sâmbătă, 10 decembrie 2022

Zilele Școlii Primare ”Ilie Grămadă” Zaharești, 05 decembrie - 11 decembrie 2022

Școala Primară ”Ilie Grămadă” din Zaharești, structură a Școlii Gimnaziale Stroiești, a ajuns la ceas aniversar. Îmbrăcați în haine de sărbătoare, elevii și preșcolarii, părinții și bunicii, cadrele didactice și oaspeții s-au adunat în 09 decembrie 2022, la școala din sat, pentru a celebra: 132 de ani de învățământ în satul Zaharești, 117 ani de la construirea corpului vechi al școlii (latura de est), 59 de ani de la construirea corpului nou al școlii (latura de nord) și 111 ani de la nașterea marelui cărturar Ilie Grămadă, originar din Zaharești.

Ilie Grămadă a fost elementul unificator al acestor zile de celebrare, festivitățile începând cu slujba de pomenire pentru slujitorii școlii zahareștene și elevii acesteia trecuți în viața veșnică, dezvelirea unui tablou votiv dedicat lui Ilie Grămadă, susținerea unui program artistic și culminând cu slujba de sfințire și binecuvântare a școlii ca urmare a lucrărilor ample de reabilitare.

Gazdele evenimentului, prof.înv.preșcolar Muscă Gabriela, alături de prof.înv.primar Foca Brîndușa și Rusu Toader, s-au bucurat de prezența părintelui paroh  Grădinaru Lucian, de la Parohia ”Sf. Dumitru” Zaharești, a domnului primar Senic Mihai și a reprezentanților Consiliului Local Stroiești, a domnului Băițan Ion, directorul Școlii Populare de Arte ”Ion Irimescu” Suceava, a lucrătorilor aparatului administrativ al Primăriei Stroiești, a doamnei director prof. Ciuc Maria și a membrilor corpului profesoral, a elevilor și foștilor elevi ai școlii, a grădinarilor, părinților și bunicilor din localitate.

După oficierea deosebitului serviciu divin, preotul Lucian Grădinaru a ținut un cuvânt de învățătură în care a evocat frumusețea unui asemenea eveniment în viața comunității. Domnul Ion Băițan, fost edil al comunei Stroiești, în al cărui mandat de viceprimar s-a statuat noua denumire a școlii (Școala Primară ”Ilie Grămadă” Zaharești), a reamintit motivația acestei decizii, pentru ca omul de cultură, cărturarul Ilie Grămadă să rămână în memoria comunității în care s-a născut. Domnul primar Mihai Senic a subliniat valoarea fondurilor europene, guvernamentale și locale investite din anul 2010 în unitatea școlară, de aproximativ 500.000 de euro, și a trasat necesitatea păstrării acestor investiții pentru ca școala să dăinuie încă 132 de ani. Doamna director Maria Ciuc a mulțumit tuturor pentru buna colaborare între unitatea școlară, instituțiile locale și beneficiarii educației, felicitând multa dedicare și implicare a fiecăruia. 

Socotind că fiecare a dat tot ce a avut mai bun din sufletul său pentru buna desfășurare a acestui eveniment, nădăjduim că, peste decenii, elevii și profesorii viitorului își vor aminti de numele lui Ilie Grămadă, iar prin numele lui își vor aminti și de numele nostru...

A consemnat,

Prof.înv.primar Rusu Toader 
































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu