duminică, 3 noiembrie 2019

Revista SGS - SCOALA ALTFEL, ediție pentanumerică

”Aprilie, o zi rece, ploioasă, cu urme aproape absente de primăvară, abia întrezărindu-se printre copacii înmuguriți, parcă prematur, stropiți de promoroacă. Ripolinul proaspăt al Soarelui de aprilie îmi vopsește cu sfială drumul spre un loc în care se întâlnesc laolaltă: veșnicia cu prezentul, lacrimile cu apăsarea sufletească și dorul....
 Diana, o tânără talentată, a avut o inițiativă minunată de a ne întâlni câțiva voluntari, dornici de muncă și plini de energie la ”Poarta dintre prezent și trecut”, la cimitirul din  satul Stroiești pentru a întreprinde o acțiune de ecologizare. Alături de domnul învățător Rusu Toader, omul caracterizat prin implicare, sensibilitate și care degajă o atitudine tinerească armonizată prin simplitatea ținutei sale, am reușit să facem din cimitirul din satul natal, un loc în care roua de pe crucile reci să se poată împleti doar cu frunzele și florile de pe mormântul cu amintiri, presărat doar cu lacrimi și dor.
De asemenea, au fost implicați și câțiva copii cu părul bălai și ochii albaștri, desprinși, parcă din ”Amintirile din copilărie”, ale lui Ion Creangă; copii extrem de energici, veseli și cu bujori în obraji. Am fost o echipă restrânsă însă, toți la fel de dornici de a păstra amintirea celor adormiți , veșnic vie, într-un loc curat. Un loc în care ar trebui să lipsească cu desăvârșire deșeurile pentru că ele...
apăsă prea greu... peste mormintele celor dragi.”

(Daniela, fostă elevă a școlii)


Bucuria oricărui profesor este ca, peste ani, să găsească în cei cu care a interacționat, mlădițe de inițiativă, pulberi de personalitate gata formată, șuvoi de creativitate. Menirea noastră ca profesori este atinsă atunci când foști elevi devin inspirație pentru actualii elevi. Momentul cel mai prielnic pentru ca această inspirație să se producă este nonformalul. Astfel, Școala Altfel, ca etalon al activităților nonformale din școală, devine o fântână de multiple izvoare creative, în care elevi, profesori, părinți, foști elevi, reprezentanți ai comunității, pot conlucra înspre definirea unui program echitabil și valoros.

A surprinde în câteva pagini ceea ce s-a desfășurat într-o săptămână ține de curaj. Așadar, ne-am încurajat, ca și cu ocazia Programului Național ”Școala Altfel” 2018-2019, să edităm Revista SGS-ȘCOALA ALTFEL.

Revista SGS-SCOALA ALTFEL, editată de Școala Gimnazială Stroiești cu ocazia Programului Național Școala Altfel 2018-2019, a ajuns la cea de a cincea ediție. Coordonatorii principali ai revistei, prof.înv.primar Rusu Toader, director prof. Ciuc Maria și prof.înv.primar Rusu Lilioara Mariana, s-au bucurat de aportul și contribuția cadrelor didactice din școală ce au transformat proiectul, și în acest an școlar, într-un exemplu de bună practică. Fiecare dintre colegii noștri merită aprecieri pentru modul în care s-a implicat în acest program.

Lait-motivul acestei ediții a Școlii Altfel a fost voluntariatul. A-ți oferi timpul, energia și talentul pentru celălalt, pentru o cauză nobilă sau pentru un principiu comun este cea mai de preț trăsătură a unui voluntar model. 

Ne-am bucurat de proiecte pline de virtuozitate. Donațiile de alimente la Centrul ”Lumină Lină” Suceava și la Căminul Solca au pre-deschis jertfa și darul Sfintelor Paști. Campania de curățenie din cimitir, inițiată de două foste eleve ale școlii-Diana și Daniela, a adus în prim-plan o problemă legată de întreținerea cimitirelor, pe care și-o asumă, din păcate, prea puțini. Activitatea lor de voluntariat a fost foarte apreciată de comunitatea locală.

Excursiile desfășurate sub genericul ”Călător în Țara lui Verde-Împărat” au potolit foamea de aer și de verde, de istorie și de tradiție, de credință și copilărie.

Activitățile desfășurate la clasă de către cadrele didactice (închistrirea ouălor, jocuri, vizionare de filme etc.) au fost apreciate de elevi și gustate din plin.

În revistă, veți descoperi temeiurile legale pentru desfășurarea programului, orarul activităților, precum și un album foto cu cele mai de impact acțiuni desfășurate în săptămâna altfel. Nu lipsesc opiniile participanților, încununate de un editorial pe măsură.

Mulțumim conducerii școlii pentru oferirea de sprijin în tipărirea revistei. Felicităm contributorii, elevii și părinții pentru susținere și implicare!

Revista poate fi descărcată AICI sau vizualizată AICI.


Un comentariu: