marți, 14 septembrie 2021

Bucurie mare!!! În școală, e sărbătoare!

Privind la etimologia cuvântului școală se observă că acesta derivă din grecescul σχολή ‎ (citit sckole) și tradus prin ”timp liber” sau ”răgaz”.

Istoria a arătat de multe ori că timpul liber sau răgazul nu erau pentru oricine. Statutul social, mijloacele financiare de care dispunea o persoană, îi ofereau posibilitatea de a se bucura  de ceea ce noi cunoaștem ca ”free time”, ”loisirs” sau ”otium”.

Timpul liber consta, în fapt, în activitatea de a citi, de a reflecta, de a dezbate, de a filosofa, toate acestea reprezentând forme ale muncii intelectuale ușoare, diferite de munca fizică brută. Nu de multe ori, aceste activități au fost interpretate ca fiind sinonime cu lenea, iar ”a lenevi” însemna a fi o ”verigă slabă” /a avea un ”punct slab”. Productivitatea muncii din acele vremuri solicita rezultate palpabile, imediate.

Nu de multe ori, și în zilele noastre, școala este privită cam în același mod. Se solicită rezultate imediate, vizibile, uitând de fapt că educația și timpul sunt direct proporționale. De aceea, și acum, în modernitate, școala (educația)  este văzută ca o ”verigă slabă” a întregii societăți, o ”Cenușăreasă” a bugetelor locale sau naționale, o clasă de indolență și neproductivitate. 

Dar, toate aceste aversiuni dispar o dată cu 1 septembrie, atunci când începe un nou an școlar, iar cadrele didactice sărbătoresc ”REVELIONUL ȘCOLAR”.

(”De ce școala începe la 1 septembrie?” este o altă poveste, pentru un articol viitor.)

Câtă muncă susținută din partea cadrelor didactice (pavoazarea sălilor de clasă și a holurilor, actualizarea bazei de manuale școlare, ofertarea de auxiliare școlare, participarea la cursuri de actualitate, idei de planificări, idei de surprize pentru elevi, stabilirea orarelor, stabilirea comisiilor funcționale din unitate etc.) dublată de efortul personalului auxiliar și personalul nedidactic?

Concursul autorităților locale (aprovizionarea cu lemne, asigurarea securității incintei și siguranței școlarilor, transportul școlar, proiecte noi etc) completează acest tablou al strădaniei pro-educație.

Iar, noi, cadrele didactice, participăm la aceste lucrări din plăcere, dar și din obligația morală pe care o avem față de cei pe care îi educăm. 

Le facem, de asemenea, pentru că ne pregătim de SĂRBĂTOARE.

Revenirea copiilor în școală este cea mai mare sărbătoare!

Și când e sărbătoare în casa ta, nu vrei să te bucuri singur. De aceea, în ziua de serbare a Deschiderii noului an școlar, Casa Educației din fiecare localitate de pe acest pământ lansează  foarte multe invitații. 

Este invitat un preot care vine să dinamizeze pozitiv întreaga activitate a școlii. Preotul este invitat din două motive: este absolvent al unei școli, fiu al școlii, iar prezența sa arată respectul și conlucrarea dintre două instituții ce desăvârșesc spiritul omului; este invitat să săvârșească slujba de Tedeum, așa cum s-a făcut vreme de peste 150 de ani, de când școala s-a despărțit din punct de vedere instituțional de biserică. 

Este invitat primarul localității și un reprezentant al consiliului local. Primarul este prezent la această sărbătoare pentru că potrivit legii reprezintă unitatea administrativ-teritorială în relațiile cu toate celelalte instituții publice. 

Este invitat polițistul de proximitate cu care școala are o strânsă colaborare pe parcursul întregului an școlar.

Sunt invitați oameni de seamă din comunitate, părinți, bunici, elevi, foști elevi, pentru ca bucuria sărbătorii să fie cea mai înaltă. 

Pentru a simți bucuria deplină, în data de 13.09.2021,  Școala Gimnazială Stroiești a organizat Festivitatea de deschidere a anului școlar 2021-2022 în prezența următorilor invitați: P.C. părinte paroh Druță Ioan, care a săvârșit slujba de Tedeum; domnul primar Senic Mihai, garantul a zeci de proiecte pentru școala stroieșteană; domnul viceprimar Tocari Alexandru, reprezentant al Consiliului Local; domnul polițist Ionescu Alexandru, de la Secția 9 de Poliție Șcheia ; domnul Dumitru G. Muntean, cetățeanul model ce răsplătește performanța elevilor stroiești care a lansat o invitație de vizitare a muzeului realizat în casa părintească. 

Primul clopoțel al anului școlar 2021-2022 a răsunat din mâna doamnei prof.înv.primar Hobjilă Maricela, conducătoarea formațiunii de elevi din clasa pregătitoare. 

La Școala Primară ”Ilie Grămadă” Zaharești slujba de Tedeum a fost săvârșită de P.C. părinte paroh Grădinaru Lucian, în prezența doamnei director prof. Ciuc Maria, a domnului primar Senic Mihai și a domnului viceprimar Tocari Alexandru

Mulțumim tuturor!

Să fie sărbătoare!

Un an școlar plin de zâmbete, bucurii și realizări profesionale! 

Pentru fiecare!


A consemnat, 

Prof.înv.primar pr. Rusu Toader

- cu ocazia a 160 de ani de școală stroieșteană -

 

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu