joi, 5 septembrie 2019

Delta Dunării, cel mai tânăr pământ al țării

Un grup de profesori de elevi și profesori au participat la Excursia ”Delta Dunării, cel mai tânăr pământ al țării”.

”Încep acest album cu o mulțumire adresată domnului prof. Daniel Florin Ruști și doamnei Senic Laura , cei ce au intermediat o fabuloasă expediție în cel mai verde loc românesc - Biosfera Delta Dunării.
Contrar prejudecăților cu care am pornit, Delta ne-a întâmpinat cu un oraș curat (fără țânțari sau temperaturi extreme) - municipiul Tulcea, loc unde am și găsit cazare, la cocheta Pensiune Cristal, administrată de domnul Mihail Nane, cel ce a valorificat pentru noi fiecare minut petrecut împreună.

Prima zi în Deltă ne-a făcut cunoștință cu cel mai curat loc din natură întâlnit vreodată, iar acest lucru nu se datorează turiștilor, ci localnicilor. Aceștia protejează marele sanctuar verde de orice întinăciune "uitată" de vreun turist repezit, punând deșeurile în propriile bărci.
Brațul Chilia, cunoscut pentru exoticul său, a oferit un grandios spectacol al naturii: păsări numeroase, vegetație diversă, un verde inocent și un aer inexprimabil de curat.

Mila 23, un "axis mundi" al Deltei este locul perfect unde se poate servi o masă pescărească așa ca la "mama peștelui" acasă.
Borș de pește, rasol de pește, saramură de pește, plafie de pește, unse din belșug cu pastă cremă de usturoi și stropite cu un vinișor de deltă.
Mila 23 este satul natal al lui Ivan Patzaichin.

Pădurea Letea și Pădurea Caraorman sunt considerate cele mai nordice păduri subtropicale. Aici se regăsesc arbori ce cresc efectiv pe nisip, ambele fiind zone inundabile în anotimpul ploios. Minunile acestor zone sunt stejarii seculari ce își mențin acrobatic echilibrul pe terenurile nisipoase. De asemenea, caii sălbăticiți sporesc naturalețea zonei.
Accesul în pădure se realizează cu mașini tip safari, oferind vizitatorilor o experiență autentică.
Un popas deosebit poate fi realizat în Uzlina, la Complexul Cormoran, amenajat pentru a satisface cererea și nevoile fiecărui turist.
O alternativă vizitabilă în drum spre Deltă sau dinspre Deltă este Rezervația Vulcanii Noroioși, loc unic în România datorită peisajului selenar creat de erupția vulcanilor plini de noroi.
Tot în drum spre Deltă avem două mărturii ale credinței unor oameni ce trăiesc într-un complex etnic, social și religios.
Basilica Paleo-creștină de la Niculițel, datată în secolul II-III după Hristos, arată cultul cinstirii sfinților și a moaștelor încă din perioada de dinainte a sinodului de la Niceea.
Locul are o energie deosebită, păstrată de milenii, dată de grandoarea imaginabilă asupra unei biserici de dimensiunile Catedralei Neamului, construită cu mijloace arhaice.
De asemenea, Mănăstirea Cocoșu, adăpostește cea mai valoroasă pictură realizată în tehnica mozaic.”

Prof. RUSU TOADER

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu