sâmbătă, 24 iunie 2023

118 ani de la începerea lucrărilor de construcție a școlii stroieștene

 ”...pusu-s-a în anul mântuirii 1905 în ziua de 26 iulie/8 august, piatra fundamentală la școala de 6 clase pentru ambele sexe din comuna aceasta Stroiești, pe acest loc dăruit de marele proprietar Dr. Nicu cavaler de Popovici.” 

(Uric de fondare - ”Monografia satului Stroești de la obârșia Șomuzului”, D. G. Muntean)


În luna iunie a anului 2023, în cadrul Proiectului-parteneriat ”Stroiești, între ctitorie și lumină” încheiat între Școala Gimnazială Stroiești și Primăria Comunei Stroiești s-au evidențiat trei momente importante din istoria comunității noastre:

- 116 ani de la inaugurarea corpului vechi al școlii stroieștene la 26 iunie 1907 - ”La 26 iunie 1907 localul școlii a fost terminat și predat de către comisarul guvernului, Dr. Emis, directorului școlii, Alexandru Țăran, de față fiind boierul Nicu Popovici și primarul satului.” (”Monografia satului Stroești de la obârșia Șomuzului”, Suceava, 2003,  Dumitru G. Muntean)

- 118 ani de la începerea lucrărilor de construcție a școlii stroieștene la 26 iulie/8 august 1905 ”...pusu-s-a în anul mântuirii 1905 în ziua de 26 iulie/8 august, piatra fundamentală la școala de 6 clase pentru ambele sexe din comuna aceasta Stroiești, pe acest loc dăruit de marele proprietar Dr. Nicu cavaler de Popovici.” (”Monografia satului Stroești de la obârșia Șomuzului”,Suceava, 2003, Dumitru G. Muntean)

594 de ani de la prima atestare documentară a localității Stroiești, în actul emis de Alexandru cel Bun la 3 iunie 1429 - ”...le-am dat lor, în țara noastră, satele lor, anume: la Tulova, unde este curtea lor și Stroinți, la obârșia Șomuzului...” (”Documente moldovenești înainte de Ștefan cel Mare”, Iași, 1931, Mihai Costăchescu)

Cu această ocazie a fost descoperit, în antreul principal al clădirii, un tablou votiv cu ctitorul școlii din Stroiești, boierul Nicu, cavaler de Popovici (1866 - 1941) cel care a contribuit și la construcția celor două case parohiale din localitate.

Considerăm că astfel de ocazii, în care ne întoarcem cu mintea și inima spre înaintașii noștri, vor picura  în ochii elevilor, părinților și profesorilor din timpurile noastre stropi de recunoștință. 

(A consemnat, prof.înv.primar Rusu Toader)










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu