miercuri, 11 decembrie 2019

Să ni-l amintim pe Ilie Grămadă!

Și în acest an școlar elevii clasei pregatitoare/a III-a simultan  de la Școala Primară Zaharești coordonați de înv. Rusu Toader desfășoară Proiectul Educațional ”Săptămâna ILIE GRĂMADĂ”, între 09 decembrie și 13 decembrie 2019.

Punctul de pornire al activităților l-a constituit unul din ultimele articole legate de viața ilustrului cărturar apărut în revista ”Convorbiri Literare” din Iași, articol scris de vrednicul de pomenire Ștefan Oprea - ”Să ni-l amintim pe Ilie Grămadă!”.

Activitățile centrate în jurul personalității sale  au adus în conștiința elevilor date elementare și accesibile privind opera profesorului universitar originar din Zaharești: ”Cruciadele” - o monografie completă și complexă asupra evenimentelor petrecute în perioada cruciadelor sau ”Fantastica istorie a familiei  Borgia” - familia italiană ce a dat catolicității cele mai multe capete de papi.

Totodată, a fost realizat un parcurs virtual al vieții lui Ilie Grămadă, care s-ar putea constitui într-o excursie tematică la care să poată participa elevii zahareșteni. Pornind din satul natal, urmând Gimnaziul din Suceava, apoi Liceul din Vatra Dornei și Universitatea din Cernăuți (Ucraina), se stabilește în Iași, unde se desăvârșește din punct de vedere profesional și cultural.

Acest ”bătrânel” li se pare copiilor plictisitor, poate. Însă, în urma discuțiilor și aplicațiilor realizate elevii au descoperit importanța averii culturale pe care o poate lăsa un om în urma sa (peste 200 de cărți și articole).

Un îndemn și un model pentru viitor, un îndemn și un model pentru elevi!

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu