Știm despre evrei că sunt un popor ales. Arabii mărturisesc că au o limbă aleasă. Slavii se mândresc cu un alfabet ales.
Nouă, românilor, ne-a fost hărăzit un loc ales...
Iar LOCUL are o semnificație aparte și o putere imensă de modelare a întregului spațiu. Legătura noastră cu LOCUL este ca umbonul dintre mamă și făt. LOCUL ales este al celor mulți, capabili să înțeleagă acest legământ ca o taina de nuntire între bărbatul și femeia lui, chemați spre a deveni aleși.
De aceea, în mărturisirea-i "când mă gândesc la locul naşterii mele [...] parcă-mi saltă și acum inima de bucurie", Creangă concentrează toată bucuria apartenenței, comuniunii și a alegerii neplanificate.
Totuși, în preajma zilei de 1 Decembrie, planificat mai mult sau mai puțin - alegem să fim români, să indicăm cu mai mare acuratețe locul nostru pe harta Europei și a lumii, să ne mândrim cu numele, istoria și reușitele poporului nostru.
Avem români! Activitățile desfășurate la Școala Gimnazială Stroiești și structurile acesteia - Școala Primară "Ilie Grămadă" Zaharești, GPN Stroiești și GPN Zaharești - arată cultura patriotică inspirată de cadrele didactice și simțirea pur românească a elevilor și preșcolarilor participanți.
Acțiunile tematice și proiectele educaționale s-au desfășurat în zilele de 27, 28 și 29 decembrie însumând un valoros tezaur al iubirii de țară.
Pe 27 noiembrie 2023, preșcolarii de la GPN Zaharești au participat la activitatea "Țara mea în prag de sărbătoare" alături de doamna educatoare Muscă Gabriela.
De Ziua Bucovinei, în 28 noiembrie 2023, activitățile au căpătat o amploare deosebită. La Școala Gimnazială Stroiești elevii din învățământul primar coordonați de doamnele învățătoare Rusu Lilioara Mariana, Bondar Adriana Elena, Ostaficiuc Rozuca și prof.înv.primar Șpac Laurențiu au participat, alături de o parte dintre elevii gimnaziști, la serbarea școlară "România, locul ales", realizată în parteneriat cu Biblioteca Școlară, cu implicarea deosebită a doamnei Rusu Lilioara Mariana. Au fost oaspeți doamna director prof. Ciuc Maria și domnul primar Senic Mihai. Cu această ocazie domnul insp.prof.înv.primar Șpac Laurențiu a ținut un folositor cuvânt despre Bucovina și oamenii ei valoroși.
La Școala Primară Zaharești s-a desfășurat proiectul extracurricular "Ziua Bucovinei" cu participarea elevilor coordonați de prof.înv.primar Foca Brîndușa și prof.înv.primar Cocriș Ana Maria.
În 29 noiembrie 2023 activitățile au continuat la GPN Stroiești sub dirijarea doamnelor educatoare Bădeliță Ștefania Rita, George Loredana și Iurcu Gabriela Elena. Preșcolarii au participat la proiectul educațional "Țara mea" arătându-și măiestria în decupaje tematice, la împodobirea iilor și a vestelor tradiționale sau în horă.
De asemenea, elevii clasei a doua coordonați de pr.prof.înv.primar Rusu Toader și prof. Matei Claudiu Ionel au realizat expoziția de desene "Apostolul Românilor, Sfântul Andrei". La Școala Primară Zaharești și GPN Zaharești s-au desfășurat activitățile extracurriculare "La mulți ani, România!".
Felicitări tuturor!
La mulți ani, români!
La mulți ani, România!
A consemnat
pr.prof.înv.primar Rusu Toader