joi, 21 martie 2024

21 martie 2024 - Ziua Internațională a Poeziei

"Poezia nu este numai artă: ea este însăşi viaţa, însuşi sufletul vieţii. Fără poezie omul nu s-ar distinge de neant." 

(Nichita Stănescu)

Ziua Internațională a Poeziei este celebrată pe 21 martie și este declarată de UNESCO, începând din anul 1999, drept o "recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale"(Wikipedia).

În acest sens doamna profesor Rîpan Laura Adriana a desfășurat împreună cu elevii gimnaziști activitatea "Recital poetic". S-a evocat, prin versurile recitate, geniul poetic al artiștilor lirici Nichita Stănescu, Lucian Blaga, George Coșbuc, Vasile Alecsandri sau Nicolae Labiș, culminând cu marele poet național Mihai Eminescu.

De asemenea,  domnul insp.prof.înv.primar Șpac Laurentie, om cu o vastă experiență de  viață, a expus în fața copiilor din clasa a IV-a situația poeților din timpul regimului totalitar în care orice act de cultură era controlat de sistemul comunist.  Dar inspirația  oamenilor vremii era de o anvergură extraordinară, așa că se reușea  transmiterea unor idei extrem de profunde, fățiș,  folosindu-se chiar sincopele întregului aparat de propagandă. El a dat un exemplu concret cu poezia "Partidul e în toate" scrisă de George Lesnea, poezie de care părinții noștri își amintesc cu siguranță:

"Partidul e-n toate. E-n cele ce sunt.

Și-n cele ce mâine vor râde la soare

E-n holda întreagă şi-n bobul mărunt

E-n pruncul din leagăn şi-n omul cărunt

E-n viața ce veșnic nu moare."

Îndemnul domnului Laurentie a fost ca elevii să citească poezia de mai multe ori în varianta originală, apoi să schimbe cuvântul "partidul" cu cuvântul "Dumnezeu". Efectul poetic și mesajul artistic este sublim.

"Dumnezeu e-n toate. E-n cele ce sunt.

Și-n cele ce mâine vor râde la soare

E-n holda întreagă şi-n bobul mărunt

E-n pruncul din leagăn şi-n omul cărunt

E-n viața ce veșnic nu moare."

Felicitări!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu