miercuri, 15 ianuarie 2025

Cu Eminescu, neam ales!

"Trecut şi viitor e în sufletul meu, ca pădurea într-un sâmbure de ghindă, şi infinitul asemenea, ca reflectarea cerului înstelat într-un strop de rouă..."

 (Sărmanul Dionis - Mihai Eminescu)


"În vremea veche, pe când oamenii, cum sunt ei azi, nu erau decât în germenii viitorului..." își începe Mihai Eminescu ineditul basm "Făt-Frumos din lacrimă". 

Asemenea lui Eminescu, vedem și noi în copiii acestor vremuri germenii viitorului. Poate de aceea, ziua de 15 ianuarie nu este doar una de comemorare a nașterii marelui poet ( azi, sărbătorim 175 de ani de la venirea lui pe lume), ci, încă din 2011, această dată se dinamizează în Ziua Culturii Naționale.

Ne amintim aici și de remarca lui Albert Camus: "Fără cultură și fără relativa libertate pe care cultura o implică, societatea, chiar și perfectă, este o junglă. De aceea orice creație autentică este un dar pentru viitor.

Școala este un loc de germinație culturală. Știm că prin efortul creator al înaintașilor noștri, "ne-am ales cu Eminescu". Muncind și noi, "o veșnicie", așa cum ne îndeamnă soții Aldea Teodorovici, vom deveni cu adevărat un "neam ales", demn de numele lui Eminescu.

Răspunzând acestei chemări înalte cadrele didactice ale școlii noastre împreună cu un număr foarte mare de elevi și preșcolari au muncit, astăzi 15 ianuarie 2025, pentru EMINESCU...

Sub coordonarea doamnei prof. Rîpan Laura Adriana, elevii din clasele a VIII-a A și a VIII-a B au participat la concursul literar "Dor de Eminescu", iar elevii claselor a VII-a A și a VII-a B au prezentat proiectul "Viața și opera lui Mihai Eminescu". Clasa a V-a prezentat o scenetă inspirată din momentele copilăriei poetului Mihai Eminescu la Ipotești - "Unde ești copilărie?". 

De asemenea, sub pregătirea doamnelor prof. Rîpan Laura Adriana și prof. Popescu Cristina, a avut loc Spectacolul organizat în cinstea poetului, la împlinirea a 175 ani de la naștere, ce a cuprins: Sceneta "Scrisoarea III" - clasa a VII-a B; Recital poetic - clasa a VI-a; Momente muzicale eminesciene - clasa a VIII-a.

Doamna prof.ed.timpurie Muscă Gabriela a realizat cu preșcolarii de la GPN Zaharești colajul "Somnoroase păsărele", propunând și rezolvarea unor fișe de lucru.

La GPN Stroiești, doamna educatoare Bădeliță Ștefania Rita a desfășurat activitatea practică "Lebăda", încurajând rezolvarea unor fișe de lucru dedicate poetului Mihai Eminescu.

Doamnele prof.ed.timpurie George Loredana și Iurcu Gabriela Elena au implicat copiii în activitatea practică dedicata zilei lui Mihai Eminescu - "Cuibul cu păsărele".

La clasa a II-a și a III-a, prof.înv.primar Rusu Lilioara Mariana și Rusu Toader au realizat activitatea extracurriculară "La zidirea soarelui se știe...", elevii participând la momente muzicale și de recitare a poeziilor eminesciene.

La clasa I, doamna prof.înv.primar Bondar Adriana Elena a propus concursul cu diverse probe "Eminescu și copiii".

În colaborare cu Biblioteca Școlară, doamna profesor Rusu Lilioara Mariana a desfășurat, în cadrul Clubului de Lectură, activitatea "Eminescu și Generația AI".

Școala Primară "Ilie Grămadă" Zaharești, prin doamnele învățătoare Foca Brîndușa și Cocriș Ana Maria, a întregit efortul muncii în ogorul culturii naționale cu concursurile transdisciplinare "Descoperă-l pe Mihai Eminescu" și "Ziua Mihai Eminescu - Ziua Culturii Naționale".

Felicitări tuturor!
































































































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu