miercuri, 12 mai 2021

”Cruce și Înviere”, parteneriat catehetic-educațional

 "Eu nu știu exact cine sunt și ce sunt, dar certitudinea că Iisus Hristos a înviat din morți e mai mare decât propria mea existență. Cunosc acest lucru; toată carnea mea este pătrunsă de Învierea lui Iisus Hristos prin însuși faptul că a înviat. El, înviind, a absorbit carnea și modul nostru de a vedea, și sufletul nostru, și gândurile noastre, a absorbit în felul de a vedea lumea.

Noi nu avem un merit că aparținem Lui prin credință, ci noi nu avem decât această chenoză de a-L recunoaște în carnea noastră că El este. Și, într-o bună zi devine evident pentru fiecare dintre noi care căutăm, [acest lucru]. Trebuie însă să ai o onestitate, să nu te joci și să fii teatral.

Trebuie să ai onestitatea să te recunoști ca om al păcatului. Lucrul de căpetenie pentru a participa la Taina morții și Învierii lui Iisus Hristos este să-ți recunoști păcatul. Cine spune că este om fără păcat și se socoate creștin, după părerea mea, nu are nimic cu creștinismul. Când Iisus a apărut lui Petru, [acesta din urmă] i-a spus: "Ieși de la mine că sunt om păcătos". Fiecare dintre noi în prezența lui Iisus Hristos ne simțim păcatul. Simțindu-ne păcatul, acest păcat este luat de Iisus Hristos de deasupra noastră și putem participa la Învierea lui Iisus Hristos." 

(Poetul Ioan Alexandru)

Parteneriatul catehetic - educațional CRUCE ȘI ÎNVIERE este inspirat de reverberațiile uimitoare înregistrate dealungul mai multor interviuri ale marelui poet Ioan Alexandru referitoare la Taina Crucii și Misterul Învierii lui Hristos.

Tot marele poet surprinde în mod mistic puterea creatoarea a copiilor în poezia "Pruncii mei":

"Să pot scrie imne pentru țară,
În genunchi în fiecare seară,
La lumina lămpii de oloi,
Am nevoie, pruncii mei, de voi.

Să luăm de dincolo putere
Suferințele întru-nviere.
Cu răbdare-n lacrimă să țes
Peste bruma noastra de cules."

Coroborând cele două aspecte am propus copiilor cu vârste între 4 și 14 ani să participe la Proiectul catehetic-educațional ”CRUCE ȘI ÎNVIERE” inițiat de Școala Gimnazială Stroiești în parteneriat cu Parohia Stroiești II și Parohia Poieni-Udești, cu următoarele activități:
1. Realizarea unui desen, unui colaj/unei machete având ca reper Răstignirea sau Învierea Domnului
2. Interpretarea unei pricesne dedicate Săptămânii Patimilor sau Învierii Domnului
3. Recitarea unei poezii religioase scrise de autori români
4. Crearea unei compuneri sau unei poezii religioase

Au participat la atelierele on-line 10 copii  din localitățile  Stroiești, Suceava, Bălăceana și Poieni. Fotografiile următoare suprind efortul artistic al copiilor participanți. Publicarea imaginilor s-a realizat cu acordul părinților/aparținătorilor legali.


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu