”...că nu s-a scris Scriptura, așa, doar ca să avem ce citi...”
(Sfântul Ioan Gură de Aur)
Încă din anul 2006, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a instituit serbarea ZILEI BIBLIEI în 13 noiembrie, praznicul Sfântul Ioan Gură de Aur după ritul bizantin.
Scopul inițial al acestei hotărâri a fost de a aminti credincioșilor că au datoria citirii Sfintei Scripturi, de a evidenția rolul Bibliei în viața Bisericii și a creștinilor, precum și de a lămuri caracterul formativ al Cărții Cărților asupra vieții liturgice și duhovnicești.
Lucru de căpătâi, susținut de marii teologi: ”Biblia nu este emanația unor individualități, care au scris acele cărți după bunul plac, ci este apărută și formată în interiorul Bisericii” (pr. Eugen Tănăsescu).
An de an, provocările unui astfel de eveniment sunt tot mai numeroase. La nivelul județului Suceava, la inițiativa Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și a părintelui Arhiepiscop IPS Calinic, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava și a inspectorului pentru religie prof. Daniela Ceredeev, s-a hotărât ca în ziua de 13 noiembrie 2022, să se desfășoare acțiunea de lectură integrală a Sfintei Scripturi în cadrul Proiectului ”Ora de Biblie”.
La Școala Gimnazială Stroiești și Școala Primară ”Ilie Grămadă” Zaharești activitățile dedicate Zilei Bibliei se desfășoară în perioada 10 - 13 noiembrie 2022. Echipa de proiect, formată din prof. Ciuc Maria, prof. de religie Matei Claudiu, preot prof. Rusu Toader, prof. Rusu Lilioara Mariana, prof. Foca Brîndușa și prof. Muscă Gabriela, și-a propus desfășurarea unor acțiuni cu caracter interactiv, cu impact asupra grupului de preșcolari și elevi de ciclul primar, prin care să se evidențieze importanța Sfintei Scripturi în viața copiilor.
Ca material catehetic-didactic principal s-a folosit ediția ”Noul Testament pentru copii, ilustrat și de colorat”, apărută în anul 2010, cu binecuvântarea IPS Pimen. De asemenea, au fost pregătite fișe de lucru și materiale pentru realizarea colajului ”Arca lui Noe”.
Au fost prezentate diverse ediții complete ale Sfintei Scripturi, dar și ediții de Biblii ale copiilor. S-au găsit argumentele potrivite pentru ca și Biblia să aibă o zi de sărbătoare, s-a prezentat canonul Sfintei Scripturi, s-au citit pasaje din Vechiul și Noul Testament, s-a stabilit ce este Biblia (”Cuvântul lui Dumnezeu”), cine a scris-o (”scriitori sfinți”) și cine o poate citi (”oricine”), cu condiția ca interpretarea ei autentică să fie făcută doar de Biserică în Duhul Sfânt și din perspectiva celei de a doua comori primite de la Sfinții Apostoli, Sfânta Tradiție (Sfânta Predanie).
Li s-a propus participanților, ca temă pentru acasă, să se apropie de lectura Sfintei Scripturi, individual sau în familie, atât în ziua de 13 noiembrie, cât și de fiecare dată când au ocazia. De asemenea, în perioada Postului Nașterii Domnului, toți elevii și preșcolarii care își vor demonstra performanțele citirii Sfintei Scripturi, vor fi recompensați.
Considerăm că prezentul proiect educațional constituie un nucleu de spiritualitate în jurul căruia se vor clădi și alte activități de formare duhovnicească, atât de necesare copiilor și lumii de azi.
A consemnat,
Pr.prof. Rusu Toader
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu