marți, 10 decembrie 2019

Pe urmele lui Ilie Grămadă...

”Omul are datoria să acționeze și să reacționeze, oricare i-ar fi destinul, căci pe lume numai omul are conștiința nedreptății și grija dreptății.” 
Ilie Grămadă - Discuții în jurul educației (1947)

Școala Primară din Zaharești își comemorează astăzi, 10 decembrie, patronul și protectorul cultural, pe respectatul profesor univ. Ilie Grămadă. Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la trecerea în veșnicie a distinsei personalități originare din satul Zaharești, comuna Stroiești. Totodată, la 10 decembrie 2019, se împlinesc 108 ani de la nașterea celui ce a fost supranumit de contemporanii săi ”Ilustrul Profesor”.

Pornit pe urmele lui Ilie Grămadă, am optat să urmez un alt fel de traseu. Așa că am căutat ultima sa urmă pământească, locul în care au domnit prin propriul său spirit ”grija de demnitate și delicatețe morală; respectul omului; uitarea de sine și devotamentul pentru alții; spiritul de sacrificiu, dragostea de patrie și ideal”, frumoasa cetate a Iașilor. 

În cimitirul Eternitatea, aproape de Biserica Sfântul Gheorghe, într-un cadru natural edenic se află Mormântul lui Ilie Grămadă. Nu epatează prin nimic. Doar de pe tabla comemorativă se observă chipul calm și jovial al profesorului. Spune multe chiar și celor ce nu l-au cunoscut direct. O rugăciune scurtă conectează vizitatorul la ceruri, o lumânare aprinsă discret își împrăștie aburul  întocmai ca o cădelniță plină de tămâie, iar florile de un galben pal își găsesc odihna încremenite pe piatra rece. Pentru o clipă, se pare că profesorul zâmbește din medalionul mortuar. Dar nu e așa... Este doar expresia fericirii veșnice pe care a avut-o încă din viață distinsul profesor. ”Care este sensul adevăratei fericiri? Este acel standard of life (etalonul vieții), sau este bucuria rotunjirii intelectuale, sau este un complex din amândouă...” 

Citindu-i scrierile, se observă un lucru clar. Profesorul și-a trăit scrierile, a fost sieși pedagog, s-a încrezut în forța educației, după cum însuși mărturisește: ”Latura educativă constă în depășirea omului nou născut cu firea lui individuală și asocială, și crearea unui om superior. Ori această depășire nu se poate face, decât prin un mare efort asupra noastră înșine, care dă faptului o notă de profundă gravitate. Voința va fi elementul fundamental care va rândui stilul vieții acestui nou om. Căci devenirea este o necesitate fizică și o datorie morală.”

Odihnă veșnică, Professor Illustris!

(Prof.înv.primar Rusu Toader)









(Mormântul se află pe parcela 3/II, rândul 12, locul 23)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu