joi, 7 noiembrie 2024

Compania "19 zile de activism" 2024

La inițiativa doamnei prof.înv.primar Bondar Adriana - coordonator local, Școala Gimnazială Stroiești a fost înscrisă în Campania ”19 zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor”, ediția 2024. Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Comisia pentru prevenirea şi combaterea violenţei, a faptelor de corupţie şi discriminării în mediul şcolar şi promovarea interculturalităţii și Grupul de Acțiune Antibullying din cadrul Școlii Gimnaziale Stroiești.

Proiectul ”19 zile de activism” desfășurat în perioada 1 noiembrie - 19  noiembrie 2024 este organizat de către FICE România (Federația Internațională a Comunităților Educative”  și își propune să sprijine ”apariția unei culturi globale pentru prevenirea violenței și abuzului împotriva tinerilor”, precum și ”realizarea obiectivelor relevante de dezvoltare durabilă - Agenda 2030”

Activitățile din acest an au fost inițiate de elevii clasei pregătitoare de la Școala Gimnazială Stroiești sub coordonarea doamnei prof.înv.primar Pșebilschi Cornelia Anișoara. Copiii au vizionat un film educativ privind bullying-ul și au realizat desene tematice în cadrul expoziției "Curaj! Acționează împotriva bullying-ului!".

În cadrul campaniei "19 Zile de activism", clasa a VII-a A (coordonată de domnul profesor Ruști Florin Daniel) și clasa I (coordonată de doamna prof.înv.primar Bondar Adriana Elena) au desfășurat activități care au evidențiat diferite forme de bullying și cyberbullying. Elevii au reușit să găsească soluții pentru a gestiona în mod eficient scenariile prezentate.

La Școala Primară "Ilie Grămadă" Zaharești elevii de la clasele I/III simultan coordonați de doamna prof.înv.primar Cocriș Ana Maria au realizat activitatea integrată "Stop bullying!" ce a cuprins vizionarea unui montaj video educațional și creearea unor produse artistice pentru expoziția clasei.

La GPN Zaharești, doamna educatoare Muscă Gabriela a propus grădinarilor din Grupa Combinată activitățile ”Ce este bullying-ul?” - metoda convorbirii, vizionarea poveștii ”Fetița care rănea prin cuvinte” și ”Dansul prieteniei”.

Grădinarii din Grupa Mică de la GPN Stroiești au realizat,  sub coordonarea doamnei educatoare Iurcu Gabriela Elena, activitatea de sortare "Așa DA! Așa NU!" cu privire la comportamentele dezirabile și indezirabile ale copiilor, atât în mediul școlar, cât și în afara lui. Preșcolarii din Grupa Mare coordonată de doamna educatoare Bădeliță Ștefania Rita au desfășurat activitatea de sortare "Așa DA! Așa NU!" și copăcelul ”Mânuțele amabile” cu diferite mesaje anti-violență. 

Elevii clasei a III-a de la Școala Gimnazială Stroiești au participat la Campania "19 zile de activism" cu activitatea "DESCHIDE OCHII!" ce a  avut ca reper principal prezentarea pericolelor traficului de ființe umane, în special traficarea copiilor (reprezentând 33% dintre persoane traficate). S-au evidențiat situațiile critice în care se poate produce acest fenomen, îndeosebi interacțiunile fizice sau on-line cu persoane necunoscute și faptul că, de multe ori, copiii nu sunt suficient supravegheați de către adulți. Pentru evitarea unor astfel de evenimente, copiii au realizat desene cu diverse îndemnuri: "Deschide ochii!", "Evită persoanele necunoscute!", "Nu primi lucruri de la străini!", "Fii permanent însoțit de cineva!". Activitatea a fost coordonată de prof.înv.primar Rusu Toader și prof. Sofian Alexandru.

Prietenii Cunoașterii - elevi din clasa a II-a, împreună cu doamna învățătoare Rusu Lilioara-Mariana, au continuat seria activităților împotriva violenței cu lecția O LUME MAI FRUMOASĂ ȘI MAI SIGURĂ PENTRU TOȚI. În urma materialelor urmărite, școlarii au simulat acțiuni din categoria AȘA DA/AȘA NU. În felul acesta, au aflat informații despre formele pe care le poate lua violența. Fie că vorbim de forță fizică, vorbe urâte sau acțiuni care pot face rău celor din jur, trebuie să avem la îndemână modalități prin care ne putem proteja. Atunci când lucrurile degenerează, copiii pot apela la un adult responsabil (învățător/profesor, părinte etc), învață să caute prieteni de nădejde cărora să le împărtășească supărările pe care le au, să fie buni ascultători și să ofere sprijin colegilor care au nevoie, fără să îi judece. Doamna prof. Burac Marinela a desfășurat cu copiii din grupul Prietenilor Cunoașterii activitatea "Say NO to violence - Use the MAGIC WORDS!".

Domnul profesor Huțuleac Ovidiu a dezvoltat un soft educațional care vizează identificarea rolurilor participanților activi sau inactivi în acțiunile de bullying.  Împreună cu elevii clasei a VI-a, domnia sa a desfășurat activitatea digitală "Antibullying" ce a avut ca scop conștientizarea propriei poziții în situații de bullying (victimă,  agresor, martor), precum și identificarea unor soluții de rezolvare.

Doamna învățătoare Ostaficiuc Rozuca a propus elevilor clasei a IV-a vizionarea materialului "Agresivitatea și combaterea ei"- poveste terapeutică pentru copii. 

La Școala Primară "Ilie Grămadă" Zaharești activitățile au fost continuate de doamna învățătoare Foca Brîndușa împreună cu elevii clasei P/II/IV simultan. S-a realizat o sesiune informativă cu titlul "Violența școlară" și activitatea artistică "Mânuțele bune".

Grădinarii din Grupa Mijlocie de la Școala Gimnazială Stroiești au desfășurat activitățile "Prietenia vs. Violența" și "Spunem STOP violenței!" împreună cu doamna educatoare Loredana George.

Elevii clasei a V-a au realizat o impresionantă Expoziție de desene cu tematica non-violenței  și non-bullying-ului alături de doamna prof.diriginte Sabin Cristina

Felicitări tuturor!


































































































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu