luni, 5 octombrie 2015

Un altfel de Sadoveanu...

Sadoveanu, ”Ceahlăul prozei  românești”, un ”om între oameni”,  o veritabilă personalitate  a culturii românești, un artist ce a scris până și pe frunzele codrilor,  provoacă oricărui muritor de rând un sentiment de imensitate. Căci așa a fost Sadoveanu, cum spune și un autor contemporan nouă : ”În odăile cu stele, Sadoveanu era cât Ceahlăul...”
Ce legătură poate fi între Ziua Mondială a Educației și numele marelui scriitor? Doar că le aducem prinos de recunoștință în aceeași lună de toamnă: 5 octombrie - ziua educației și 19 octombrie - ziua morții lui Sadoveanu?
Că opera sadoveniană a constituit temei de educație pentru zeci de generații?
Niciunul din aceste lucruri... Sadoveanu a fost om și a scris despre oameni, pentru oameni. Poate de aceea, prin prezența sa, a schimbat destine și a influențat vieți.

Am adus, cu ocazia Zilei Mondiale a Educației, atât în fața elevilor cât și a profesorilor, Un altfel de Sadoveanu... De fapt, acesta este un om ce l-a întâlnit pe Sadoveanu, și într-o oarecare măsură seamănă cu Sadoveanu. Este vorba despre maiorul (r) Ștefan Fărtăiș, fiu al satului Zaharești, comuna Stroiești, un om cu ”darul povestirii”, ce ne-a adus cu certitudine, prin poveștile sale de demult,  la faptul împlinit că

l-am întâlnit pe Sadoveanu...





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu