vineri, 29 martie 2024

Târgul Ofertelor Educaționale 2024

 "Planifică întotdeauna înainte. Când Noe a construit arca, nu ploua."

 (Richard Cushing)

Târgul Ofertelor Educaționale (cunoscut și sub numele de "Târgul Liceelor") este un instrument ce oferă elevilor aflați la sfârșit de gimnaziu, părinților sau altor persoane interesate oportunitatea de a se documenta cu privire la opțiunile de urmare a unei instituții liceale potrivite cu aspirațiile și rezultatele personale. 

Formatul de "târg deschis", foarte apreciat de participanți și vizitatori, oferă și un mediu propice în care au loc schimburi informative rapide. Cei interesați pot vizita standurile ofertanților pentru a afla informații despre procedura de admitere, burse, programe extrașcolare etc.

În județul Suceava, Târgul Ofertelor Educaționale se află la cea de a XXIV-a ediție, sub coordonarea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Suceava în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava

Elevii clasei a VIII-a de la Școala Gimnazială Stroiești, însoțiți de diriginte prof. Burac Marinela și prof. Rusu Lilioara Mariana, au participat în data de 29 martie 2024 la Târgul Liceelor desfășurat în incinta Shopping City Suceava. Aici au interacționat cu reprezentanții celor mai de seamă licee din județul Suceava, s-au întâlnit cu colegi aflați în clasele liceale, au vizitat standurile expuse și s-au documentat în legătură admiterea. Aceasta se va realiza în perioada 11-12/15-22 iulie 2024, când vor fi completate opțiunile elevilor în fișele de înscriere, iar repartizarea computerizată va fi în data de 24 iulie 2024. 

Scopul activității se subscrie efortului general al Târgului: o foarte bună INFORMARE care să se constituie într-o bază pentru o PLANIFICARE eficientă, având ca finalitate o orientare și o EVOLUȚIE reală pentru o CARIERĂ de succes!

Reușite maxime tuturor!









vineri, 22 martie 2024

Concursuri și Olimpiade școlare 2024

 ”Nu destinația contează, ci călătoria...”

 (E. Hemingway)

Concursurile școlare înseamnă mai mult decât obținerea punctajului maxim sau a locului I. Ele dezvoltă stima de sine sau relațiile sociale și dezinhibă acumularea de noi cunoștințe.

Concursurile școlare verifică și dinamizează memoria de lungă durată. Un concurs implică atenție (citire conștientă a cerințelor, rezolvare, verificare), răbdare (utilizarea la maxim a timpului pus la dispoziție) și perseverență (o atitudine constantă de învățare) perpetuată de îndemnul permanent "Ai izbutit - continuă, n-ai izbutit - continuă." (Fridtjof Nansen)

Pentru învățământul primar concursurile școlare și olimpiadele școlare oferă posibilitatea ca elevii să fie evaluați exigent, potrivit unui curriculum maximal și unui barem foarte strâns. Astfel, fiecare greșeală sau eroare, oricât de mică ar fi, este depunctată. 

Chiar și în aceste condiții, elevii din ciclul primar de la Școala Gimnazială Stroiești au reușit să se poziționeze pe podiumul concursurilor desfășurate în luna martie.

Astfel, la Concursul Internațional "Discovery", 11 elevi de la clasa pregătitoare, coordonați de prof.înv.primar Bondar Adriana, 11 elevi din clasa I, coordonați de prof.înv.primar Rusu Lilioara Mariana, 8 elevi din clasa a II-a, coordonați de pr.prof.înv.primar Rusu Toader, precum și 7 elevi din clasa a III-a, coordonați de prof.înv.primar Ostaficiuc Rozuca, însemnând un procent de 48% din numărul total de participanți, au obținut scoruri de peste 70 de puncte (limita minimă de premiere).

În cadrul Concursului Național "Amintiri din Copilărie" 11 elevi de la clasa pregătitoare, coordonați de prof.înv.primar Bondar Adriana, 12 elevi din clasa I, coordonați de prof.înv.primar Rusu Lilioara Mariana, 10 elevi din clasa a II-a, coordonați de pr.prof.înv.primar Rusu Toader, precum și 9 elevi din clasa a III-a, coordonați de prof.înv.primar Ostaficiuc Rozuca, reprezentând un procent de 55% din numărul de participanți, au urcat pe podium cu un scor de peste 80 de puncte (limita minimă de premiere).

În contextul în care majoritatea olimpiadelor sunt dedicate învățământului gimnazial, participarea la concursuri regionale, naționale sau internaționale reprezintă un atu educațional pentru elevii din ciclurile inferioare.

Felicitări tuturor!














Ziuă Mondială a Apei 2024

Ziua Mondială a Apei se sărbătorește anual în data de 22 martie. Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. 

În România, această zi se sărbătorește din 1993. Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop "aducerea în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă" (Wikipedia).

La Grădiniţa cu Program Normal Stroiești doamnele educatoare Bădeliță Ștefania Rita, Iurcu Gabriela Elena și George Loredana au desfășurat activități extracurriculare specifice acestui eveniment.

Preșcolarii din Grupa Mică au participat la proiectul tematic "Ziua Mondială a Apei" care a inclus jocuri de rol și realizarea unei paper-cap prin tehnica dactilopicturii.

Grădinarii din Grupa Mijlocie au fost implicați în proiectul tematic "Apa, izvorul vieții". Aceștia au realizat expoziția de "Picuri de apă" și au purtat câte o șapcă de hârtie sugestivă.

Copiii din Grupa Mare s-au informat în cadrul Proiectului "Apa în natură" cu privire la drumul apei și stările de agregare ale apei, realizând colajele "Circuitul apei în natură"

Felicitări tuturor!














joi, 21 martie 2024

21 martie 2024 - Ziua Internațională a Poeziei

"Poezia nu este numai artă: ea este însăşi viaţa, însuşi sufletul vieţii. Fără poezie omul nu s-ar distinge de neant." 

(Nichita Stănescu)

Ziua Internațională a Poeziei este celebrată pe 21 martie și este declarată de UNESCO, începând din anul 1999, drept o "recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale"(Wikipedia).

În acest sens doamna profesor Rîpan Laura Adriana a desfășurat împreună cu elevii gimnaziști activitatea "Recital poetic". S-a evocat, prin versurile recitate, geniul poetic al artiștilor lirici Nichita Stănescu, Lucian Blaga, George Coșbuc, Vasile Alecsandri sau Nicolae Labiș, culminând cu marele poet național Mihai Eminescu.

De asemenea,  domnul insp.prof.înv.primar Șpac Laurentie, om cu o vastă experiență de  viață, a expus în fața copiilor din clasa a IV-a situația poeților din timpul regimului totalitar în care orice act de cultură era controlat de sistemul comunist.  Dar inspirația  oamenilor vremii era de o anvergură extraordinară, așa că se reușea  transmiterea unor idei extrem de profunde, fățiș,  folosindu-se chiar sincopele întregului aparat de propagandă. El a dat un exemplu concret cu poezia "Partidul e în toate" scrisă de George Lesnea, poezie de care părinții noștri își amintesc cu siguranță:

"Partidul e-n toate. E-n cele ce sunt.

Și-n cele ce mâine vor râde la soare

E-n holda întreagă şi-n bobul mărunt

E-n pruncul din leagăn şi-n omul cărunt

E-n viața ce veșnic nu moare."

Îndemnul domnului Laurentie a fost ca elevii să citească poezia de mai multe ori în varianta originală, apoi să schimbe cuvântul "partidul" cu cuvântul "Dumnezeu". Efectul poetic și mesajul artistic este sublim.

"Dumnezeu e-n toate. E-n cele ce sunt.

Și-n cele ce mâine vor râde la soare

E-n holda întreagă şi-n bobul mărunt

E-n pruncul din leagăn şi-n omul cărunt

E-n viața ce veșnic nu moare."

Felicitări!







joi, 14 martie 2024

Ziua PI

"Lumea este guvernată de numere." (Pitagora)

Începând cu anul 2009, la inițiativa Statelor Unite ale Americii de a stimula interesul copiilor pentru matematică, în întreaga lume, la 14 martie (3/14 în formatul occidental) se sărbătorește Ziua PI.

O constantă matematică cunoscută încă din antichitate, PI utilizează simbolul grecesc "π" de la περιφέρεια (periferia = periferie) și περίμετρος (perimetros = perimetru) acestea făcând referire la utilizarea sa în formula de calcul a circumferinței (sau a perimetrului) unui cerc. 

Matematic, π este definit ca raportul dintre circumferința unui cerc și diametrul său.

Valoarea sa numerică cu 50 de zecimale este 3,1415926535897932384626433832795028841976939937510. Matematicienii, ajutați de computerele moderne nu au reușit încă să determine șirul complet de zecimale.  

Ziua PI reprezintă un motiv de a vedea matematica cu alți ochi. În școlile din întreaga lume au loc concursuri matematice pentru toate vârstele sau se desfășoară activități extracurriculare și extrașcolare pentru a-i apropia pe toți elevii de misterul matematic al lui Arhimede.

Domnul profesor Huțuleac Ovidiu a implicat elevii din gimnaziul stroieștean în următoarele activități: "Personajul PI" (clasa a V-a); "Ora PI" (clasa a VI-a B); "La mulți ani, PI!" (clasa a VIII-a). Dintre obiectivele acestor activități pot fi amintite: familiarizarea elevilor cu simbolul PI, identificarea primelor cifre ale numărului PI, creația de πoezii, realizarea unui Flashmob PI etc.

Felicitări tuturor!
















vineri, 8 martie 2024

În martie, de mână cu mama și cu doamna...

Două chipuri construiesc baza emoțională a copilăriei: mama și doamna (educatoare/învățătoare). Atașamentul copiilor față de cele două prezențe feminine merge uneori până la confuzie. 

Un copil educat este ținut de mâini, în egală măsură, de mama și doamna. Sunt atâtea dovezi care demonstrează această certitudine (inimioare, felicitări, bilețele, desene - instrumente avute la îndemână, folosite de copii pentru a exersa recunoștința și devotamentul față de părinții naturali sau profesori.

Martie este măsura cu care un copil numără bătăile inimii mamei sau ale doamnei. De aici, încărcătura energetică imensă pe care o manipulează cadrele didactice prin întâlniri, serbări, momente și activități cultural-artistice. De aici, avalanșa de gratitudine a părinților și elevilor față de cadrele didactice.

Martie - Luna Femeii, Luna Mamei, Luna Doamnelor, Luna pentru Viață - devine o altă Lună a Recunoștinței.

Grădinarii de la Grupa Mijlocie a Grădiniței cu Program Normal Stroiești - coordonați de doamna educatoare Bădeliță Ștefania Rita - au prezentat Serbarea "Te iubesc pentru că..." la care au fost prezente mamele și bunicile acestora.

Doamna educatoare George Loredana a realizat o activitate comună cu copiii, cu mamele și bunicile prezente. Expoziția de lucrări a stârnit reale emoții în inimile participanţilor.

La Școala Primară "Ilie Grămadă" Zaharești, Zâna Primăvară i-a îndemnat pe elevii clasei I/III simultan coordonați de doamna profesor învățământ primar Foca Brîndușa să realizeze felicitări și diplome "Cea mai bună mamă din lume". 

Și la clasa I de la Școala Gimnazială Stroiești, doamna profesor Rusu Lilioara Mariana i-a angrenat pe copii în realizarea unor felicitări și scrisori pentru mama.

Elevii clasei a II-a au participat la câteva momente emoționante regizate de pr.prof.înv.primar Rusu Toader: întâlnirea cu doamna educatoare Iurcu Gabriela Elena și prima lor învățătoare, doamna Hobjilă Maricela.

La mulți ani tuturor mamelor, doamnelor și domnișoarelor din lume!