În calendarul cultural, începând cu anul 2022, în România se sărbătorește Ziua Națională a Lecturii, manifest pro-literație, în 15 februarie - data de naștere a lui Titu Maiorescu și Spiru Haret, doi dintre corifeii culturii și educației naționale.
Un modern dicton latin arată că "SI HOC LEGERE SCIS NIMIUM ERUDITIONIS HABES", iar poligloții îl folosesc pentru a-și arăta nivelul înalt de educaţie.
Însă cât de bine este să citești în propria limbă, din autori aparținând câmpului literar autohton. Proiectul național își propune să eficientizeze activitățile de lectură din școală și din afara ei, cu participarea cât mai multor actori educaționali (familia, bibliotecile locale, biserica, autoritățile publice, diverse asociații).
În acest sens, Școala Gimnazială Stroiești a lansat proiectul dedicat Zilei Naționale a Lecturii - "Imperativul de a citi" cu participarea a peste 100 de elevi și preșcolari. Elevii de la Școala Primară "Ilie Grămadă" Zaharești, alături de preșcolarii de la GPN Zaharești și elevii din învățământul primar de la Școala Gimnazială Stroiești, coordonați de cadrele didactice Foca Brîndușa, Cocriș Ana Maria, Muscă Gabriela, Rusu Lilioara Mariana, Șpac Laurentie și Rusu Toader, au transformat ziua de 15 februarie 2024 într-o zi a cărților deschise. Periplul lecturistic a inclus abordarea unor texte scrise de autori români sau străini, realizarea unei hărți mentale construite în jurul verbului "a citi", asamblarea unor semne de carte, întocmirea unei colecții de citate și proverbe despre lectură, oferirea de diplome și recompense.
Felicitări tuturor!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu