sâmbătă, 27 noiembrie 2021

”Port cu mândrie, românească ie!”

     ”Ia românească - și armură, și giulgiu”

(Gabriel Petru Băețan) 

Urmează câteva zile de Sărbătoare Românească: 28 noiembrie - Ziua Bucovinei, Ziua Unirii Bucovinei cu România (1918); 29 noiembrie - ziua morții lui Nicolae Bălcescu (1852), Ziua Infanteriei Marine Române; 30 noiembrie - Ziua Sfântului Andrei, Apostolul Românilor; 1 decembrie - Ziua Națională a României, Ziua Marii Uniri de la 1918. 

Frumusețea acestor sărbători ar fi mai săracă, fără a ne gândi la hlamida ce a acoperit destinul românesc peste veacuri, peticul  înflorat ce ne-a fost  stindard sfânt și basma pentru șters lacrimile, armura în vremuri de războaie, giulgiu la timp de îngropare - cămașa populară românească.

O poartă cu mândrie, și cei de la sat, și cei de la oraș. În ea se adună, în egală măsură, oful celor de la vatra satului, dar și dorul celor pierduți în marile orașe. 

Nu a fost sărbătoare pentru acest popor, în care cu mic, cu mare, fiecare să îmbrace veșmântul curat, frumos înmiresmat, în lada de zestre cu sfințenie păstrat.

Năzuind la apostolescul acelor zile, îmbrăcați în straie de prăznuire,  elevii și preșcolarii de la Școala Primară ”Ilie Grămadă”  și Grădinița cu Program Normal Zaharești, coordonați de prof.înv.preșcolar Muscă Gabriela, prof.înv.primar Foca Brîndușa și Rusu Toader,  au participat la Proiectul educațional ”Port cu mândrie, românească ie!” dedicat Zilelor de Sărbătoare Românească ale momentului. 

În cadrul aceluiași proiect, elevii din clasa a IV-a de la Școala Gimnazială Stroiești, sub atenta coordonare a doamnei prof. Rusu Lilioara Mariana, au realizat panoul ”Sub stemă și tricolor”

Elevii clasei a III-a au fost angrenați de către doamna prof.înv.primar Bondar Adriana în activitatea ”Ziua României” - expoziție de desene și parada portului popular.

L.E.: Proiectul a continuat și în ziua de 2 decembrie 2021. Doamna educatoare Iurcu Gabriela a desfăşurat împreună cu preşcolarii de la grupa mică activitatea ”România mea frumoasă!”, iar doamna educatoare Bădelița Ștefania Rita i-a surprins pe cei mici cu activitatea ”De ziua țării mele”

La mulți ani, Bucovina!

La mulți ani, România!

La mulți ani, Români!

”Trăiască România dodoloață!”





































vineri, 19 noiembrie 2021

Concursul de Fotografie - ”Sfârșit de toamnă”

Felicitări tuturor câștigătorilor!

Nichiforiuc Cosmin, clasa a IV-a, ”Toamna pandemiei”

Poleacu Rareș, clasa a III-a, ”Ruginiu de noiembrie”

Rotariu Iasmina, clasa a IV-a, ”Pădurea Ilișești”

Solovan Iustin, clasa a IV-a,  ”Simfonia culorilor”

Toți câștigătorii concursului vor primi diploma de participare și un voucher în valoare de 30 de lei.










19 zile de activism, ediția 2021

Și în acest an școlar, la inițiativa doamnei prof.înv.primar Bondar Adriana - coordonator local, Școala Gimnazială Stroiești a fost înscrisă în Campania ”19 zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor”

Proiectul ”19 zile de activism” este organizat de către FICE România (Federația Internațională a Comunităților Educative”  și își propune să sprijine ”apariția unei culturi globale pentru prevenirea violenței și abuzului împotriva tinerilor”, precum și ”realizarea obiectivelor relevante de dezvoltare durabilă - Agenda 2030”. 

Școala noastră a fost înscrisă pentru un  număr de șase posibile activități:

02.XI - Prevenirea violenței și abuzului sexual asupra copiilor, tema principală a anului 2021

03.XI - Prevenirea agresiunii

04.XI - Prevenirea neglijării

05.XI - Prevenirea muncii copiilor

10.XI - Prevenirea traficului de copii

18.XI - Prevenirea răpirii

Doamna prof.înv.preșcolar Bădeliță Ștefania a propus copiilor din grupa mare o activitate dedicată prevenirii violenței asupra copiilor, cu tematica ”Stop bullying!”. Doamna prof. Rusu Lilioara Mariana a organizat împreună cu elevii clasei a IV-a o expoziție on-line de desene având ca subiect principal prevenirea agresiunii și violențelor. Doamna prof. Sabin Cristina, alături de elevii clasei a VII-a, s-a concentrat în mod deosebit pe prevenirea traficului de copii și a răpirii, organizând un portofoliu on-line de afișe și desene cu titlul ”Prevenirea răpirii copiilor”

Doamna prof.înv.preşcolar George Loredana a desfăşurat cu preșcolarii grupei mijlocii de la GPN Stroiești activitatea fizică ”Spunem nu violenței - Alegem prietenia”. Doamna prof.înv.primar Bondar Adriana a propus elevilor clasei activitatea interactivă on-line ”Drepturile și îndatoririle copiilor”

Au contribuit la buna desfăşurare a activităţilor şi preşcolarii grupei mici de la GPN Stroieşti coordonaţi de doamna prof.înv.preşcolar Iurcu Gabriela. Elevii clasei a II-a, sub supravegherea on-line a doamnei prof.înv.primar Pșebilschi Cornelia, au realizat desene cu tema ”Stop violență!”. Tot cu o expoziție de desene on-line au participat la această campanie elevii clasei a VIII-a A, coordonați de prof. Ruști Florin Daniel și elevii clasei a V-a A, coordonați de prof. Rîpan Adriana Laura.

Elevii clasei a VI-a, sub coordonarea doamnei diriginte prof. Burac Marinela, au completat portofoliul on-line de afișe cu diverse scenete din categoria ”Așa DA! Așa NU!”

La Școala Primară Zaharești, elevii clasei pregătitoare și elevii clasei a II-a au fost inițiați de către domnul prof.înv.primar Rusu Toader în lumea persoanelor și a locurilor de încredere, în activitatea on-line ”Stop răpirii copiilor!”

Felicitări și aprecieri deosebite tuturor participanților!