În acest sens, orarul special întocmit, în funcție de solicitările elevilor, ale părinților și ale cadrelor didactice, a încercat să acopere arii majore de interes, a oferit activități diverificate ca domenii și a promovat lucrul pe echipe, integrarea și implicarea tuturor beneficiarilor educației.
În acest an școlar, programul ”Să știi mai multe să fii mai bun” a fost o adevărată galerie competițională, în care elevi și profesori, angajați în echipe de lucru, s-au întrecut pentru realizarea celor mai frumoase acțiuni.
În același timp, toate activitățile din săptămâna ”Să știi mai multe, să fii mai bun” s-au desfășurat sub sloganul ”Să vorbim altfel despre școală” și, de aceea, nuanțele culturale au fost pregnante. Nu putem schimba modul în care este văzută școala sau modul în care se vorbește despre școală, cu o singură excepție: când factorul culturalizator produce efecte maxime.Există și o relație de reciprocitate în care societatea vorbește despre școală, în aceeași măsură în care cei ce lucrează în școli vorbesc despre misiunea unităților de învățământ.
Așadar, activitățile din acest an au avut ca țintă sensibilizarea societății, a elevilor, a părinților și chiar a profesorilor cu privire la modul în care ”se vorbește despre școală”. Școala are nevoie de soldați vii ce luptă pentru un ideal educațional. Cadrele didactice ale școlii formează o pleiadă paideutică ce contribuie la strălucirea continuă a idealului educațional. Idealul educațional al școlii, reflectat atât de bine în obiectivele strategice ale școlii, nu este altceva decât transformarea personalității umane potrivit nevoilor de grup. Biblic, științific sau în orice alt mod, oamenii militează pentru transformarea personalității. Activitățile școlare, extrașcolare și de altă natură contribuie în modul cel mai efervescent la transformarea individului.
Ca și administrator de blog, am fost întrebat de multe ori de ce postăm orice lucru (poate neimportant, în viziunea unora) pe pagina școlii. Răspunsul este simplu: comunicarea scrisă este facilitatoare, orice persoană poate să își dea cu părerea (în limita bunului simț, desigur) în legătură cu ceea ce se întâmplă în școală. Contribuția la transformarea personalității, în acest mod, este evidentă.
Ancorarea într-o viziune clară, cea de a fi lider în comunitatea locală pe fondul egalității șanselor, calității serviciilor oferite și performanței declarate, face ca școală stroieșteană să fie înscrisă în tabela valorică a educației atât la nivel local, dar și județean.
Cred că în acest mod putem vorbi altfel despre școală: observând, analizând și evaluând. Descrierea realizată va fi de valoare, pentru că în orice lucru mic există un dram de importanță.
Săptămâna ”Școala Altfel” a fost întâmpinată cu o lansare de carte ”Culegere de Geometrie – clasa a VI-a”, editată de prof. Huțuleac Ovidiu, specialitate matematică. Culegerea a apărut la Editura StudIS Iași, cu ISBN 978-606-775-191-8, și cuprinde noțiuni teoretice, aplicații practice și o listă de soluții la partea aplicativă. Se remarcă stilul oral, accesibil, figurile geometrice realizate de autor, precum și conținutul structurat: dreptele, unghiurile, perpendicularitatea, paralelismul și proprietățile triunghiurilor. ”Am încercat să o fac cât mai accesibilă și cât mai ușor de înțeles. Se regăsesc în cuprins o mulțime de figuri și desene reprezentative, explicații cu privire la instrumentele de lucru utilizate în geometrie. Geometria nu este ceva de speriat. Dovada: numărul de pagini al culegerii, materia pentru clasa a VI-a este surprinsă în aproximativ 100 de pagini. Atunci când geometria este abordată pas cu pas este foarte ușor de înțeles și aplicat.” a mărturisit domnul prof. Huțuleac Ovidiu. Doamna director, prof. Maria Ciuc i-a urat succes domnului profesor în editarea culegerilor pentru celelalte nivele de studiu. Doamna prof. Măriuța Barbaroș a recomandat achiziționarea culegerii. ”Se întâmplă foarte rar să poți cumpăra o carte și să obții și un autograf al autorului. Domnul profesor merită cu adevărat aprecierea noastră”. Autorul a fost nevoit să răspundă și întrebărilor din public: cât timp i-a luat scrierea acestei culegeri, când va începe să lucreze la următoarele culegeri, care este importanța geometriei în studiul matematicii, etc.
Felicităm inițiativa domnului prof. Huțuleac Ovidiu, salutăm îmbogățirea CDI-ului școlii cu altă lucrare de deosebită valoarea didactică și recomandăm cu căldură achiziționarea ei.
Felicitări!
Activitatea ”Copilăria - o lume minunată”, inițiată de echipa formată din prof.înv.primar Foca Brândușa, prof.înv.preșc. Bădeliță Rita Ștefania și prof. Matei Claudiu, a constituit un bun prilej pentru cei mici de a cunoaște obiective turistice, culturale sau istorice din municipiul Suceava. Felicitări!
La fel ca în fiecare an, domnul profesor Ruști Florin Daniel o organizat activitatea ”I love my bike” pe traseul Stroiești -Vâlcele - Costâna - Releul Mihoveni - Florinta - Prăjini-Stroiești. A colaborat și domnul prof. Matei Claudiu. Au participat 50 de elevi ai școlii dotați cu tot atâtea biciclete. Vremea frumoasă a transformat acțiunea într-o reușită.
Felicitări!
De asemenea, domnul profesor Ruști Daniel, în colaborare cu doamna prof. Marinela Burac și domnul prof. Sofian Alexandru, a încheiat ”Școala Altfel” 2016 printr-o inedită drumeție ”Pe cărări de munte”, destinația Dorna Candrenilor, Vârful Oușorul (1639 m). Călătoria cu trenul, apoi escaladarea muntelui au constituit pentru cei 27 de participanți momente de reîntâlnire cu natura, demonstrare a tăriei sufletești și a forței fizice. Felicitări tuturor!
Doamna învățătoare Pșebilschi Cornelia și doamna prof. Carmen Ignat au coordonat o activitate în parteneriat cu Școala Gimnazială ”Jean Bart” Suceava în cadrul Concursului Județean ”Carnetul de sănătate în alimentație”, ediția a II-a, 2016, cuprins în CAEJ/2016. Problematica alimentației este una de actualitate, iar învățarea unor comportamente alimentare sănătoase de către elevi e una de maximă necesitate.Elevii clasei I s-au întors de la acest concurs cu Premiul al II-lea. Felicitări!
Domnul învățător Rusu Toader și doamna învățătoare Rusu Lilioara Mariana au fost organizatorii Expoziției ”Vis din Copilărie”, organizată în parteneriat cu Primăria Comunei Stroiești, expoziție ce a reunit lucrările doamnei Eleonora Ferar.
Eleonora Ferar este în primul rând o mamă iubitoare a patru copii frumoși, o bună creștină ce își trăiește viața după percepțiile biblice, o gospodină desăvârșită, iar mai nou este și bunică.
S-a născut la Pătrăuți, cu aproape 50 de ani în urmă, iar
acum este ”stroieșteană” prin adopție. Așa cum mărturisește ”s-a născut și a
crescut într-o familie modestă”. Știm ce înseamnă modestia, mai ales la o
familie de țară. Nu este timp, nu sunt bani, nu e una, nu e alta. Cam așa a
crescut și doamna Eleonora în vremea copilăriei sale, visând doar la momentul
în care ar putea să-și pună sufletul pe pânză. Iată, că acum, în 2016, doamna
Eleonora Ferar, își atinge ”visul din copilărie”: 40 de picturi, cu tematică diversă,
de dimensiuni variate, expuse în sala de festivități a Căminului Cultural
Stroiești. Și-a construit picturile ca o terapie pentru suflet, ca o eliberare
a unei mari așteptări. Modelul domniei sale este de apreciat: nu vă abandonați
visul niciodată! În absența unei pregătiri de specialitate, fără a urma
cursurile unei școli de profil, iată rezultatul muncii sale! La activitate au participat 120 de elevi și 7 cadre didactice. Felicitări!
Efortul cadrelor didactice a fost dublat de cel al voluntarilor de la Organizația ”Salvați Copiii” Suceava care au susținut sesiuni de informare cu elevii din clasele II-VIII, pe tematica drepturilor copiilor, siguranței pe internet și traficului de persoane.
Le mulțumim și îi felicităm!
Activitățile au fost încununate de acțiunea de ecologizare la nivel local ”Bine-ai venit, primăvară!”, realizată în parteneriat cu Primăria Comunei Stroiești (care a pus la dispoziție compactorul de gunoi), la care au participat toți elevii școlii, împreună cu toate cadrele didactice. Au fost ecologizate arterele principale ale localității, curtea școlii și împrejurimile, parcul de joacă, etc. Le mulțumim tuturor celor implicați!
Apreciem eforturile colegilor profesori de a reamenaja grădina școlară: elevii au fost coordonați în executarea lucrărilor de săpare și afânare a solului, plantarea florilor și curățarea parcelelor. Felicitări!
La nivel de clasă/clase, fiecare cadru didactic a desfășurat activități conform orarului atașat AICI .
Pe măsură ce se vor primi fotogafii și alte materiale informative de la cadrele didactice, acest articol va fi reactualizat.
La Școala Gimnazială Stroiești programul ”ȘCOALA ALTFEL - Să știi mai multe, să fii mai bun” a fost un real succes. Diseminarea activităților s-a realizat în mediul online:
https://educatiafnonf.wordpress.com/2016/04/20/carnetul-de-sanatate/
http://www.intermediatv.ro/2016/04/21/scoala-altfel-la-stroiesti/
https://www.facebook.com/rusti.florindaniel?fref=ts#
https://www.facebook.com/sbadelita?fref=ts
https://www.facebook.com/brenda.teodora?fref=ts
https://www.facebook.com/De-meserie-profesor-654176851346583/
A fost realizat și un material video de către echipa IntermediaTV, pe care îl puteți vizualiza:
Aici:
https://www.youtube.com/watch?v=Z4MK-PhJ1QI
Sperăm ca și în acest an școlar să primim sprijin în editarea revistei CD-ROM SGS-Școala Altfel 2016.
Reacții ale elevilor:
Sauță Iuliana VI B - Reacție la Expoziția ”Vis din copilărie”
Felicitări!
FELICITĂRI TUTUROR!
A consemnat
Consilier educativ, Rusu Toader
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu