luni, 13 noiembrie 2023

Ziua Bibliei - Ora de Biblie

 "Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil; judecam ca un copil..." 

(I Corinteni 13 , 11)


Astăzi - 13 noiembrie 2023, cu binecuvântarea I.P.S Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, cu implicarea și buna organizare a Inspectoratulul Școlar Județean Suceava prin doamna inspector prof. Daniela Ceredeev, cu angajamentul sectoarelor Educațional-Teologic (Învățământ), Media și Comunicare și Cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu parteneriatul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava și cu participarea a peste 200 de unități școlare și de cult din județul Suceava și din afara județului, s-a desfășurat ediția a doua a Proiectului ORA DE BIBLIE, ocazionat de celebrarea ZILEI BIBLIEI.

La Școala Gimnazială Stroiești proiectul a avut loc cu respectarea reperelor metodologice, în intervalul 13.00 - 14.00. După rostirea rugăciunii de început și după prezentarea contextului, elevii participanți au început lectura textului biblic conform repartizării: Epistola I către Corinteni, capitolele 13 - 16 și Epistola a II-a către Corinteni, integral.

Lectura a fost succedată de un moment coprehensiv. S-au implicat 100 de elevi din învățământul primar și gimnazial, coordonați de prof. Matei Claudiu Ionel, pr.prof.înv.primar Rusu Toader, prof.înv.primar Rusu Lilioara, prof. Ciobanu Cristina, prof. Burac Marinela, insp.prof.înv.primar Șpac Laurentie, prof. Sabin Cristina și prof.director Ciuc Maria.

La nivelul claselor mici textul biblic a fost fotocopiat cu caractere mari pentru a înlesni citirea. Pentru elevii din gimnaziu s-au folosit ediții sinodale ale Sfintei Scripturi din bibliotecile personale, din biblioteca școlii și biblioteca parohială, prin amabilitatea părintelui paroh Lazăr Daniel.

Am avut binecuvântarea ca să începem lectura sfântă cu Imnul Dragostei. De asemenea, tot ca semn revelatoriu amintim faptul că fiecărui participant i s-a potrivit într-un chip minunat partea de text lecturată. De pildă, o fetiță cu probleme de vorbire a citit partea care cuprinde versetul "Şi chiar dacă sunt neiscusit în cuvânt, nu însă în cunoştinţă, ci v-am dovedit-o în totul faţă de voi toţi" (II Corinteni 11 , 6). Un profesor a citit partea din text cu versetul "Căci ne bucurăm când noi suntem slabi, iar voi sunteţi tari. Aceasta şi cerem în rugăciunea noastră: desăvârşirea voastră" (II Corinteni 13 , 9), făcând în mod expresiv analogia cu misiunea deosebită a profesoratului.

Considerăm această experienta că este valoroasă din mai multe puncte de vedere subsidiare obiectivelor principale ale proiectului: interacțiunea (în alt context) cu discursul sacru scris; angajarea spre un scop comun; identificarea unor viitori "citeți" pentru strănile bisericii; etalarea și promovarea unor unor modele de lectură.

Felicitări tuturor!

"Harul Domnului nostru Iisus Hristos şi dragostea lui Dumnezeu şi împărtăşirea Sfântului Duh să fie cu voi cu toţi!" (II Corinteni 13 , 13)


Au consemnat,

Prof. Matei Claudiu Ionel 

Pr.prof.înv.primar Rusu Toader 





























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu