joi, 28 noiembrie 2019

File de istorie

Demult, în copilărie, toți visam să fim/să devenim eroi. Era în noi un țel înalt, o zvâcnire ascentrală, sădită încă dincolo de facerea lumii, în haosul și misterul ”pământului pustiu și gol”. Visam să avem super-puteri, să salvăm lumi, încercând în fapt să ne salvăm pe noi înșine.

Există oameni pentru care acest vis a devenit un perpetuum mobile, renunțând la ideea de a se salva pe sine și îndumnezeind scopul de a-i salva pe alții.

Despre asta este sărbătoarea națională a României, praznicul de bucurie strămoșească, întregind într-un tot unitar ceremonialul religios-militar, pe parcursul a mai multor zile: Ziua Bucovinei - 28 noiembrie 2019, Sf. Apostol Andrei - 30 noiembrie 2019, Ziua Națională a României - 1 decembrie 2019.Despre ei, cei ce nu și-au dorit acest titlu, dar l-au primit pentru jertfa pururi pomenită, despre eroii noștri...

Se spune că celor ce nu au purtat arma în mână le este interzis a saluta cu mâna la frunte. Noi, să ridicăm mâinile măcar până în dreptul pieptului și să rememorăm că inima noastră bate pentru că inima lor s-a oprit, că avem zâmbete pe față deoarece zâmbetul lor a încremenit în cârligul morții, că putem alege întrucât ei au avut o singură opțiune, că suntem români fiindcă ei au ales să moară români...

Mulțumim elevilor și profesorilor pentru prinosul de recunoștință adus astăzi pricinuitorilor Marii Sărbători Naționale! 
Scriem file de istorie... 
(T.R.)













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu