joi, 19 mai 2022

PRIMUM GRADUM 2022 - În lumea Brendei...

19 mai 2022 - zi cu deosebit fast didactic la Școala Primară „Ilie Grămadă” Zaharești, structură a Școlii Gimnaziale Stroiești.

În urma desfășurării inspecției finale cu asistență online a membrilor comisiei și a susținerii lucrării de specialitate, colega noastră, profesor pentru învățământ primar Foca Brînduşa, a obținut gradul didactic I.

”În învățământ, cadrele didactice pot susține examene pentru obținerea definitivării și a gradului didactic II. Pentru obținerea gradului didactic I sunt necesare susținerea mai multor inspecții, urmate de o lucrare de specialitate tip cercetare. Gradul didactic I este corolarul activității didactice a profesorului. El reprezintă cununa eforturilor cumulate de-a lungul mai multor ani de studiu, pentru ca profesorul să obțină perfecționare maximă. Gradul didactic I este condiționat de obținerea gradului didactic II, iar gradul didactic II este condiționat de obținerea definitivării în învățământ. Așadar, aceste trepte de evoluție în cariera didactică sunt reprezentative pentru o școală ce are cadre didactice capabile de performanță.”

Membrii comisiei au fost:

- lector universitar doctor OANA RUXANDRA HRIȘCĂ – îndrumătorul lucrării, de la Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Universității Ștefan cel Mare Suceava

- conferențiar universitar doctor DOINA MARIA SCHIPOR – președintele comisiei, Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Universității Ștefan cel Mare Suceava

- inspector învățământ primar DORINA DULCEAC – ISJ Suceava.

Activitățile desfășurate de colega noastră au fost evaluate cu nota maximă 10.


 "În lumea Brendei...

În lumea Brendei se vorbește într-o singură limbă: virtuosul limbaj artistic. Liderul absolut al acestei lumi este Creativitatea, care guvernează alături de Imaginație, Gust Artistic și Cultură.

În lumea Brendei, toți învățătorii țes pe firele sensibilității și afectivității copilului flori ale educației artistice (stil propriu de muncă, tehnici artistice variate, elemente de limbaj plastic).

În lumea Brendei, există o singură culoarea, și anume policroma libertate artistică. Aerul ce îl respiră toți este al frumosului și al desfătării. Din când în când, plouă cu ritm, rimă și simetrie.

În lumea Brendei, Curcubeul tronează pe cerul spiritualității copiilor prin cele șapte virtuți pline de ”culoarea cea  de toate zilele”:

RĂBDARE

ORGANIZARE

GÂNDIRE

VOINȚĂ

ANALIZĂ

INTELECT

VALOARE

În lumea Brendei, soarele nu apune niciodată peste atelierele de lucru. Întunericul cognitiv și emoțional al copiilor se aprinde cu scântei de perseverență. Ferestrele se deschid în ritmul muzicii ambientale, iar mirosul crud de tempera îmbie la muncă serioasă și susținută.

În lumea Brendei, jocul este la loc de cinste, pentru că ea, Brenda, este Mama Jocului. Spontaneitatea, originalitatea, varietatea, ieșirea din tipar sunt constante ale jocurilor sale de creație.

În lumea Brendei, metoda și procedeul își dau concursul să formeze copii-meșteșugari, nu doar copii-artiști. Materialele și tehnicile utilizate în mod curent se pliază pe înclinațiile, aspirațiile și preocupările personale ale copiilor.

Poți cunoaște lumea Brendei, răsfoind pagină cu pagină, albumul la care lucrează necontenit. Și la fel ca Hristos, care în Taina Împărtășaniei, ”se mănâncă pururea și niciodată nu se sfârșește”, acest album se completează an de an, generație după generație, și cu cât te apropii de coperta de final, tot ți se pare că ești la început.

Lumea Brendei este clasa pe care o vedeți, atât ca și sală de curs, cât și ca suflete ce o populează.  Clasa Florilor, căci și Brenda (Brîndușa) e o floare,  este însăși Lumea Brendei.  Aici, între aceste flori ce te îmbată cu entuziasmul și inocența lor, Brenda își uită necazurile și durerile (și știu că și-ar fi dorit ca azi să o susțină și o persoană dragă, pierdută în umbrele adânci ale odihnei veșnice), de asemenea, își exaltă bucuriile personale și profesionale, își alcătuiește filă cu filă portofoliului desăvârșirii profesionale.

Lucrarea ce v-a fost prezentată, lecțiile la care au participat membrii comisiei, rezultatele activității de zi cu zi a elevilor sunt repere ale unui cadru didactic matur, echilibrat, împlinit.

Îmi doresc ca întregul eveniment de astăzi să rămână unul de anvergură în lumea Brendei.

Se spune că la ”umbra marilor copaci nu crește nimic.” Permiteți-mi să parafrazez: ”La umbra marilor flori, crește o lume întreagă!”

Felicitări, draga noastră colegă!

Bun venit în lumea celor cu gradul I!"

(Prof.înv.primar Rusu Toader)




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu