<<< ARTICOL ÎN CURS DE ACTUALIZARE >>>
”An eye for an eye only ends up making the whole world blind.”
(Mahatma Gandhi)
Lumea întreagă și societatea în sine încă funcționează după vechea Lege a Talionului, lege prin care se statuează clar că o persoană vinovată trebuie să primească o pedeapsă similară cu răul pe care l-a făcut.
Misiunea școlii este a atrage un semnal de alarmă asupra acestui fenomen și de a-l reduce încă din faza incipientă, promovând un eficient management al conflictelor și o comunicare asertivă pentru asigurarea unui climat școlar sigur. Această înclinație spre non-violență derivă dintr-o observație logică, asemănătoarea citatului inițial aparținând lui Mahatma Gandhi: ”Această lege (ochi pentru ochi) se va sfârși odată cu orbirea întregii lumi”.
Motivați de un asemenea deznodământ al faptelor sociale nesăbuite, Inspectoratul Școlar Județean Suceava prin doamna inspector prof. Tatiana Vîntur propune tuturor școlilor sucevene, încă din anul 2015, Proiectul de Responsabilizare Socială R.E.S.P.E.C.T cu deviza „Fii bun de câte ori este posibil. Întotdeauna este posibil!”.
În cadrul proiectului, o acțiune de mare valoare educațională este ”Săptămâna Județeană a Nonviolenței în mediul școlar” cu componentele: ”Ziua Internațională a Nonviolenței în școli - 30 ianuarie 2023” și ”Clase fără bullying”.
Ținând cont de aceste repere, Școala Gimnazială Stroiești și structurile aferente, prin profesorii coordonatori, elevi și preșcolari, a desfășurat în săptămâna 30 ianuarie - 3 februarie 2023 activități care s-au înscris cu succes în trendul campaniei R.E.S.P.E.C.T.
La GPN Stroiești, doamna educatoare Iurcu Gabriela a implicat preșcolarii de la grupa mijlocie în activitatea ”Așa DA, așa NU”, iar doamna educatoare George Loredana a propus micilor preșcolari audierea poveștii ”Darul prieteniei” de Steven Smallman, confecționarea și împărțirea de inimioare pentru prieteni, precum și realizarea unei ”Inimi a Respectului”.
La clasele primare, doamna învățătoare Bondar Adriana a inițiat, împreună cu elevii clasei a IV-a, o expoziție de afișe non-violență bazate pe discuții și prezentări scrise despre fenomenul violenței.
La gimnaziu, doamna prof. Ciobanu Cristina a angrenat elevii într-o dezbatere privind violența în mediul școlar. Grupul clasei a realizat și un afiș reprezentativ pentru ziua de 30 ianuarie - Ziua Internațională a Nonviolenței în școli. Domnul prof. Huțuleac Ovidiu a propus elevilor de clasa a VIII-a A realizarea unui afiș cu tema RESPECT - NONVIOLENȚA.
La Școala Primară ”Ilie Grămadă” Zaharești elevii clasei I/III simultan au participat la activitatea ”ÎNCĂ o clasă fără BULLYING”. Împreună cu domnul învățător Rusu Toader elevii au construit un ”Zid împotriva violenței” cu ajutorul unor cărămizi motivaționale. La GPN Zaharești, preșcolarii coordonați de doamna educatoare Muscă Gabriela au audiat povestea ”Căldura prieteniei”, au colorat și clasificat jetoane după criteriul comportamentelor dorite/nedorite.
Ne bucurăm că interesul pentru astfel de activități este foarte mare, numărul participanților de la fiecare ediție a proiectului este în creștere, iar școala, prin profesori, beneficiari și comunitate, stabilește granițe comportamentale dezirabile pentru ziua de astăzi și cea de mâine.
Felicitări tuturor!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu