joi, 30 septembrie 2021

Ziua Limbilor Europei

Paul Valery amintea în scrierile sale că ”teritoriul comun al europenilor este cultura”.  

Vorbind despre cultură,  inevitabil se ajunge și la limbă. Dincolo de absența unei unități la nivel de limbă în spațiul european, factorul cultural a fost cel care a facilitat apropierea dintre popoare și dialogul între atâtea neamuri. 

Cunoașterea unui popor sau a unei civilizații este încununată de însușirea limbii, Frank Harris statuând că ”fiecare limbă nouă este asemenea unei ferestre deschise”. De asemenea,  Goethe afirma că ”Cine nu cunoaște limbi străine nu are nici o idee despre propria limbă.”

Ziua Europeană a Limbilor, sărbătorită în fiecare an la 26 septembrie, vine să întărească ideea că ”Europa este și va rămâne multilingvă”, ”învățarea limbilor străine deschide noi perspective” și ”oricine poate învăța limbi străine”.

În acest context, doamna profesor Carmen Ignat a realizat proiectul educațional ”Vorbește-mi în limba ta! - Parle moi dans ta langue” în cadrul căruia elevii din învățământul primar de la Școala Gimnazială Stroiești și structura Școala Primară ”Ilie Grămadă” Zaharești au realizat un panou cu cele mai uzuale cuvinte utilizate în diverse limbi. S-au purtat dialoguri și s-au ascultat cântecele în limbile engleză și franceză.

De asemenea, doamna director prof. Ciuc Maria a organizat activitățile ”Saluer dans les langues europeenes” și ”On chante ensemble”, împreună cu elevii clasei a VII-a B. 

Doamna profesor Marinela Burac a implicat elevii claselor a V-a B și a VI-a în interactiva activitate ”Let s have fun!”. Scenetele, dialogurile din povești celebre, joaca de-a ”Petshop” au fost punctele tari ale proiectului. 

Doamna profesor Paula Chira a inițiat elevii clasei a V-a A în importanța cunoașterii unei limbi străine. S-au prezentat formule de salut în alte limbi, iar elevii au ilustrat simbolic limbile moderne pe care le vor învăța. La clasa a VII-a A, doamna profesor Paula Chira a încurajat realizarea unui afiș care a cuprins 10 motive  pentru a studia limba franceză. 

Am început anul școlar în forță și sperăm să continuăm în același trend!

Mulțumim cadrelor didactice implicate, dar elevilor motivați să participe la proiecte educative extracurriculare!

Felicitări tuturor!


















 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu