miercuri, 9 noiembrie 2016

Concursul ”Ziua Recoltei” 2016 - Harta Recordurilor/File din Ziua Recoltei



Organizarea unei Zile a Recoltei, și în mod deosebit a unui concurs dedicat unei astfel de sărbători speciale, tinde   să acopere  o avidă lipsă de recunoaştere a producţiilor agricole de la noi din localitate și din alte localități, oferind  un prilej de bucurie şi de celebrare a încheierii unui an bogat. Societatea este oripilată de faptul că ramura principală a economiei țării – agricultura – este, cu bună știință sau nu, uitată și coborâtă de pe piedestalul  care a adus atâta renume patriei noastre. Nu este de mirare nici faptul că însăși  programa școlară pentru educație tehnologică surprinde conținuturile dedicate acestui subiect doar ”cu steluță”. Nu este de neglijat faptul că 50% din populația țării trăiește în zonele rurale, unde – ca prin minune – agricultura de subzistență  rezistă, dar nu se știe până când. Se militează frecvent pentru implementarea unui procent de 51% din producția agricolă locală în vânzările marilor magazine. Cum se va face acest lucru în condițiile în care ”practica agricolă”se efectuează atât de puțin, fiind considerată de multă lume ca fiind o profesie murdară.
Alvin Toffler amintește că ”Agricultura este baza inițială a unei civilizații”. Pornind de la preceptele menționate, am considerat prioritară introducerea unui ansamblu de activități formale și nonformale ce a netezit denivelarea legată de activitățile agricole desfășurate în școală și în afara ei. Concursul ”Ziua Recoltei” s-a înscris cu succes în acest sistem al  valorilor agrare. Formatul bivalent, de împletire a utilului (adunarea și promovarea recoltei) cu plăcutul ( spectacole, șezători, etc.) a  transformat activitatea într-o experiență de neuitat.

 Secțiunile de participare au fost:


1. Expoziția de legume/fructe – Harta Recordurilor
Participare directă: transmiterea prin poștă/curier a produselor agricole de dimensiuni foarte mari  pentru expoziția fizică ce va avea loc la Căminul Cultural Stroiești
Participare indirectă: transmiterea de fotografii, prin poșta electronică,  cu diverse produse agricole de dimensiuni foarte mari, respectând indicațiile din regulament;
2. File din Ziua Recoltei – spectacol, șezătoare, serbare, etc.
Participare indirectă: transmiterea de fotografii , prin poștă electronică, cu momente artistice pregătite de elev.

La prima secțiune, participare directă, s-au înscris 4 elevi și patru cadre didactice coordonatoare. La participare indirectă sau înscris 16 elevi, și 8 cadre didactice coordonatoare.
La secțiunea a doua s-au înscris 13 cadre didactice ce au coordonat peste 200 de elevi și preșcolari. S-au acordat premii conform procesului verbal anexat.







Imagini din cadrul concursului:





































































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu