marți, 13 septembrie 2022

Ceea ce unii numesc eroism, pompierii numesc munca de zi cu zi...

”Omul este singura creatură care îndrăznește să aprindă un foc și să trăiască cu el. 

Dintr-un singur motiv: pentru că numai el a învățat să îl stingă.” 

Henry Jackson Vandyke

13 septembrie este Ziua Pompierilor din România, amintind de o luptă din anul 1848 a unei campanii de pompieri cu armata Imperiului Otoman la Dealul Spirii (Sectorul 5, București). De asemenea, Ziua Internațională a Pompierilor este sărbătorită la 4 mai, în care se prăznuiește Sfântul Florian, patronul pompierilor (Biserica Romano-Catolică).

În România, sfântul ocrotitor al pompierilor este Iosif cel Nou de la Partoș, mitropolit al Timișoarei (1650-1650), pentru minunea de a stinge, prin rugăciune, un mare incendiu ce a cuprins capitala Banatului. 

Cu această ocazie, porțile tuturor Inspectoratelor pentru Situații de Urgență au fost deschise, iar cei care își desfășoară misiunile sub deviza: ”Audacia et Devotio” - ”Curaj și Devotament” și-au prezentat cu mândrie o parte  a elementelor din arsenalul pompieristic: mașini de intervenție, echipamente, personal, SMURD etc.

Câteva grupuri de elevi și preșcolari de la Școala Gimnazială Stroiești și Școala Primară Zaharești, coordonați de prof. Muscă Gabriela, Foca Brîndușa, Lucuța Carmen, Bondar Adriana, Ruști Florin, Sofian Alexandru și Rusu Toader s-au deplasat în această zi la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava. Ca activități complementare s-au vizitat Biserica Militară ”Sf. Iosif cel Nou de la Partoș” de pe lângă Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava și Planetariul Suceava. 

La mulți ani, Pompierilor Români!















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu