sâmbătă, 26 iunie 2021

Filantropi de ieri, filantropi de azi...

”Doar viața ce-o trăim pentru alții este o viață ce merită să fie trăită.”

(Albert Enstein)

Nu există e deviză a filantropiei. Nu se poate sintetiza caritatea într-un slogan. Nu reușește un singur blazon să acopere întreaga facere de bine

Însă există oameni ce pot deveni ei înșiși deviză a filantropiei. Caritatea poate fi sintetizată însă într-un sentiment, iubirea aproapelui.  Două sau mai multe persoane pot reuși să acopere prin însăși faptele lor, în timp și peste timp, esența facerii de bine.

Sfârșitul de an școlar readuce în prim plan, de peste un deceniu, imaginea unor filantropi. De ieri și de azi...

Exponentul filantropilor de ieri este Nicu, Cavaler de Popovici, boier de viță veche, dedicat cauzelor sociale, culturale și religioase. El este cel care a adus ”lumina” educației în satul Stroiești prin construirea, la standardele cele mai înalte ale vremii, a unei școli pentru copiii satului (anul 1907).  

El este cel care a suportat edificarea după modelul nemțesc a celor două Case Parohiale din satul Stroiești (1910). Toate acestea, pe lângă multe alte faceri de  bine săvârșite în timpul șederii la reședința din sat, cât și după plecarea sa în ”străinătățuri” (burse pentru elevi, sponsorizarea unor asociații locale etc.)

Nu puteam afla despre acest ilustru filantrop al zilelor de ieri, fără acțiunile concrete ale unui filantrop de azi. 

Domnul economist Dumitru G. Muntean este cel care a revigorat spiritul boierului Nicu, cavaler de Popovici, în conștiința stroieștenilor. Prin Monografia sa, aflată la o ediție revizuită și îmbogățită,  a tras un semnal de alarmă asupra căderii în desuetudine a activității caritabile (și nu numai) desfășurată de înaintașii noștri.  În activitatea sa de cercetare și elaborare, a surprins fiecare element de calitate stroieșteană ce trebuie evidențiat, valorificat și popularizat.

Pe lângă această preocupare livrescă, domnul Dumitru G. Muntean oferă din veniturile sale modeste trei premii în bani primilor trei absolvenți al clasei a VIII-a, premii ce poartă titlul ilustrului filantrop ”Nicu, Cavaler de Popovici”. 

În acest an școlar, vrednici de această răsplată au fost următorii elevi:

1. Premiul Special I ”Dr. Nicu, Cavaler de Popovici”, în valoare de 600 de lei - LUCACIUC IOANA - DENISA

2. Premiul Special II ”Dr. Nicu, Cavaler de Popovici”, în valoare de 500 de lei - MĂRGINEANU LARISA - TEODORA

3. Premiul Special III ”Dr. Nicu, Cavaler de Popovici”, în valoare de 400 de lei - BRÎNZAC ANDREEA PARASCHIVA

Felicităm și apreciem în mod deosebit această facere de bine!

Memoria filantropilor de ieri și de azi să rămână veșnică!
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu