”Ia românească - și armură, și giulgiu”
(Gabriel Petru Băețan)
Urmează câteva zile de Sărbătoare Românească: 28 noiembrie - Ziua Bucovinei, Ziua Unirii Bucovinei cu România (1918); 29 noiembrie - ziua morții lui Nicolae Bălcescu (1852), Ziua Infanteriei Marine Române; 30 noiembrie - Ziua Sfântului Andrei, Apostolul Românilor; 1 decembrie - Ziua Națională a României, Ziua Marii Uniri de la 1918.
Frumusețea acestor sărbători ar fi mai săracă, fără a ne gândi la hlamida ce a acoperit destinul românesc peste veacuri, peticul înflorat ce ne-a fost stindard sfânt și basma pentru șters lacrimile, armura în vremuri de războaie, giulgiu la timp de îngropare - cămașa populară românească.
O poartă cu mândrie, și cei de la sat, și cei de la oraș. În ea se adună, în egală măsură, oful celor de la vatra satului, dar și dorul celor pierduți în marile orașe.
Nu a fost sărbătoare pentru acest popor, în care cu mic, cu mare, fiecare să îmbrace veșmântul curat, frumos înmiresmat, în lada de zestre cu sfințenie păstrat.
Năzuind la apostolescul acelor zile, îmbrăcați în straie de prăznuire, elevii și preșcolarii de la Școala Primară ”Ilie Grămadă” și Grădinița cu Program Normal Zaharești, coordonați de prof.înv.preșcolar Muscă Gabriela, prof.înv.primar Foca Brîndușa și Rusu Toader, au participat la Proiectul educațional ”Port cu mândrie, românească ie!” dedicat Zilelor de Sărbătoare Românească ale momentului.
În cadrul aceluiași proiect, elevii din clasa a IV-a de la Școala Gimnazială Stroiești, sub atenta coordonare a doamnei prof. Rusu Lilioara Mariana, au realizat panoul ”Sub stemă și tricolor”.
Elevii clasei a III-a au fost angrenați de către doamna prof.înv.primar Bondar Adriana în activitatea ”Ziua României” - expoziție de desene și parada portului popular.
L.E.: Proiectul a continuat și în ziua de 2 decembrie 2021. Doamna educatoare Iurcu Gabriela a desfăşurat împreună cu preşcolarii de la grupa mică activitatea ”România mea frumoasă!”, iar doamna educatoare Bădelița Ștefania Rita i-a surprins pe cei mici cu activitatea ”De ziua țării mele”.
La mulți ani, Bucovina!
La mulți ani, România!
La mulți ani, Români!
”Trăiască România dodoloață!”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu