sâmbătă, 2 iulie 2016

Parcul Național Călimani - ultima redută cucerită

Vineri, 01 iulie 2016, un grup alcătuit din profesori, elevi și foști elevi ai școlii au cucerit o nouă atracție turistică a zonei noastre - Parcul Național Călimani, Rezervația Naturală ” 12 Apostoli”. Numită și ”Bucegii Bucovinei”, rezervația are câteva elemente definitorii: megaexpoziție a naturii, rezervație geologică unică prin frumusețea  și forma rocilor, poziționată în nordul craterului vulcanic al Munților Călimani. 
Grupul  a urmărit traseul tematic ce pornește din localitatea Gura Haitii. Am ajuns în Vatra Doreni cu personalul de la ora 5.45. Am petrecut momente de relaxare în Parcul Veverițelor din Vatra Dornei, apoi cu ajutorul microbuzelor am ajuns în localitatea Gura Haitii. 
Ne-am bucurat de o vreme frumoasă, de un peisaj vrednic  de poveste  și de membri ai grupului cu foarte mult simț al umorului.
Traseul de aproximativ 3 ore ne-a condus  la înălțimea de 1760 de metri unde, prinse într-o horă celestă, vestitele stânci din lavă cimentată, adevărate scuplturi ale naturii, cu figuri zoomorfe şi antropomorfe, străluceau în lumina soarelui.
Am putut vedea  figura unui moș cu barbă (spre nord), a unui bătrân (spre sud), a unui urs cu capul plecat, a unei femei ce amintește silueta lui Nefertiti etc. Remarcabilă este figura misterioasă a Moșului, o replică a sfinxului din Bucegi, ce prezintă trei feţe distincte, toate cu chip uman, orientate spre cele trei cărări ce se îndreaptă spre el: către Gura Haitii prezintă o faţă lată, brahicefală; spre nord are un cap mai mic, cu o frunte mai îngustă şi o bărba alungită; iar spre sud are o faţă mai înaltă şi îngustă, de tip dolicocefal, având parcă şi un coif pe creştet.
Aproape de Moş, este o stâncă izolată, zveltă, figură cu părul ondulat. Apar stânci cu aspect de turnuri sau piramide, asemenea unor piloni. Rezervaţia mai cuprinde "Mareşalul", "Ramses al II-lea", "Godzila" ,  "Poarta Hârlei", "Nefertiti" ş.a.


A consemnat, 
prof. Ruști Florin Daniel
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu