțumim domnului primar Senic Mihai pentru această inițiativă și membrilor Consiliului Local al Comunei Stroiești pentru susținerea acestui proiect de stimulare a învățământului stroieștean!

Felicitări elevilor laureați!




Ctitori de școală, ctitori de civism, ctitori de modernitate...

"Omul se zideşte sau se distruge singur, prin el însuşi..."

(Baird Spaling)

Ideile de care ne legăm, omenește, încearcă să demonstreze în fapt divinitatea faptelor cuvioase săvârșite de un om.


Oricât am evidenția-o mai mult, lumina unei fapte bune pătrunde până în cele mai întunecate și reci colțuri ale ființei prin însăși săvârșirea ei.


În acest fel se nasc adevărații ctitori. Dincolo de o recunoaștere efemeră, ctitorul se bucură de o considerație neîntreruptă, din neam în neam.


Ctitorii de biserică, ctitorii de cultură, ctitorii de neam au parte de pomenirea lor.


Ne bucurăm că astfel de ctitori are și comunitatea noastră, iar dragostea lor pentru școală, pentru patrie și pentru a crea bazele solide ale modernității este nelimitată.


Și în acest an școlar, luna iunie l-a adus în unitatea noastră pe domnul economist Dumitru G. Muntean, cel care oferă an de an, primilor celor mai buni elevi din clasa a VIII-a,  trei premii  în memoria familiei de boieri Von Popovici Niculiță, vechi proprietari ai moșiei Stroiești, ctitori de școală și de biserică.


Premiile oferite au fost:


Premiul special I ”Dr. Nicu cav. de Popovici” în valoare de 600 de lei, eleva LUCACIUC GABRIELA SABINA, clasa a VIII-a A, cu media finală 9,44


Premiul special II ”Dr. Nicu cav. de Popovici” în valoare de 500 de lei, elevul SENIC GABRIEL, clasa a VIII-a B, cu media finală 9,22


Premiul special III ”Dr. Nicu cav. de Popovici” în valoare de 400 de lei, eleva PARANIUC IULIANA, clasa a VIII-a A, cu media finală 8,94


Felicitări tuturor! Mulțumiri deosebite Dumitru G. Muntean pentru efortul anual al  domniei sale!








Când sfârșitul unei perioade solicitante este începutul unei vacanțe de vis...

Școala își numără anii într-un mod original. Timpul petrecut în școală este în afara timpului logic. Studiul începe toamna  când,  după spusele învățăturii populare, "se numără bobocii" și se încheie cu luna pe care Lucian Blaga o înveșnicește în patru cuvinte:"Iunie este/Verde poveste"

Profesorul și elevul percep timpul petrecut ca  unul extrem de solicitant. Dar, indiferent de provocările unui an școlar, la "însfârșit" de poveste didactică, atât elevul, și cu atât mai mult profesorul, simt tristețea  profundă, pe care banca, holul, clădirile rămase stinghere le experimentează în afara timpului didactic.

Și așa, Dumnezeu a creat vacanțele. Pentru ca singurătatea să se transforme în poveste, munca să se regăsească în odihnă pasivă, iar activitățile didactice să se înnoiască în activităţi de timp liber.

Dragi elevi, stimați părinți și aparținători, distinse cadre didactice, fiți promotorii unor activități de timp liber care să conducă la o vacanță de vis. Transformați rutina odihnei în provocări de vacanță. Accelerați pe autobanda verde a timpului liber, pentru ca în toamnă să avem suficienți boboci de numărat.

La sfârșit de an școlar solicitant, la începutul unei vacanțe de poveste, mulțumim tuturor!