duminică, 29 martie 2015

Festivalul Concurs ”Buna Vestire” Fundu Moldovei 2015

Am așteptat ziua de 29 martie 2015 cu multă emoție. În această zi s-a desfășurat ediția jubiliară-25 de ani a Festivalului Concurs ”Buna Vestire” Fundu Moldovei. Concursul se adresează exclusiv formațiilor ce au în repertoriu muzică corală religioasă ortodoxă.
Suntem la a patra participare, și ne apropiem și noi de un mic jubileu al acestor participări. De la an la an am crescut tot mai mult, am câștigat mai multă experiență și am folosit-o în avantajul nostru. Consider că orice participare este valoroasă, în condițiile în care concursul are greutate, jurizarea ține cont de justețe și rigoare iar participanții demonstrează de la an la an că evoluează.

În acest an ne-am bucurat de sprijinul conducerii Școlii Gimnaziale Stroiești și al doamnei director Maria Ciuc, de colaborarea domnului primar Senic Mihai și a  Primăriei Comunei Stroiești prin oferirea mijlocului de transport. Amintesc prețioasa consiliere pentru imaginea grupului oferită de doamna înv. Rusu Lilioara Mariana, cea care cu experiența de fostă coristă aduce sugestii de bună practică și pentru fetele din Ancora. Nu putem omite prezența charismatică a șoferului microbuzului școlar Bârtoi George, care ne suportă de fiecare dată toanele și întârzierile. De asemenea, trebuie să amintesc implicarea familiei Lenuța și Teo Mărginean care, la fel ca în fiecare an,  au realizat eșarfele pentru membrele corului.  Apreciez devotamentul elevelor care au participat în ultimele săptămâni la repetiții. Felicit aportul tuturor părinților pentru participarea corului școlii la acest festival.

Probabil, mulți dintre voi se întreabă de ce un  cor, și mai ales, de ce un cor cu un dirijor? Observați absența acestui act de mare cultură și de mare virtuozitate: corul și mai ales corul pe voci. Mulți dintre dumneavoastră își amintesc de corurile bisericești din trecut sau din zilele noastre  ce cântau pe 2, 3, 4, voci... Știu că priviți cu multă nostalgie la aceste lucruri. Dacă un om cântă și își oferă sufletul pentru cei ce îl ascultă, ce sentiment trăiești când în fața ta sunt 30 - 40 de oameni ce revarsă energie pozitivă cu ajutorul vocilor lor. Un invitat la acest festival a spus în felul următor: ”Suceava nu are operă, nu are teatru, nu are filarmonică, dar acest festival, ce reunește peste 30 de coruri la fiecare ediție, demonstrează un lucru, demonstrează că oamenii iubesc și apreciază muzica corală religioasă.”

Elevii s-au întrebat și cred că toată lumea se întreabă: ce caută dirijorul în față și de ce dă atâta din mâini? Participările la astfel de festivaluri mi-au oferit răspunsul.Dirijorul mânuiește sunetele, le îngroapă sau le scoate la lumină, le risipește și le adună... Iată ce zbucium trăiește la fiece spectacol un dirijor: toate sunetele adunate trebuie să se reverse unitar în urechile, inima și sufletul ascultătorului.

Îmi arăt speranța că tinerele de astăzi participante la concurs, vor fi coristele de mâine ale Stroieștiului...

Felicitări!


                                                     A consemnat, prof.înv.primar Toader Rusu



Aștepare...







Emoții...




Pe scenă...


I.P.S Pimen


Premii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu