vineri, 18 mai 2018

Cercul Pedagogic al Educatoarelor - 17 mai 2018

În data de 17 mai 2018 Grădinița cu Program Normal Stroiești - Structură a Școlii Gimnaziale Stroiești a fost gazda Cercului Pedagogic al Educatoarelor (Profesorilor din Învățământul Preșcolar).

Programul activităților a fost următorul:

9.00- 9.30 – PRIMIREA INVITAȚILOR

9.30- 10.00 ACTIVITATE DEMONSTRATIVĂ:
DȘ - „Cercetători pentru o zi” – experiment, responsabil prof. înv. preșcolar Bădeliță Ștefania-Rita

10.00 – 10.30 – PREZENTAREA REFERATULUI ȘTIINȚIFIC:
”Particularități  ale procesului formării reprezentărilor copiilor despre lume și viață”, responsabil prof. înv. preșcolar Iurcu Gabriela-Elena

10.30 – 11.30 Activitate pe ateliere

Proiectul propus de doamna educatoare Rita Ștefania Bădeliță - Cercetători pentru o zi” a avut drept scop ”formarea capacității de a observa și analiza legături între obiecte și fenomene cu ajutorul unor operații acțional-intelectuale; dezvoltarea spiritului de observație, a dorinței de cercetare și investigare prin joc” 

Componentele metodice ale proiectului au fost: 


TEMA ANUALĂ DE STUDIU: ,”Când, cum și de ce se întâmplă?”
TEMA SĂPTĂMÂNII: ,”Misterele Pământului”
CATEGORIA DE ACTIVITĂȚI DE ÎNVĂȚARE: Activități pe domenii experiențiale (ADE)
DOMENIUL EXPERIENȚIAL: Domeniul Știință (DȘ)
MIJLOC DE REALIZARE: Experimentul
TIPUL ACTIVITĂŢII: formare de priceperi şi deprinderi


În timpul activităților preșcolarii au fost capabili:

·         să efectueze experimente simple, manipulând diferite substanțe și obiecte;  

·         să  stabilească cauzele care au făcut ca vulcanul să erupă;              
·         să descrie fenomenul de colorare a apei, în urma efectuării experimentului;
·         să realizeze predicții pe baza experimentului de producere a ploii;
·         să găsească soluții, răspunsuri la experimentele efectuate,  pentru validarea ipotezelor;
·         să comunice rezultatele investigațiilor în urma experimentelor desfășurate;



Referatul întocmit de doamna educatoare Iurcu Gabriela - Particularități  ale procesului formării reprezentărilor copiilor despre lume și viață” a reiterat că ”metoda experimentală are mai multă forţă de convingere decât oricare altă metodă şi, în acest fel, posibilităţi sporite asupra formării concepţiei ştiinţifice la copii. Dirijându-i pe copii să observe lumea înconjurătoare, să mânuiască materialul biologic şi să interpreteze ştiinţific fenomenele naturii, îi învăţăm să cunoască natura, s-o preţuiască şi s-o ocrotească. Preşcolarii învaţă şi înţeleg cel mai bine ştiinţele naturii prin experiment şi investigaţie. Chiar dacă învăţarea prin experiment consumă mai mult timp, s-a demonstrat ştiinţific faptul că gradul de retenţie al informaţiei creşte până la 80-85% în cazul experimentului desfăşurat de copil comparativ cu doar 5-10% în cazul expunerii educatoarei. La vârsta preșcolara, copilul are deja o viziune generală despre modul în care interacționeaza materia universală, așadar este pregătit să aprofundeze cunoștințele sale în arii restrânse, pentru o descifrare progresivă a vieții pe Pământ. Pentru o reuşită deplină este necesar ca preşcolarul să trăiască experienţe de cunoaştere, să se angajeze în procesul cunoaşterii să se implice în acest proces, să participe cu mult interes pentru a cunoaşte cât mai mult din tainele naturii, din viaţa plantelor, animalelor, fenomenelor din natură, cât şi contribuiția omului la protecţia mediului înconjurător. Suntem pionieri într-o societate democratică, europeană, fără frontiere şi educaţia modernă să o facem prin regândirea educaţiei formale, schimbând relaţia cu copiii şi între copii. Educaţia modernă răspunde la întrebarea: pentru ce înveţi? iar răspunsul este –să știm ce să facem cu ceea ce am învățat .

Felicitări Comisiei metodice a educatoarelor din școala noastră pentru organizarea acestui deosebit eveniment didactic! Aprecieri deosebite doamnelor educatoare Rita Ștefania Bădeliță și Gabriela Iurcu! Mulțumim părinților, preșcolarilor, echipei manageriale a școlii - doamnei director prof. Maria Ciuc, autorităților locale și tuturor celor care au contribuit la reușita activității!






















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu