vineri, 10 decembrie 2021

File din istoria Școlii Zaharești

 ”Die Volsksschule in Zaharestie wurde im Oktober 1890 

eroffnet und zum   Schulleiter (...) 

Basil Sluschanski ernannt.”

”Școala Poporală din Zaharești a fost deschisă în octombrie 1890 și învățător superior (director)  a fost numit Vasile Slușanschi...” 

Așa începe ”Cronica Școlară Zaharești” scrisă în anul 1904, luna martie, de ilustrul condei al profesorului Modest Buliga. La acea vreme, în Zaharești, conform recensământului de la 1900, trăiau 1062 de suflete, din care 1018 vorbitori de limbă română, 31 vorbeau limba germană, 4 limba ruteană și 9 vorbitori ai altor limbi. Existau 139 de copii înscriși în învățământul obligatoriu, din care 129 frecventau regulat cursurile.

Iar  unul dintre acești elevi era și Ilie Grămadă, născut la 11 decembrie 1911

Nu știm ce note va fi avut acest copil frumos din Zaharești. Limba română, cu diviziunile Scriere și exerciții gramaticale, Citirea, Exerciții de memorie și liberă reproducere, Exerciții de compunere și Exerciții de intuiție, sau Celelalte științe în care erau incluse Religia, Istoria, Geografia și Științele fizico-naturale, în completare cu aria Dexterităților: Caligrafia, Desenul, Cântul, Exerciții corporale și jocuri gimnastice, Lucru manual, Lucrări practice agricole, încununate de Purtare și Frecvență, alcătuiau un orar destul de consistent, iar mediile, în cazul elevilor pregătiți, erau pe măsură.

Știm că familia Grămadă era de țărani înstăriți, iar vlăstarele acesteia i-au cuprins și pe Ion Grămadă (Eroul de la Cireșoaia), văr cu Ilie Grămadă, și pe Nicolai Grămadă, profesor la Universitatea din Iași, unchi din partea tatălui al lui Ilie Grămadă. Rezultatele acestor copiii au fost deosebite, aceștia urmând cursurile liceale prestigioase, ajungând studenți la Universitatea din Cernăuți. 

Același parcurs l-a avut și Ilie Grămadă. Ajunge pe înaltele culmi ale profesionalismului, încă de la vârsta de 27 de ani, când primește titlul de doctor în filosofie. Va aduna ani de predare la Facultatea de Teologie din Cernăuți - Suceava,  la Facultatea de Drept din Iași, Facultatea de Istorie a Universității din Iași. A servit și Academia Română filiala Iași, dar și Teatrul Național Iași în funcția de director. 

Despre un om care a vorbit toată viața la superlativ, nu putem să ne amintim decât la gradul superlativ.

În acest an, în care sunt sărbătoriți 110 ani de la nașterea lui Ilie Grămadă, Școala Primară din Zaharești redeschide file de istorie. 

Ilie Grămadă este o filă de aur a școlii, o emblemă culturală a localității, un patron meritoriu al învățământului zahareștean. 

Prin activitățile derulate în această perioadă, elevi și profesori, părinți dar și locuitori ai satului sunt îndemnați să mediteze la cei ce au întărit ”cetatea” în care trăim. 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu