vineri, 6 decembrie 2024

Carte frumoasă, cinste cui te-a scris...

Carte - Împarte - Arte - Aparte - Departe, câteva rime de gradul I pentru "carte".

Privind retrospectiv, evenimentul desfășurat astăzi la Școala Gimnazială Stroiești este sintetizat în aceste cuvinte-rime. 

Un om aparte, venit de departe, cu dragoste împarte, dintre-ale cărții, arte...

Arta lirică este cea mai iubită de copii. Interacționând cu cei mici ca învățător, poetul Gheorghe Vicol și-a dezvoltat o mare sensibilitate și o mare abilitate: cea de a scrie poezii pentru copii. Eforturile domniei sale sunt susținute. În fiecare an, are motive reale de bucurie profesională prin lansarea unuia sau chiar a două volume de poezii. 2500 de poezii cu zeci de mii de versuri și rime, premii naționale și internaționale încununează munca de zeci de ani a poetului Gheorghe Vicol în ogorului liricii pentru copii. 

Așadar, un motiv de onoare și mândrie pentru Școala Gimnazială Stroiești care devine gazdă, a treia oară, a lansărilor de carte sub semnătura lui Gheorghe Vicol.

Prezentul eveniment a avut loc vineri - 06 decembrie 2024."În susur de izvor", împreună cu Moș Nicolae, sub semnul darului, alături de domnul Gheorghe Vicol, am pornit pe potecile miraculoase ale poezii. Ne-au însoțit în această călătorie aproximativ 100 de elevi din învățământul primar și gimnazial.

Moderatorul evenimentului a fost pr.prof.înv.primar Rusu Toader. Ne-am bucurat de prezența domnului insp.prof.înv.primar Șpac Laurentie, adus în mijlocul participanților prin intermediul undelor telefonice. 

Un cuvânt de bun venit din partea doamnei director prof. Ciuc Maria a fost rostit de către doamna prof. Burac Marinela, membră a Catedrei de Limbă și Comunicare din cadrul Școlii Gimnaziale Stroiești. Activitatea a fost sprijinită de doamnele prof. Rusu Lilioara Mariana și prof. Sabin Cristina

După prezentarea autorului și a volumului de poezii, câteva eleve ale clasei a III-a au recitat poezii scrise de domnul Gheorghe Vicol. A urmat o scurtă alocuțiune a poetului, apoi participanții au avut posibilitatea de a adresa întrebări referitoare la activitatea artistică a acestuia. Elevii au descoperit că în spatele activității creatoare, cu un sprijin deosebit și o monitorizare constantă, stă doamna Cristina Diaconu, soția poetului Gheorghe Vicol, cea care se ocupă cu diortosirea textului, așezarea în pagină sau corectura. De asemenea, elevii au aflat că ilustrațiile au fost realizate de pictorul Radu Bercea, un vechi prieten al poetului. Evenimentul  s-a încheiat cu un moment dedicat autografelor.

Mulțumire și recunoștință doamnei Cristina Diaconu și domnului Gheorghe Vicol pentru onoarea făcută unității noastre! Aprecieri deosebite profesorilor și elevilor participanți! 

P.S.: Vă invităm la lectură! Doar ca să ajungeți la simpla concluzie: "Carte frumoasă, cinste cui te-a scris..." (Tudor Arghezi - Ex libris)































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu