sâmbătă, 11 noiembrie 2023

SĂPTĂMÂNA VERDE 2023-2024

 ”Natura ne învață că simplitatea este frumoasă...” (omofon.com)



În anul școlar 2023-2024 s-a desfășurat cea de a doua ediție a Programului Național SĂPTĂMÂNA VERDE. În conformitate cu Metodologia de organizare nr. 3629/ 02.02.2023 și cu Ordinul ME nr. 3800/09.03.2023, după parcurgerea pașilor de proiectare și planificare, la Școala Gimnazială Stroiești și structurile Școala Primară ”Ilie Grămadă” Zaharești, GPN Stroiești și GPN Zaharești s-au desfășurat activități după orarul atașat. 

Responsabil al Programului Național SĂPTĂMÂNA VERDE la nivel de unitate  a fost doamna prof.înv.primar Bondar Adriana Elena, asistată la nivelul învățământului primar de consilier educativ prof.înv.primar Rusu, la învățământul gimnazial de doamna prof. Burac Marinela, iar la nivelul învățământului preșcolar de doamna prof.înv.preșcolar Bădeliță Ștefania Rita

Activitățile s-au desfășurat cu concursul Comitetului Reprezentativ al Părinților, cu implicarea Consiliului Școlar al Elevilor Junior, cu sprijinul Asociației de Părinți a Școlii Gimnaziale Stroiești, cu participarea partenerilor externi și, desigur, cu efortul tuturor cadrelor din unitatea noastră:

Director prof. Maria Ciuc

Profesori învățământ preșcolar: Loredana George Gabriela-Elena Iurcu; Gabriela Muscă

Profesori învăţământ primar: Rozuca Ostaficiuc; Laurentie Șpac; Adriana-Elena Bondar; Brînduşa Foca; Lilioara-Mariana Rusu; Ana Maria Cocriș

Profesori: Laura Râpan; Darius Lungu; Carmen Lucuța; Maria Ciuc; Marinela Burac; Cristina Sabin; Ovidiu Huțuleac; Aida-Elena Haţiegan; Bogdan Constantin Holeiciuc; Claudiu Ionel Matei; Alexandru Sofian; Florin-Daniel Ruşti; Cristina Ciobanu; Daniela Păiuș

Personal didactic auxiliar: secretar Mirela Crainiciuc; contabil Ionela Pohoață; administrator patrimoniu Anișoara Nechiforiuc

Personal nedidactic: Catrina Bodnariuc; Sorina Maria Rusu; Mihaela Crainiciuc; Constantin Varteniuc; Vasile Morari.

ORAR ÎNVĂȚĂMÂNT PREȘCOLAR







ORAR ÎNVĂȚĂMÂNT PRIMAR







ORAR ÎNVĂȚĂMÂNT GIMNAZIAL 


 







SĂPTĂMÂNA VERDE

Ziua I

"Şi a privit Dumnezeu toate câte a făcut şi iată erau bune foarte." (Facere 1 , 31)


Săptămâna Verde a început sub semnul optimismului, cu încurajarea discretă a razelor de soare și cu entuziasmul deosebit al profesorilor și educabililor.

Încă de dimineață,  unii dintre profesori și elevi au hotărât că pot parcurge drumul spre școală pe jos, încurajând mișcarea, stilul de viață sănătos și reducerea consumului.
 
Primele activități s-au desfășurat în sălile de grupă/clasă și au inclus discuții despre importanța unei atitudini ecologice însoțite de reciclare, jocuri diverse, rezolvarea unor fișe de lucru etc.

Începând cu ora 10.00, toată suflarea școlărească stroieșteană însoțită de cadrele didactice s-a angajat în proiectul comun "Mișcare și socializare" - Plimbarea VERDE. S-a parcurs un traseu ce a permis și câteva momente de joacă.
 
La activități au participat elevii și preșcolarii de la Școala Gimnazială Stroiești, Școala Primară "Ilie Grămadă" Zaharești, GPN Stroiești și GPN Zaharești.






































Săptămâna Verde
 
Ziua a II-a

"Natura este un dar neprețuit pe care trebuie să-l păstrăm pentru generațiile viitoare." 
(John Muir)

Ne-am bucurat și astăzi de razele încurajatoare ale soarelui, realizând activități de impact pentru SĂPTĂMÂNA VERDE.
 
În prima parte a zilei activitățile s-au desfășurat în săli și au inclus elemente de aprofundare a cunoștințelor și abilităților  privind managementul deșeurilor, utilizând terminologia specifică; experimente diverse; proiecte tematice dedicate resurselor naturale și alimentației sănătoase.

După pauza de masă, grupurile și clasele de elevi/preșcolari au desfășurat activități de echipă: colectarea și sortarea selectivă a deșeurilor; discuții și aplicații privind etapele de  reciclare, valorificare, transport și eliminare a deșeurilor; "băi de soare" și plimbări de "reîncărcare cu natură"; drumeții cu bicicletele; mișcare și relaxare pe terenul de sport al școlii; toaletarea și îngrijirea spațiului grădinii școlare. Obiectivul de a-i avea aproape pe părinți a fost îndeplinit, aceștia participând la mai multe dintre acțiunile propuse.

Proiectele de activitate s-au desfășurat la Școala Gimnazială Stroiești și structurile acesteia, Școala Primară "Ilie Grămadă" ZahareștiGPN Stroiești și GPN Zaharești.

 



























































Săptămâna Verde
 
Ziua a III-a

"Alege un singur stăpân. Natura." 
(Rembrandt van Rijn)

Suntem la mijlocul programului Național SĂPTĂMÂNA VERDE. Activitățile desfășurate la Școala Gimnazială Stroiești și structurile Școala Primară "Ilie Grămadă" Zaharești, GPN Stroiești și GPN Zaharești au avut un grad mai înalt de aprofundare a cunoștințelor și comportamentelor "verzi"

Până la dispariția norilor de ploaie, în cadrul activităților de interior, s-au identificat resursele naturale esențiale (apă, aer, păduri) și relațiile dintre ele; s-au rezolvat fișe de lucru; s-au realizat postere diverse; s-au vizionat filmulețe educative și lecturat texte tematice.

Elevii din învățământul preșcolar au participat la o sesiune informativă legată de biodiversitate, păsări și mediul lor de viață. Activitate a fost susținută de doamna Mihaela Poleacu, consilier în Agenției pentru Protecția Mediului Suceava.
 
În partea de activități out-door s-au identificat sursele de apă din zona apropiată și s-a promovat în rândul elevilor o existența unei preocupări acordate curățeniei și întreținerii zonelor cu apă pentru a putea fi folosite ca zone de agrement.
 
Nu au lipsit momentele de relaxare (pescuit, vizită la "Căsuța din copac", jocuri de mișcare).











































Săptămâna Verde
 
Ziua a IV-a

"Natura, ca omul, uneori plânge de bucurie." 
(Benjamin Disraeli)

Încă o zi plină de activități "verzi" la Școala Gimnazială Stroiești...  De la primele ore s-au desfășurat acțiuni cu intensitate ecologică: proiecte dedicate resurselor naturale și conservării acestora; jocuri dedicate reciclării și sortării deșeurilor; expoziții de desene; jocuri sportive; mișcare și socializare la Petrecerea Verde cu elevii din ciclul primar inferior, experimente etc.
 
Elevii din învățământul gimnazial și primar au participat la activitățile informative susținute de doamna Poleacu Mihaela, consilier în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Suceava. Au fost cuprinse domenii ca biodiversitatea, emisiile de gaze cu efect de seră, acțiuni ale Gărzii de Mediu Suceava etc.

Preșcolarii și elevii din învățământul primar au avut-o ca oaspete de onoare pe Rapunzel, vedeta sezonului la Teatrul de Păpuși Puppet Suceava.


































































Săptămâna Verde
 
Ziua a V-a
 
"Come forth into the light of things,
Let Nature be your teacher..."
(WILLIAM WORDSWORTH)

Programul Național Săptămâna Verde s-a încheiat astăzi - 10 noiembrie 2023 cu cele mai prodigioase și inedite activități "green". 
La Școala Gimnazială Stroiești  s-au oferit la nivelul claselor diplome pentru cei mai activi participanți sau Trofeul "MĂRUL VERDE".
 
Elevii din învățământul primar și preșcolarii de la GPN Stroiești au fost implicați în activităţi  de plantare și însămânțare sau în proiecte tematice privind alimentația sănătoasă alături de părinți.
 
La Școala Primară Zaharești și GPN Zaharești s-a desfășurat CARNAVALUL ECO.

Elevii din gimnaziu au participat la sortarea alimentelor, fructelor și legumelor colectate în cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară - "Săptămâna legumelor și fructelor donate"
Cadrele didactice au însoțit elevii din clasele mari la Centrul de Zi "Lumină Lină" Suceava și Centrul Asociației Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava din Ițcani. De asemenea, cadrele didactice ale școlii au participat la o sesiune informativă susținută de doamna profesor consilier școlar Balmoș Georgeta cu privire la activitățile cabinetului de consiliere școlară ce va funcționa în școala noastră.












































































FELICITĂRI TUTUROR!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu