joi, 26 mai 2016

Proiect transfrontalier ”Mâinile noastre”




 Luna mai a adus Școlii Gimnaziale Stroiești un parteneriat cu o unitate școlară din Ucraina. Este vorba despre un proiect desfășurat atât în școala noastră, cât și în Complexul Instructiv Educativ Stroiești din regiunea Cernăuți, Ucraina.
 Scopul proiectului a fost de a mobiliza unitățile de învățământ în acțiuni de înfrățire instituțională (twinning educațional, iar obiectivele educaționale au fost: 

O1 – Realizarea unui arc între imaginile școlilor partenere prin activitățile de informare, de popularizare a activităților desfășurate, a proiectelor reprezentative
O2 – Implicarea elevilor și preșcolarilor în activități specifice: educație plastică, educație tehnologică, educație moral-civică




 Activitățile desfășurate au fost:


”Școlile noastre”
Școala Gimnazială Stroiești
Complexul Instructiv Educativ Stroești

Activități de informare cu elevii și profesorii, în cadrul ședințelor sau activităților didactice despre istoricul și ethosul școlilor partenere
”Mâinile noastre”
Școala Gimnazială Stroiești
GPN Stroiești
Complexul Instructiv Educativ Stroești

Activitate practică de decupare a unor forme de mâini, pe care elevii și preșcolarii din școlile partenere vor ștampila amprenta propriei mâini (pe o parte cei din România, pe cealaltă parte cei din Ucraina, în urma transmiterii lor prin poștă)
”Veșmintele noastre”
Școala Gimnazială Stroiești
GPN Stroiești
Complexul Instructiv Educativ Stroești

Parada costumelor populare, prezentarea obiceiurilor și tradițiilor locale, gastronomie și turism local, etc.
”Darurile noastre”
Școala Gimnazială Stroiești
Școala Primară Zaharești
Complexul Instructiv Educativ Stroești

Transmiterea prin poștă și prin intermediul internetului a unor daruri simbolice: cărți, fotografii, vederi, etc.


 
”Timpul și distanța… Acest două cuvinte, măsuri și dimensiuni ale existenței umane… Timpul,  care  deopotrivă cuprinde în el  curajul  şi frica,  deznădejdea  şi extazul, sacrul şi profanul,  este cea mai grea plagă pe care o poate duce omul. Da, el, omul, care timp de o viaţă, crede, aspiră, idealizează, duce această grea povară: a timpului, a trecerii timpului, a muabilităţii şi  efemerităţii  vieţii. Însă şi timpul  poate fi învins...  Chiar și distanțele…
Dovadă că timpul poate fi învins  stau  numele noastre care sunt imuabile; numele lucrurilor care ne înconjoară,  pentru că timpul nu are putere asupra numelui. Numele este cel ce leagă, cel ce dezleagă,  cel ce dăinuieşte în veac. Oamenii trec şi trecerea lor nu face decât să se mai bătătorească un drum.
Măsura distanței… atât de diferită pentru un om și pentru o furnică, dar este aceeași… Căci, orice loc este mai aproape, atunci când sufletul e în acel loc. Și  orice distanță poate ține la depărtare două mâini, dar nu și două inimi.
Timpul  poate fi învins...  Chiar și distanțele… Dovadă este  proiectul transfrontalier ”Mâinile noastre”, proiect ce unește în aceeași îmbrățișare două școli  din două localități cu același nume, dar din țări diferite: România și Ucraina.  
           Vrem ca acest proiect să însemne doar un singur  nume,  numele Împreună...”


Echipa de proiect


Imagini din cadrul activităților

 Complexul Instructiv Educativ Stroiești din regiunea Cernăuți, Ucraina








 Școala Gimnazială Stroiești





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu