vineri, 17 ianuarie 2020

”Cuvinte pictate pe suflet” - Daniela Fărtăiș

”Copiii aleargă desculți prin vise
cu tălpile, atingând polenul amintirii
și-l conturează cu lacrimile lor ascunse.”
(Perspective - Daniela Fărtăiș)

Te întâlnești în viață cu momente în care singurul lucru pe care îl poți face este să taci și să asculți. Să te afunzi în vâltoarea literelor unei cărți, să lași autorul să îți vorbească, să te mângâie. Să vezi că îți cunoaște și durerile, și bucuriile...

Poeții nu sunt din lumea aceasta. Sunt o ”sorbire” a lui Dumnezeu, în care se amestecă Apa Creației, Pământul Imaginarului, Suflarea Demiurgică a Aerului, Duhul Divin deplin.
Poetul este singurul actor ce își joacă monologic rolul. Iar dacă, printr-o zvâcnire de curaj, vrea să-și arate măiestria întregii lumi, descoperi o îngemânare a Kaliopei cu Thalia, sindromul nebuniei lirice.

Căci, DA! Poeții sunt ”frumoșii nebuni” ai acestei lumi. Ei ”cântă dragostea, libertatea și răzvrătirea. Adică viața.”

Cu astfel de cuvinte de început, Școala Gimnazială Stroiești este mândră să își prezinte un vlăstar care, în decurs de o generație, a adus rod însutit.
Daniela Fărtăiș, eleva a unității noastre în perioada 2008-2016, actualmente elevă a clasei a XII-a în cadrul Colegiului Economic ”Dimitrie Cantemir” Suceava, se află în fața debutului literar.

Pe 16 ianuarie 2020, la ora 18.00, în Sala de artă Elena Greculesi a Bibliotecii Bucovinei ”I.G. Sbiera” Suceava, a avut loc lansarea volumului de poezii ”Cuvinte pictate pe suflet” sub semnătura Danielei Fartăiș, apărut la Editura Contraste Culturale” din Giurgiu.

Tânara scriitoare i-a avut alături la acest emoționant eveniment pe doamna profesor Alina Halac, pe părintele profesor Filaret Ruscan și pe domnul Mihai Senic, primar al comunei Stroiești. Lansarea a fost moderată de domnul Gabriel Cărăbuș, directorul Bibliotecii Bucovinei.

Membri ai familiei, prieteni, colegi de clasă, actuali și foști profesori, cunoscuți au umplut sala de găzduire a evenimentului și au întregit corpul susținătorilor delicatei poete.
Cuvintele frumoase și aprecierile critice ale retorilor s-au transformat în adevărate lectorate pro-poezie, iar sesiunea de autografe și de fotografii a fost cel mai așteptat moment al serii.

Felicităm debutul literar al Danielei Fărtăiș!
Felicităm întregul complet de factori ce a contribuit la o lansare deosebită!
Ne arătăm susținerea față de asemenea talente și o așteptăm pe Daniela să fie muză și model într-o întâlnire cu elevii școlii noastre.
Mult succes!

(Prof.înv.primar Rusu Toader)















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu