vineri, 23 februarie 2024

Dragobetele - drag de om, drag de școală, drag de țară...

Sărbătoarea Dragobetelui - fiul babei Dochia, Dragomir, popular îndeosebi în sudul țării noastre - a devenit în ultimii ani un brand național, completând sau întrecând uneori Valentine's Day. Astfel, decada 14 - 24 februarie este plină de emoții pozitive și sentimente profunde. 

Școala Gimnazială Stroiești, ca entitate ce promovează starea de bine și ideea de "școală a fericirii", a desfășurat și pentru data de 24 februarie 2024 câteva activități desfășurate sub genericul "Dragobetele - drag de om, drag de școală, drag de țară", având în prim plan componente afective extrem de pozitive și profunde.

Elevii clasei I nu au uitat de o promisiune deosebită făcută pe când încă erau grădinari și anume: la fiecare început de primăvară să o viziteze pe doamna lor educatoare. Datorită vacanței și la sugestia doamnei învățătoare Rusu Lilioara Mariana, elevii s-au întâlnit cu fosta lor educatoare - doamna prof.înv.preșcolar Bădeliță Ștefania Rita - în preajma zilei de Dragobete, arătându-și nestăvilitul drag față de omul ce le-a ghidat primii pași în viața paideutică prin felicitări, scrisori și îmbrățișări.

La clasa a doua, pr.prof.înv.primar Rusu Toader a propus elevilor realizarea unor machete simple reprezentând cele mai îndrăgite zone turiști ale țării noastre: Marea Neagră și Delta Dunării. Expoziția, realizată cu mult drag de țară, a inclus aproximativ 20 de desene.

La Școala Primară "Ilie Grămadă" Zaharești elevii clasei I/a III-a simultan, coordonați de prof.înv.primar Foca Brîndușa, au realizat, cu deosebit drag de școală, inimi "Mindfulness".

Să fie dragoste!

Să fie Dragobete!





























luni, 19 februarie 2024

Constantin Brâncuși - 19 februarie 2024

"Dacă într-adevăr, vreți să-l cunoașteți pe Brâncuși, faceți-vă drum mai încolo, pe pământul României. Duceți-vă în Oltenia lui, la Târgu-Jiu, orășelul de unde pasărea gândurilor sale și-a desprins minunat zbor, dar de care sufletul său de om și de artist nu s-a dezlipit niciodată." (MARIO BAFFI, critic de artă italian)

Cu ocazia zilei de 19 februarie 2024, elevii clasei I/a III-a de la Școala Primară "Ilie Grămadă" Zaharești l-au omagiat pe sculptorul Constantin Brâncuși la 148 de ani de la naștere. Activitatea a fost coordonată de doamna prof.înv.primar Foca Brîndușa și a cuprins lecturarea unor repere biografice și evidențierea principalelor opere ale artistului român.

Felicitări!





duminică, 18 februarie 2024

Olimpiada de Limba Engleză - Rezultate etapa locală

Sâmbătă - 17 februarie 2024 a avut loc Olimpiada de Limba Engleză (etapa locală) cu participarea elevilor din clasele a VII-a și a VIII-a de la gimnaziul stroieștean. Competiția a fost coordonată de doamna profesor Burac Marinela.

În urma evaluării, unul dintre elevii participanți a obținut punctajul necesar calificării la etapa județeană (90 de puncte).

Mulțumim cadrelor didactice implicate în demersurile olimpice ale acestui an școlar! Felicităm interesul și efortul elevilor de a transforma competițiile școlare într-o constantă a activităților de învățare! Mult succes în etapa următoare!




joi, 15 februarie 2024

Ziua Națională a Lecturii - Imperativul de a citi

În calendarul cultural, începând cu anul 2022, în România se sărbătorește Ziua Națională a Lecturii, manifest pro-literație, în 15 februarie - data de naștere a lui Titu Maiorescu și Spiru Haret, doi dintre corifeii culturii și educației naționale.

Un modern dicton latin arată că "SI HOC LEGERE SCIS NIMIUM ERUDITIONIS HABES", iar poligloții îl folosesc pentru a-și arăta nivelul înalt de educaţie.

Însă cât de bine este să citești în propria limbă, din autori aparținând câmpului literar autohton. Proiectul național își propune să eficientizeze activitățile de lectură din școală și din afara ei, cu participarea cât mai multor actori educaționali (familia, bibliotecile locale, biserica, autoritățile publice, diverse asociații). 

În acest sens, Școala Gimnazială Stroiești a lansat proiectul dedicat Zilei Naționale a Lecturii - "Imperativul de a citi" cu participarea a peste 100 de elevi și preșcolari. Elevii de la Școala Primară "Ilie Grămadă" Zaharești, alături de preșcolarii de la GPN Zaharești și elevii din învățământul primar de la Școala Gimnazială Stroiești, coordonați de cadrele didactice Foca Brîndușa, Cocriș Ana Maria, Muscă Gabriela, Rusu Lilioara Mariana, Șpac Laurentie și Rusu Toader, au transformat ziua de 15 februarie 2024 într-o zi a cărților deschise. Periplul lecturistic a inclus abordarea unor texte scrise de autori români sau străini, realizarea unei hărți mentale construite în jurul verbului "a citi", asamblarea unor semne de carte, întocmirea unei colecții de citate și proverbe despre lectură, oferirea de diplome și recompense. 

Felicitări tuturor!


























miercuri, 14 februarie 2024

14 februarie...

"... iubirea înlocuiește toate neajunsurile..." (Arsenie Boca)

Nu iubim doar într-o singură zi. Dar într-o zi, putem iubi mai mult. 

Ziua Sfântului Valentin și Dragobetele s-au născut din acest barometru recalibrat după cantitatea de iubire ce o putem emana la un moment dat. Iar înțelepciunea populară ne arată clar că "între cer și pământ, unul iubește mai mult".

Când vine vorba de dragoste, facem abstracție de suficiență. "Dragostea nu cade niciodată", dar nici nu ajunge niciodată... La fel ca alte și alte lucruri: timpul, banii, răbdarea...

În esență, sărbătorirea sentimentului de iubire nu este altceva decât o încercare de a-i stârpi  volatilitatea. Toate valorile sunt atinse, în zilele noastre, de ghimpele ascuțit al banalizării. 

Știm că doar Cel care este dincolo de cer, Acela iubește fără sfârșit. Iar noi, încercăm să modelăm în inimi imperfecte de lut afectul perfect. 

Cu această ocazie, copiii școlii noastre au fost antrenați în redescoperirea sentimentului suprem cu activități artistice și colaborative inedite: desene mindfulness (pentru îmbunătățirea stării de bine), stick drawing (artă de la distanță), fluturași cu complimente adresate celor dragi, dactilopictură etc.

Felicitări tuturor!

(R.T.)